Småbarns sömn i 6-24 månaders ålder

Babyn tittar på mamman.

Från och med ett halvt års ålder börjar barnets sömn koncentreras mer och mer till natten och dagssömnens längd minskar. Nattsömnens längd är ungefär 10 timmar. Många sexmånaders barn sover två gånger på dagen, totalt ca 2–4 timmar. För en tvååring räcker det oftast med en 1–2 timmars dagssömn.  

I takt med att barnet utvecklas minskar sömnmängden på dagssömnens bekostnad. Nattliga uppvaknanden är vanliga genom lekåldern, men man kan försöka påverka dem med hjälp av regelbundna kvällsrutiner och goda nattningssvanor.

I tre månaders ålder sover barnet dagssömn i genomsnitt 5,3 timmar per dygn. Dagssömnens längd förkortas gradvis under det första levnadsåret, och är i ett års ålder i genomsnitt 2,5 timmar. Utvecklingen fortsätter under det andra levnadsåret: längden på tvååringens dagssömn är lite under två timmar per dygn. Speciellt under det första levnadsåret är det stora skillnader i dagssömnens längd barn emellan. Skillnaderna minskar dock i takt med att barnen växer.

Det är vanligt att barnet vaknar på natten

Korta nattliga uppvaknanden är fortfarande en normal företeelse. De minskar ändå stegvis i mängd under det andra levnadsåret, när sömnens struktur utvecklas och sovperioderna förlängs.

Många tvååringar vaknar emellertid fortfarande en gång om natten. Om uppvaknandet känns tungt för föräldrarna lönar det sig att kontrollera att sömnlängden på dagen och natten är lämplig med tanke på barnet, och att barnet har en regelbunden sömnrytm. Det är också bra att se över kvällsrutinerna och läggningsvanorna.

Kvällsrutinerna förbereder barnet för sömnen

Planera en trevlig och stressfri kvällsrutin som består av 4–7 delar för er familj. Den kan bestå av till exempel ett bad, kvällsmål, vaggsånger och högläsning av sagor. En kvällsrutin som upprepas varje kväll hjälper barnet att förstå att läggdags närmar sig och att det är dags att varva ner. Den förstärker också relationen mellan barnet och föräldern.

Också en regelbunden dagsrytm stöder sömnen. Regelbundet återkommande måltider, läggningar och utomhusvistelser vid samma tider ger trygghet och hjälper barnet att lägga märke till dagens gång.

Hjälp barnet att somna själv

Det lönar sig också att stöda barnet i att somna själv. När barnet lär sig att somna utan föräldrarnas hjälp om kvällarna, kan det sannolikt somna om själv också om det vaknar på natten.

Att somna själv förutsätter förmågan att självreglera, med andra ord babyns förmåga att styra sina känslor och lugna ner sig utan förälderns hjälp. Färdigheten börjar utvecklas stegvis under det första levnadsåret.

Så här kan du hjälpa barnet att somna själv:

  • Lugna ner er för kvällen i god tid och följ bekanta kvällsrutiner.
  • Försök skilja åt att äta från att somna under det första levnadsåret.
  • Lägg barnet i sängen när det är tillräckligt trött, så är det lättare att somna.
  • Låt barnet somna i den omgivning där det sover om nätterna.
  • Uppmuntra barnet att stanna i sängen för sig själv och ge beröm när det lyckas.
  • Lugna barnet vid behov, men låt det somna självständigt.
  • Ge barnet en napp eller en bekant leksak som trygghet.
  • Ta ett steg i taget. Flytta dig till exempel längre bort från barnet säng en kväll i taget.

Mer information

Information om barns sömn (Neuvokas perhe, Finlands Hjärtförbund) 

Lapsen uni (Mannerheims Barnskyddsförbund) (på finska)