TOIMIA-verkoston tausta
Tarve verkostolle on lähtenyt vaihtelevista arviointikäytännöistä
Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin käytännöt tarvitsevat yhtenäistämistä. Toimintakykyä mitataan ja arvioidaan monilla eri menetelmillä, mittareilla ja mittareiden eri versioilla.
Käyttöön valittuja mittareita ei ole aina kehitetty huolellisesti ja niiden soveltuvuutta kyseiseen käyttötarkoitukseen (esimerkiksi tietylle ikä- tai kohderyhmälle) ei ole aina varmistettu.
Kansallisesti tarvitaan yhteisiä käytäntöjä siitä, miten ja milloin toimintakykyä arvioidaan. Yhtenäiset käytännöt ovat tärkeitä, koska niillä voidaan varmistaa
- toimintakyvyn mittaamisen yhtenäisyys eri paikoissa
- tulosten vertailtavuus
- yksilön sekä väestön toimintakyvyssä tapahtuneiden muutosten havaitseminen.
Yhteinen kieli luo pohjan kehittämiselle
Toimintakyvyn kuvaamisessa käytetään useita eri käsitteitä. Toimintakyvyn kuvaamisessa on suositeltavaa käyttää kansainvälistä toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitusta (ICF; International Classification of Functioning, Disability and Health), jonka tarkoituksena on yhtenäistää toimintakyvyn kuvaamisessa käytettäviä käsitteitä.
Toimintakykyyn liittyvät käsitteet vaativat myös yhteisiä määritelmiä ja yhdessä sovittuja käännöksiä eri kielille.
ICF-luokitus (Toimintakyky-aihesivut)
TOIMIAn historia
TOIMIA perustettiin vuonna 2007. Nykyisin verkosto on pysyvä, mutta alun perin se aloitti toimintansa hankkeena, jossa olivat mukana seuraavat tahot:
- Kela
- Kuntien eläkevakuutus
- sosiaali- ja terveysministeriö
- Suomen Kuntaliitto
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) (silloinen Kansanterveyslaitos)
- Työterveyslaitos.
THL koordinoi TOIMIA-verkostoa. Verkostossa on mukana noin 60 organisaatiota ja noin 100 asiantuntijaa.
TOIMIA-tietokanta avattiin vuonna 2011
TOIMIA-verkostossa tuotetut mittariarvioinnit ja suositukset julkaistaan TOIMIA-tietokannassa.
Tietokanta avattiin vuonna 2011. Vuonna 2019 tietokanta siirtyi osaksi Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämää Terveysporttia. TOIMIA-tietokannan sisällöstä vastaa edelleen THL.
Tietokanta on tarkoitettu työkaluksi
- kliinistä työtä tekeville
- tutkijoille
- sosiaali- ja terveydenhuollon ammatilliseen koulutukseen.
Toimintakyky-uutiskirjeessä on ajankohtaista tietoa TOIMIA-tietokantaan arvioiduista mittareista ja suosituksista. Uutiskirjeessä on myös muita ajankohtaisia teemoja toimintakyvystä.
Listan käyttäjiksi voivat liittyä kaikki ICF-luokituksesta ja toimintakyvystä kiinnostuneet. Käyttäjät voivat lähettää sähköpostilistalle viestejä ja he pääsevät lukemaan muiden lähettämiä.