Itsemurhien ehkäisyohjelma lyhyesti
Itsemurhien ehkäisemistä on Suomessa tehostettava ja ehkäisyyn tarvitaan myös uusia keinoja. Vaikka itsemurhien määrä on vähentynyt puoleen vuoden 1990 jälkeen, ei myönteisen kehityksen voida odottaa jatkuvan ilman uusia toimenpiteitä.
Mielenterveyden eriarvoisuutta vähentävät ja mielenterveyttä edistävät toimenpiteet ehkäisevät todennäköisesti myös itsemurhia.
Miksi Suomeen tarvitaan itsemurhien ehkäisyohjelma?
Itsemurhien taustalla on mielenterveyden häiriöiden lisäksi usein sosiaalisia, taloudellisia ja terveysongelmia. On tavallista, että samalla henkilöllä on useampi mielenterveyden häiriö sekä sosiaalisia, taloudellisia ja terveysongelmia samaan aikaan. Itsemurhat selittävät Suomessa noin 10 prosenttia sosioekonomisten ryhmien välisistä eroista elinajanodotteessa.
Jotta itsemurhia voidaan estää entistä tehokkaammin, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarvitaan mahdollisimman ajantasaista tietoa itsemurhien ikäjakaumasta sekä sosiaalisesta jakautumisesta. Näin pystytään paremmin puuttumaan itsemurhien taustalla vaikuttaviin syihin. Merkittävällä viiveellä julkaistavat tiedot eivät auta kohdentamaan apua riittävän hyvin.
Ehdotukset ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi
Itsemurhien ehkäisyohjelmassa annetaan tavoitteiden saavuttamiseksi 36 toimenpide-ehdotusta seitsemästä asiakokonaisuudesta:
- Asenteisiin vaikuttaminen
- Itsemurhakeinoihin vaikuttaminen
- Varhaistuen tarjoaminen
- Riskiryhmien tukeminen
- Hoidon kehittäminen
- Mediaosaamisen lisääminen
- Tietoperusteisuuden ja tutkimuksen vahvistaminen
Tutustu tarkemmin Itsemurhien ehkäisyohjelmassa ehdotettuihin toimenpiteisiin itsemurhakuolemien ehkäisemiseksi ohjelman sivuilla.