Syövän riskitekijät
Iän ja perimän lisäksi syöpäriskiin vaikuttavat merkittävästi elintavat ja ympäristötekijät.
Elintavat vaikuttavat syöpäriskiin
Elintavoilla on erittäin suuri vaikutus syöpäriskiin. Esimerkiksi keuhkosyövän riski on tupakoijalla jopa 15-kertainen tupakoimattomaan henkilöön verrattuna.
Elintavoista suurimpia syövän riskitekijöitä ovat
- tupakointi
- epäterveellinen ravinto
- liiallinen alkoholin käyttö
- vähäinen liikunta
- runsas altistuminen auringon valolle ja ihon palaminen
- sekä ylipaino.
Aktiivisen tupakoinnin lisäksi myös altistumien ympäristön tupakan savulle lisää syöpäriskiä. Muita syöpäriskiä lisääviä tekijöitä ovat
- säteily
- työperäiset altisteet, kuten asbesti ja eräät kemikaalit
- tulehdukset.
Väestötasolla muiden tekijöiden merkitys on kuitenkin vähäinen elintapoihin verrattuna.
Perinnöllisellä taipumuksella on suuri merkitys sairauden syntymiseen 5-10 prosentissa syöpäsairauksista. Lisäksi näyttää siltä, että elintason ja yleisen hygienian parantuminen on vähentänyt joitakin syöpätyyppejä, kuten ruokatorvi- ja mahasyöpiä.