Tyypin 2 diabeteksen riskitekijät

Tyypin 2 diabetes kehittyy elintapojen ja perimän yhteisvaikutuksesta. Nykykäsityksen mukaan geneettinen alttius liittyy erityisesti insuliinin erittymisen säätelyyn, kun taas ympäristötekijät eli esimerkiksi elintavat vaikuttavat pääasiassa insuliiniresistenssin kehittymiseen. 

Tyypin 2 diabetes kehittyy tavallisesti vähitellen vuosien kuluessa. 

Lihavuus on yksi diabeteksen tärkeimmistä riskitekijöistä. Yli puolet suomalaisista aikuisista luokitellaan vähintään ylipainoisiksi. Viidennes suomalaisista on määritelmän mukaan lihavia.

Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on ylipainoisilla lähes kolminkertainen, lihavilla kahdeksankertainen ja vaikeasti lihavilla 16-kertainen normaalipainoisiin verrattuna.

Tyypin 2 diabetekseen 10 vuoden seurannassa sairastuneet miehet ja naiset

Tyypin 2 diabetekseen 10 vuoden seurannassa sairastuneet miehet ja naiset (%) lähtötilanteen painoluokan ja ikäryhmän mukaan. Viivat kuvaavat 95 % luottamusvälejä. Lähde:  Mäki P, Harald K, Lindström J, Laatikainen T. Ylipainoon ja lihavuuteen liittyvä sairastuvuus. Tutkimuksesta tiiviisti 14/2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki

Osaan riskitekijöistä voi itse vaikuttaa

Tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä on tunnistettu lukuisia. Osa niistä on pysyviä, esimerkiksi sukurasitus, osa taas sellaisia, joihin pystyy itse vaikuttamaan.

  • Ikä: riski kasvaa iän myötä.
  • Sukurasitus: merkki perinnöllisestä alttiudesta
  • Etninen tausta: esimerkiksi Lähi-idästä, Japanista tai Kiinasta kotoisin olevilla on muita suurempi riski
  • Metabolinen oireyhtymä: merkki häiriintyneestä aineenvaihdunnasta. Metaboliseen oireyhtymään liittyvät
  1. kohonnut verenpaine
  2. rasva-arvojen häiriöt
  3. kohonnut verensokeri, eli heikentynyt sokerinsieto IGT (impaired glucose tolerance) ja heikentynyt paastosokeri IFG (impaired fasting glucose).
  • Sydän- ja verisuonisairaus: merkki häiriintyneestä aineenvaihdunnasta
  • Raskausdiabetes: merkki myös perinnöllisestä alttiudesta
  • Matala syntymäpaino: saattaa altistaa metaboliahäiriöille 
  • Ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus
  • Tupakointi
  • Vähäinen liikunta
  • Univaje 
  • Epäterveellinen ruokavalio 

Ympäristön riskitekijät vaikuttavat elintapoihin

Riskiympäristön voi tunnistaa seuraavista seikoista:

  • Vähäiseen liikuntaan altistavat ympäristöt: pyöräteiden, leikkipuistojen ja urheilutilojen puuttuminen.
  • Epäterveelliseen ruokavalioon altistava ympäristö: kaupat, kioskit ja ravintolat, joiden valikoimiin ei kuulu terveellisiä ja edullisia vaihtoehtoja, työpaikat, joissa ei ole mahdollisuutta terveelliseen työpaikkaruokailuun.
  • Matala koulutus- ja varallisuustaso.
  • Kulttuurin ja uskonnon rajoitteet esimerkiksi liikuntapalvelujen käytön suhteen.
  • Stressi ja huolet: työttömyys, syrjäytyminen, moniongelmaisuus, yksinäisyys.