Lainsäädäntö ja muut velvoitteet
Opiskeluympäristöstä ja -yhteisöstä sekä niiden turvallisuudesta on useita eri säädöksiä.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa määritellään yhteisöllinen opiskeluhuolto ensisijaiseksi opiskeluhuollon työmuodoksi. Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimia, joilla koko oppilaitosyhteisössä edistetään opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat kaikki opiskeluhuollon toimijat.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013 (Finlex)
Perusopetuslain, lukiolain ja lain ammatillisesta koulutuksesta sekä yliopistolain ja ammattikorkeakoululain mukaan oppilaalla ja opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Turvallisuuden edistämisessä ja turvallisuutta vaarantavien tilanteiden ennaltaehkäisyssä noudatetaan turvallisuutta ohjaavaa lainsäädäntöä, eri oppiaineiden opetukseen laadittuja turvallisuusohjeita sekä muita paikallisia turvallisuutta koskevia linjauksia.
- Perusopetuslaki 628/1998 (Finlex)
- Lukiolaki 714/2018 (Finlex)
- Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 (Finlex)
- Yliopistolaki 558/2009 (Finlex)
- Ammattikorkeakoululaki 932/2014 (Finlex)
- Laki Poliisiammattikorkeakoulusta 1164/2013 (Finlex)
Eri koulutusasteiden opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteissa sekä muissa Opetushallituksen määräyksissä on oppilaitoksen turvallisuuteen ja tarkastuksen yhteistyöhön liittyviä velvoitteita.
Varhaiskasvatuksen, opetuksen sekä oppilas- ja opiskeluhuollon suunnitelmat (Opetushallitus)
Terveydenhuoltolain 16−17. pykälässä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tehtäviin sisällytetään oppilaitosympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisön hyvinvoinnin edistäminen ja seuranta kolmen vuoden välein.
Terveydenhuoltolaki 1326/2010 (Finlex)
Asetuksessa 338/2011 velvoitetaan kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastuksiin yhteistyössä oppilaitoksen ja sen oppilaiden tai opiskelijoiden, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon, terveystarkastajan, henkilöstön työterveyshuollon, työsuojeluhenkilöstön ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kesken. Tarkastuksessa todettujen puutteiden korjaamista on seurattava vuosittain.
Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta 338/2011 (Finlex)
Terveydensuojelulakia sovelletaan oppilaiden ja opiskelijoiden oppimisympäristön terveydellisiin vaatimuksiin. Koulujen ja oppilaitosten sisätilat ovat terveydensuojelulain tarkoittamia muita sisätiloja, joihin sovelletaan samoja terveydellisiä vaatimuksia kuin asuntoihin.
Terveydensuojelulaki 763/1994 (Finlex)
Työturvallisuuslaki ja työterveyshuoltolaki antavat ohjeita työsuhteessa olevien työympäristön turvallisuuden arvioinnista ja koskevat siten oppilaitosten henkilökuntaa ja työsopimuksen perusteella koulutuksen yhteydessä tehtävää työtä. Myös oppilaat ja opiskelijat kuuluvat työsuojelun piiriin käytännön opetuksen tilanteissa kuten käsityö- ja kotitaloustunneilla sekä erilaisissa opetustyötiloissa ja -laboratorioissa työskennellessään.
Pelastuslaki ja asetus edellyttävät ajan tasalla olevaa pelastussuunnitelmaa, josta on myös tiedotettava tarvittavalla tavalla koulun ja oppilaitoksen koko henkilökunnalle.