Koronatodistukset laboratoriotuloksista: terveydenhuollon ammattilaisten ohjeet

EU-tietosisältöiset koronatodistukset negatiivisesta koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavissa Omakannasta 14.7.2021 alkaen.

Koronatodistuksia käytetään toistaiseksi ainoastaan matkustustarkoitusta varten. Matkustajan tulee itse selvittää mahdolliset kohdemaan ajantasaiset rajanylityskriteerit käytetyn testimenetelmän ja tuloksen kelpoisuusajan suhteen. Lisätietoja Re-Open Europe-verkkosivulta.
Re-Open Europe

Negatiivisen koronatestitulostodistuksen muodostuminen Omakantaan edellyttää covid-19 PCR- tai antigeenitestin tulosta. Todistus muodostetaan Omakannan uusimman tuloksen perusteella. 

Todistus sairastetusta koronavirustaudista edellyttää aina positiivista PCR-testitulosta. 

Todistus negatiivisesta testituloksesta edellyttää viiveetöntä kirjaamista

Tiedä & toimi -kortti: EU:n testitulostodistus (Julkari)

Testituloksen voimassaolon laskeminen alkaa kirjatusta tutkimusajasta, joka on tietojärjestelmätoteutuksesta riippuen joko tarkka näytteenottohetki tai näytteenottovuorokauden alku. 

Tarkka näytteenottohetken kirjaaminen on suositeltavin tapa, sillä tarkasteltava asia rajaa ylittäessä on näytteenottohetki, ei testin analysointiaiaika. 

Näytteenottoajan kirjautumisen periaatteet sekä tuloksen viiveetön tallentuminen Omakantaan tulee varmistaa järjestelmätoimittajalta. 

Kukin testaava organisaatio valitsee käytetyt testausmenetelmät ja -valmisteet. Testin tulostiedot ja tutkimusajankohta on tallennettava viiveettä oikealle henkilölle kansallisten määritysten ja THL:n kirjaamisohjeiden mukaisesti potilastietojärjestelmään, jotta todistukset muodostuvat oikein Omakantaan. 

Antigeenitestien kirjaamisohjeet

  • Antigeenitesteissä EU-asetus määrittelee pakollisiksi tiedoiksi testin nimen sekä valmistajan. Terveydenhuollon toimijalla voi olla käytössään useita eri testejä.
  • Tutkimuspyynnön/tutkimusvastauksen tallennuksen yhteydessä tulee valita sen testin kansallinen Kuntaliiton koodi, millä kunkin asiakkaan näytettä analysoidaan.
  • Antigeenitestin tutkimuspyyntö (matkustustarkoitukseen) kirjataan: COVID-19 viruksen antigeeniosoitus, pyyntö CV19Ag, KL nro (välillä 7900-7906...) valmistekohtainen numero.  Paikallisesti luotuja omia koodeja antigeenitesteille ei oteta todistuspoiminnassa huomioon.
  • Kansallisen koodin yhteydessä tulee käyttää tutkimusnimikkeistö-luokitusta OID 1.2.246.537.6.3.2006
  • Testituloksen hyväksyttyjä ilmaisumuotoja ovat: pos, posit, positiv, positiivinen tai neg, negat, negativt, negatiivinen, joko pisteellä tai ilman ilmaistuna, kirjasinkoolla ei ole väliä.
  • Testitulos kirjataan näytetuloskenttään. Kertomustekstiin kirjatusta testituloksesta ei muodostu todistusta.
  • Taulukkoon on koottu tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat antigeenitestit.  

Tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat antigeenitestit
Kuntaliiton koodi Systeemilyhenne Lyhyt nimi Pitkä nimi
7900 -CV19Ag0

Panbio COVID-19 Ag Rapid Test

Panbio COVID-19 Ag Rapid Test, Abbott Rapid Diagnostics
7901 -CV19Ag1 Flowflex SARS-CoV-2 Antigen rapid test Flowflex SARS-CoV-2 Antigen rapid test , ACON Laboratories, Inc
7902 -CV19Ag2 mariPOC SARS-CoV-2 mariPOC SARS-CoV-2, ArcDia  International Ltd
7904 -CV19Ag4

STANDARD Q COVID-19 Ag

STANDARD Q COVID-19 Ag, SD BIONSENSOR Inc
7905 -CV19Ag5

SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test

SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test, Roche Oy (SD BIOSENSOR)

7903

CV19Ag3

mariPOC Quick Flu+

mariPOC Quick Flu+ , ArcDia International Ltd

7906

CV19Ag6

mariPOC Respi+

mariPOC Respi+ , ArcDia International Ltd

7907

CV19Ag7

STANDARD Q COVID-19 Ag FIA

STANDARD Q COVID-19 Ag FIA, SD BIONSENSOR Inc

 

Testituloksen voimassaolon laskeminen alkaa kirjatusta tutkimusajasta, joka on tietojärjestelmätoteutuksesta riippuen joko tarkka näytteenottohetki tai näytteenottovuorokauden alku. Tarkka näytteenottohetken kirjaaminen on suositeltavin tapa, sillä tarkasteltava asia rajaa ylittäessä on näytteenottohetki, ei testin analysointiaiaika.

Näytteenottoajan kirjautumisen periaatteet sekä tuloksen viiveetön tallentuminen Omakantaan tulee varmistaa järjestelmätoimittajalta.

  • Kansalliset nimikekoodit on ladattu THL:n Koodistopalvelimelle, minkä takia antigeenitestien kirjaaminen vaatii koodistopalvelimen päivityksen. Koodistopalvelin päivitystä varten laboratorioiden tulee olla tarvittaessa yhteydessä omaan tietojärjestelmätoimittajaan.

  • Mikäli et löydä tarvitsemaasi tutkimuskoodia tietojärjestelmäsi tutkimusrekisteristä, ota yhteyttä organisaatiosi pääkäyttäjään.

  • Mikäli terveydenhuollon toimintayksikkö on ottamassa käyttöönsä antigeenitestivalmisteen, jota ei löydy ylläolevasta taulukosta, ota yhteyttä:
    carita.savolainen-kopra(at)thl.fi tai niina.ikonen(at)thl.fi 

  • Toimilupiin liittyen ota yhteyttä toimilupatyöryhmään: 

Puutteellisista tiedoista vastaa sote-organisaatio. Mikäli tiedot eivät tallennu Potilastiedon arkistoon, on oltava yhteydessä oman organisaation arkistonhoitajaan tai it-tukeen.

EU:n hyväksyntää odottavien testien kirjaamisohjeet

Mikäli terveydenhuollon palveluntuottaja ottaa käyttöönsä antigeenitestin jolle ei ole vielä julkaistu kansallista Kuntaliiton valmistekohtaista koodia, tulee tieto ilmoittaa välittömästi, jotta testi kooditetaan valmistekohtaisella koodilla ja voidaan ottaa mukaan todistuksen tietosisältöpoimintaan.  

Yhteydenotot:
[email protected] ja [email protected]

EU-tasolla koronanäytetodistuksiin hyväksytyt antigeenitestit valmistajineen.

Lisätietoja: 
EU HSC common list (pdf 2,4 Mt)

Diagnostiseen käyttöön ja epidemian seurantaan käytetyt testit

Diagnostiseen käyttöön, epidemian seurantaan ja torjuntaan mm. joukkotestauksessa voidaan käyttää myös muita EU:ssa hyväksymättömiä antigeenitestejä. Näiden testien yhteydessä käytetään Kanta-tallennuksessa Kuntaliiton koodia 6492 -CV19Ag. COVID-19-koronavirustauti, antigeeni. Tällä koodilla ei muodostu EU-testitulostodistusta.

PCR-tutkimusten kirjaamisohjeet (negatiivinen ja positiivinen tulos)

  • PCR-testeissä valmisteella ei ole merkitystä, vain käytetyllä menetelmällä.
  • PCR -testin tutkimuspyyntö matkustustarkoitukseen kirjataan:
    COVID-19-viruksen RNA-osoitus, -CV19NhO, Kuntaliiton koodi nro 6466. 
    (Tai pysyvässä käytössä oleva paikallinen Kelalle ilmoitettu koodi.)
  • Kansallisen koodin yhteydessä tulee käyttää tutkimusnimikkeistö-luokitusta
    OID 1.2.246.537.6.3.2006. Paikallista luokitusta luotaessa on suositeltavaa muodostaa OID kansallisen ohjeistuksen mukaisesti. 
    Lisätietoja: Mäkelä, Matti & Lehtonen, Jari (2011) ISO OID-yksilöintitunnuksen käytön kansalliset periaatteet sosiaali- ja terveysalalla. 
  • PCR-testituloksen hyväksyttyjä ilmaisumuotoja ovat: pos, posit, positiv, positiivinen 

    (hyväksytään myös mikäli sisältää lisämaininnan heikko, heikosti, låg, lågt, svag tai svagt) tai neg, negat, negativt, negatiivinen, joko pisteellä tai ilman ilmaistuna, kirjasinkoolla ei ole väliä.

  • Testitulos kirjataan näytetuloskenttään. Kertomustekstiin kirjatusta testituloksesta ei muodostu todistusta.

  • Erikseen THL:n kanssa sovittaessa on mahdollista muodostaa tulos sovitun fraasin mukaisesti kirjaamalla tulos lausuntotekstikenttään.

PCR-testin tulostiedot ja tutkimusjankohta on tallennettava viiveettä oikealle henkilölle kansallisten määritysten ja THL:n kirjaamisohjeiden mukaisesti potilastietojärjestelmään, jotta todistus muodostuu oikein Omakantaan.

Testituloksen voimassaolon laskeminen alkaa kirjatusta tutkimusajasta, joka on tietojärjestelmä toteutuksesta riippuen joko tarkka näytteenottohetki tai näytteenottovuorokauden alku. Tarkka näytteenottohetken (tutkimusajankohta) kirjaaminen on suositeltavin tapa, sillä tarkasteltava asia rajaa ylittäessä on näytteenottohetki, ei testin analysointiaiaika.

Varmista tuloksen viiveetön tallentuminen tietojärjestelmään järjestelmätoimittajalta.

Koronatodistusten muodostuminen sairastetusta taudista

Tiedä & toimi -kortti: Todistus sairastetusta taudista (Julkari)

  • EU-tietosisältöinen todistus sairastetusta koronavirustaudista edellyttää aina positiivista PCR-tutkimustulosta. Antigeenitestin tutkimustulos ei ole kelvollinen.
  • Todistus muodostetaan Omakannan uusimman tutkimustuloksen perusteella.
  • EU-asetuksen suosituksen mukaan todistus sairastetusta taudista tulee voimaan 11 päivää positiivisen testituloksen päivämäärästä ja on voimassa 180 päivää positiivisen testituloksen päivämäärästä.
  • Positiivinen tutkimusulos tulee ilmoittaa myös THL tartuntatautirekisteriin.

Ulkomaille matkustamisen vuoksi tehtävät koronatestit toteutetaan pääsääntöisesti yksityisellä sektorilla 

Kansallisen covid-19-testausstrategian mukaan Suomesta ulkomaille suuntautuvan matkustamisen vuoksi tehtävät covid-19-testit toteutetaan pääsääntöisesti yksityisellä sektorilla.

Kela ei korvaa matkustussyistä yksityisessä terveydenhuollossa tehtyjä koronatestejä.  Sairausvakuutuslain mukaisesti Kela korvaa ainoastaan oireisille henkilöille sekä THL:n ohjeistuksen mukaisissa altistumistilanteissa myös oireettomille henkilöille lääkärinmääräyksestä tehdyt koronatestit.

Omakanta-palvelun kansallinen koronarokotustodistus on maksuton.