Tyypin 2 diabetes ja ravitsemus

Tyypin 2 diabetes on glukoosiaineenvaihdunnan häiriö, jossa haiman erittämä insuliini ei toimi toivotusti tai sitä ei erity riittävästi.  

Perusterveelliset elämäntavat ovat sekä ehkäisyä että hoitoa

Diabeetikko saa omahoito-ohjeet terveydenhuollosta, missä myös seurataan sovitun ruokavalio- ja lääkehoidon toteutumista. 

Diabeetikolle suositellaan kansallisten suositusten mukaista hyvinvointia edistävää ruokavaliota, joka sisältää 

  • niukasti kovaa rasvaa
  • kohtuullisesti pehmeää rasvaa
  • vähän suolaa 
  • runsaasti ravintokuitua ja
  • kasviksia, hedelmiä tai marjoja jokaisella aterialla ja välipalalla, yhteensä vähintään puoli kiloa päivässä. 

Suolan ja tyydyttyneen eli kovan rasvan saanti on syytä pitää mahdollisimman vähäisenä, sillä ne lisäävät riskiä diabetekseen liittyvien sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiselle.

Säännöllinen ateriarytmi estää nälän riistäytymästä ahmimiseksi. Aterioiden sopusuhtaisessa kokoamisessa auttaa lautasmalli.

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio vaikuttaa arkijaksamiseen ja ehkäisee ja hoitaa myös muita ravintoperäisiä sairauksia. 

Erityisesti diabeetikoille suositellaan tupakoimattomuutta, maltillista alkoholinkäyttöä ja päivittäistä liikuntaa, koska heillä epäedullisiin elämäntapoihin liittyvät riskit ovat suuremmat kuin muulla väestöllä.

Paino hallintaan

Valtaosa tyypin 2 diabeetikoista on liikapainoisia tai lihavia. Laihduttaminen helpottaa verensokerin hallintaa ja saattaa jopa normalisoida verensokerin ainakin joksikin aikaa. Jo 5–10 %:n painonlasku on eduksi, sillä laihtuessa haitallinen sisäelinrasva sulaa ensimmäiseksi. 

Laihtumistulokset pysyvät parhaiten tekemällä elintapoihin pieniä, pysyviä muutoksia. Projektin edistymistä kannattaa seurata vaa’an ja mittanauhan avulla. Liikunta tukee painonhallintaa ja kasvattaa insuliinin toiminnan kannalta hyödyllistä lihaskudosta ja lihaskuntoa.

Lisätietoja:

Tuomilehto J, Lindström J, Eriksson J ym. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001;344:1343–50.

Salminen V, Lindström J, Louheranta A, Rastas M. Ruokavalio- ja liikuntaneuvonta ehkäisevät diabeteksen puhkeamista. Diabetes Prevention Study, DPS. Suomen lääkärilehti 2000;57 (12): 1379–82.

UKK-instituutti: Liikunta ehkäisee tyypin 2 diabetesta – jo työmatkaliikunta vähentää sairastavuutta

Diabetesliitto

Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma (DEHKO 2000–2010). Loppuraportti (pdf 2877 kt)

Diabeetikolle sopiva syöminen

Suomen Sydänliitto ry

Käypä hoito –suositus: Tyypin 2 diabetes