Sote-koodistojen hyödyntämisen perusvaatimukset

Huomaa!

Kommentointiaika on päättynyt

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmissä hyödynnetään monia eri luokituksia ja koodistoja erityisesti rakenteisten tietojen käsittelyssä. Koodistojen yhtenäinen käyttö ja hyödyntäminen ovat tietojen yhdenmukaisuuden, vertailtavuuden, jatkokäyttömahdollisuuksien ja laadun keskeinen edellytys. Keskeisimmät kansalliset sosiaali- ja terveydenhuollon koodistot julkaistaan sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen koodistopalvelun kautta. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastiedoissa käytettyjen koodistojen hyödyntämiseen liittyvät vaatimukset ovat olleet hajallaan useissa eri määritysdokumenteissa. Monet tietojen tuottamiseen ja hyödyntämiseen liittyvät koodistovaatimukset ovat kuitenkin yhteisiä eri koodistoille ja niiden käyttökohteille. Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin kohdistuvat yhteiset perusvaatimukset on nyt koottu ja täsmennetty määritysdokumenttiin.    

Dokumentti kokoaa koodistojen käsittelyn perusvaatimukset siten, että ne löytyvät jatkossa helpommin yhdestä päädokumentista. Vaatimukset ovat myös aiempaa selkeämmin todennettavissa esimerkiksi osana järjestelmien sertifiointia ja olennaisia vaatimuksia. Tarkemmissa käyttökohteissa voi olla edelleen koodisto- tai sisältökohtaisia vaatimuksia. 

Dokumentti keskittyy sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen ja järjestämisen yhteydessä syntyviin ja hyödynnettäviin koodistoihin. Dokumentissa ei kuvata yksittäisten koodistojen tai tietosisältörakenteiden yksityiskohtia. Yleiset eri koodistojen käyttöön liittyvät vaatimukset kuvataan tietoja tuottavien ja hyödyntävien sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien näkökulmasta. 

Määrityksen ensimmäisessä versiossa ei korosteta toisiokäytön, tiedonkeruiden, tilasto- ja rekisteritoiminnan tai hyvinvointitietojen käsittelyn vaatimuksia. Myös organisaatiotyyppisten koodistojen käsittely ja koodistojen laadintaperiaatteet on rajattu määrityksen ulkopuolelle. 

Kommentteja pyydetään alla olevien ohjeiden mukaisesti. Määritys viimeistellään julkaisua ja voimaantuloa varten alkuvuonna 2024 kommenttikierroksella saadun palautteen pohjalta.

Kommentteja pyydetään erityisesti

  • sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmätoimittajilta 
  • julkisissa ja yksityisissä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa toimivilta tiedonhallinnan asiantuntijoilta 
  • sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien kautta tietoja tuottavilta ja hyödyntäviltä järjestelmien käyttäjiltä ja pääkäyttäjiltä

Kommentoitava materiaali

LUONNOS Sote-koodistojen hyödyntämisen perusvaatimukset, v12 

Kommenttien antaminen

Kommentit pyydetään lähettämään viimeistään 23.2.2024 osoitteeseen koodistopalvelu (at) thl.fi. Viestin otsikoksi ”Kommentointipyyntö / Sote-koodistojen hyödyntämisen vaatimukset”.

Kommentteja pyydetään erityisesti seuraaviin kysymyksiin (voit valita osan kysymyksistä kommentoitavaksesi): 

  1. Ovatko luvussa 1 kuvatut dokumentin tavoitteet ja rajaukset selkeitä ja tarpeellisia? Kuinka tavoitteita tai rajauksia tulisi muuttaa, poistaa tai lisätä?
  2. Tulisiko luvussa 2 kuvattuja tietojärjestelmärooleja tai muuta luvun sisältöä muuttaa, täydentää tai poistaa? Miten?
  3. Tulisiko luvun 3 yleisiä koodistovaatimuksia muuttaa, täydentää tai poistaa? Mitä vaatimuksia ja miten?
  4. Tulisiko luvun 4 vaatimuksia tietoja tuottaville järjestelmille muuttaa, täydentää tai poistaa? Mitä vaatimuksia ja miten?
  5. Tulisiko luvun 5 vaatimuksia hyödyntäville järjestelmille muuttaa, täydentää tai poistaa? Mitä vaatimuksia ja miten?
  6. Mitä muita täydennys-, täsmennys-, muutos- tai poistoehdotuksia sinulla on? Kommentoi myös niiden vaatimukset”. 

Lisätietoja

Lisätietoja kommentointipyynnöstä tai aineistosta voi pyytää osoitteesta sotetiedonhallinta (at) thl.fi. Viestin otsikoksi ”Kommentointipyyntö / Sote-koodistojen hyödyntämisen vaatimukset”.


Määritys liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP) tehtävään koodistojen kehittämistyöhön. THL on saanut rahoitusta Kestävän kasvun ohjelmaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP)