Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy

Suomessa ja muualla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että elintapojen muuttaminen terveyttä suojaaviksi voi kokonaan estää sairauden tai ainakin viivästää diabeteksen kehittymistä henkilöillä, joilla on suuri riski sairastua tautiin. 

Diabeteksen ehkäisyn avaimet elintapamuutoksissa

Diabeteksen ehkäisyssä olennaista on 

  • painonhallinta ja tarvittaessa laihduttaminen
  • säännöllinen liikunta sekä 
  • terveellinen, monipuolinen ravinto, joka noudattelee yleisiä suosituksia.  

Jo 5-10 %:n painonlasku pienentää diabeteksen riskiä selvästi. 

Suositeltavia ruokavalintoja ovat 

  • kasvikset, hedelmät ja marjat
  • täysjyvävilja
  • pehmeän rasvan lähteet, kuten rypsi- ja oliiviöljy
  • pähkinät
  • vähärasvaiset maitovalmisteet ja 
  • kala. 

Tyypin 2 diabetesriski kasvaa, jos käyttää runsaasti 

  • sokeria sisältäviä juomia
  • punaista lihaa ja 
  • lihavalmisteita.

Diabeteksen ehkäisyyn tarvitaan sekä kokonaisvaltaisia toimenpiteitä koko yhteiskunnassa että räätälöityjä ehkäisyohjelmia henkilöille, joilla sairastumisriski on erityisen suuri. 

Yhteistyötä tarvitaan niin terveydenhuollon sisällä kuin kaikkien yhteiskunnan toimijoiden kesken. Suomessa ja monissa muissa maissa toteutetut diabeteksen ehkäisyhankkeet ovat osoittaneet, että tuloksia voidaan saavuttaa myös terveydenhuollon normaalissa toiminnassa. 

Suomalainen tutkimus: tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on mahdollista

Suomalainen Diabeteksen ehkäisytutkimus DPS osoitti ensimmäisenä, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on mahdollista elintapoja muuttamalla. Sairastumisriski oli sitä pienempi, mitä useamman elintapatavoitteen henkilö saavutti.

DPS-tutkimuksen elintapatavoitteet olivat: 

  • Laihtuminen > 5 % 
  • Rasvaa kohtuudella (alle 30 % kokonaisenergiasta)
  • Tyydyttynyttä rasvaa niukasti (alle 10 % kokonaisenergiasta)
  • Kuitua runsaasti (15 g/1000 kcal)
  • Liikuntaa noin puoli tuntia päivässä (4 h viikossa) tai enemmän

Suomalainen Diabeteksen ehkäisytutkimus DPS osoitti ensimmäisenä, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on mahdollista elintapoja muuttamalla. Sairastumisriski oli sitä pienempi, mitä useamman elintapatavoitteen henkilö saavutti.

Suomalainen Diabeteksen ehkäisytutkimus DPS osoitti ensimmäisenä, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on mahdollista elintapoja muuttamalla. Sairastumisriski oli sitä pienempi, mitä useamman elintapatavoitteen henkilö saavutti.

Lisää tietoa DPS-tutkimuksesta

Toimintamalli tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn

THLn, Itä-Suomen yliopiston ja VTT:n toteuttamassa ja Strategisen tutkimusneuvoston rahoittamassa  StopDia-tutkimushankkeessa (2016–2019) luotiin uusinta tutkimustietoa hyödyntämällä toimintamalli tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Keskeistä toimintamallissa on, että ne, joilla on kohonnut riski tyypin 2 diabetekseen, tavoitetaan tehostetusti ja monikanavaisesti. Riskissä olevien tunnistamisessa hyödynnetään tyypin 2 diabeteksen riskitestiä. 

Toimintamallissa elintapamuutosten tukena käytetään digiteknologiaa ja ryhmäohjausta. 

StopDia-hankkeessa toteutettuun tutkimukseen osallistui vuosien 2017–2019 aikana noin 3 000 kohonneessa tyypin 2 diabetesriskissä olevaa henkilöä. Alustavien tulosten mukaan digisovelluksen käyttö ja osallistuminen perusterveydenhuollossa toteutettuun ryhmäohjaukseen auttoivat osallistujia muuttamaan elintapojaan. 

StopDia-tutkimusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä 

Pihlajamäki et al. Digitally supported program for type 2 diabetes risk identification and risk reduction in real-world setting: protocol for the StopDia model and randomized controlled trial. BMC Public Health 2019:1;19(1):255.Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

StopDia-hankkeessa kehitetty elintaparyhmäohjausmalliLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Diabeteksen ehkäiseminen voi säästää rahaa

Diabetekseen liittyy suuret kustannukset niin sairaanhoidon kuin tuottavuuskustannusten osalta. On arvioitu, että diabeteksen kokonaiskustannukset ylittävät Suomessa jopa kuusi miljardia euroa. 

Diabeteksen ehkäisy elintapamuutosohjauksen avulla on kustannustehokasta. Diabeteksen sairastumisriskiä on mahdollista pienentää pelkästään perusterveydenhuollon keinoin. 

On tutkittu, että mikäli 58 % koko väestön diabetesriskissä olevista säästyy diabetekselta, tuloksena on yli kahden miljardin euron säästö. Mikäli diabetes pystytään ehkäisemään 20 %:lta suuressa diabetesriskissä olevilta henkilöiltä, säästö on edelleen merkittävä, yli 700 miljoonaa euroa. 

Lisätietoa diabeteksen ehkäisyn kansantaloudellisesta vaikuttavuudesta: Reini, Kaarina &  Honkatukia, Juha (2016) Hyvä hoito kannattaa. Diabeteksen ennaltaehkäisyn ja tehostetun hoidon kansantaloudellinen vaikuttavuus. Vaasan yliopiston julkaisuja, selvityksiä ja raportteja 206. Vaasa.Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 1.1MB (pdf 1171 kT)

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn terveystaloudellisten vaikutusten arviointiin on kehitetty laskuri, StopDia-investointilaskuri. Se arvioi, millainen yhteiskunnallinen sijoitetun pääoman tuotto on toimilla, jotka edistävät hyvinvointia ja pienentävät tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuutta. Laskurilla voi myös arvioida erilaisten interventioiden vaikutusta tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuteen.
StopDia-investointilaskuriLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä 

Tietoa diabeteksen hoidon aiheuttamista kustannuksista:
Diabeteksen kustannukset