Järjestöjen ja muiden toimijoiden palvelut väkivallan uhreille

Järjestöt ja muut toimijat tarjoavat monenlaista apua ja tukea väkivaltaa kokeneille keskusteluavusta neuvontaan ja väkivallan ehkäisyyn. Alla on esitelty järjestöjen palveluita.

Mainittujen järjestöjen palvelut ovat saatavilla valtakunnallisesti eli kaikkialla Suomessa.

Sosiaalipäivystystä järjestetään ympärivuorokautisen kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi erilaisissa sosiaalisissa kiire- ja hätätilanteissa, asiakkaan iästä tai asuinpaikkakunnasta riippumatta.

Sosiaalipäivystyksen yhteystiedot löytyvät

  • kunnan verkkosivulta
  • hätänumerosta 112
  • sairaaloilta tai poliisilta.

Kotikunnaltasi saat lisätietoa sen tarjoamista palveluista sekä mahdollisista muista palveluista paikallisesti. 
Kuntien yhteystiedot (Kuntaliitto)

DIDAR

Tarjoaa keskusteluapua kunniakäsityksistä johtuviin konflikteihin sekä tilanteisiin, joissa on jo havaittu kunniaan liittyvää väkivaltaa tai sen uhkaa. DIDAR on osa Setlementti Tampere ry:n väkivalta- ja kriisioperaatioyksikköä.
DIDAR

Ensi- ja turvakotien liitto

Valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Ensi- ja turvakotien liitto

Ensi- ja turvakotien liitto tarjoaa myös apua verkossa
Nettiturvakoti

Kuurojen auttava linja

Tarjoamme viittomakielisille, kirjoittamalla kommunikoiville sekä heidän omaisilleen mahdollisuuden keskustella henkilökohtaisista asioista sekä arjen tuomista haasteista/onnistumisista luottamuksellisesti chatin, sähköpostin, tekstiviestien tai WhatsApp- videopuheluiden kautta.
Kuurojen auttava linja

Maria Akatemia

Auttaa naisia ottamaan vastuuta omista tunteista ja käyttäytymisestä. Voit saada apua, jos oma pahoinvointi aiheuttaa väkivaltaisuutta tai sen pelkoa lähisuhteissa tai suhteessa itseen.
Ehkäisevä väkivaltatyö naisille (Maria Akatemia)

Mielenterveystalo

Hae neuvoja ja apua.
Apua 24/7 (Mielenterveystalo.fi)

MIELI ry:n Kriisipuhelin

Päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Kriisipuhelin

Miessakit ry

Lyömätön Linja on lähisuhde- ja perheväkivaltaan erikoistunut toimintamuoto miehille. Pääkaupunkiseudun ja Kuopion toimipisteiden lisäksi tukea on tarjolla valtakunnallisesti puhelin- ja verkkovälitteisesti.
Lyömätön Linja (Miessakit ry)

Väkivaltaa Kokeneet Miehet -toiminta auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneita miehiä.
Väkivaltaa Kokeneet Miehet (Miessakit ry)

Monika-Naiset liitto ry

Naisten järjestö, joka auttaa maahanmuuttajataustaisia naisia. Liitto parantaa naisten asemaa Suomessa.
Tukea, apua ja toimintaa (Monika-Naiset Liitto ry

Naisten Linja

Kaikenikäisille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille, itsemäärittelyä kunnioittaen, sekä heidän läheisilleen. Naisten Linjalle voi soittaa, chatata tai kirjoittaa nettikirjeen.
Naisten Linja

Pelastakaa Lapset ry

Lista erilaisista palveluista lapsille, nuorille ja aikuisille.
Apu- ja tukipalveluita lapsille ja aikuisille (Pelastakaa Lapset ry)

Perheväkivaltaklinikka 

Auttaa avo-tai avioliitossa olevaa, eronnutta, vanhempaa tai kiinteässä tunnesuhteessa olevaa henkilöä, joka itse käyttää väkivaltaa ja / tai on sen kohde. Perheväkivaltaklinikka on osa Setlementti Tampere ry:n väkivalta- ja kriisioperaatioyksikköä. 
Perheväkivaltaklinikka

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville.
Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Rikosuhripäivystys (RIKU)

Oletko joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai rikoksen todistajaksi? Rikosuhripäivystys (RIKU) parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa vaikuttamalla ja tuottamalla tukipalveluita.
Rikosuhripäivystys

Setlementti Puijola

Setlementti Puijola on Kuopiossa toimiva yhdistys, missä työskennellään seksuaaliväkivaltaa ja sukupuolistunutta väkivaltaa kokeneiden ja niiden uhkaa kokevien auttamiseksi. Lisäksi yhdistys tekee aggredityötä, missä keskitytään kodin ulkopuolisiin väkivallantekijöihin.
Setlementti Puijola

SOPU

SOPU-työ auttaa ehkäisemään kunniakäsitteisiin liittyviä konflikteja ja väkivaltaa perheissä ja yhteisöissä. SOPU on osa Loisto setlementti ry:n toimintaa. 
SOPU

Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Kirkon perheneuvonta tarjoaa ammatillista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa.
Perheneuvonta (Suomen evankelis-luterilainen kirkko)

Suhde klinikalla - parisuhteen tueksi (Suomen evankelis-luterilainen kirkko)

Kirkon diakoniatyö auttaa ja tukee haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä.
Diakonia (Suomen evankelis-luterilainen kirkko)

Suvanto ry

Valtakunnallisesti toimiva järjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on ikääntyneisiin kohdistuvan väkivallan, kaltoinkohtelun ja hyväksikäytön ehkäiseminen. Autamme väkivallan ja kaltoinkohtelun kaikkia osapuolia.
Turvallisen vanhuuden puolesta (Suvanto ry)

Tietoa rikoksen uhriksi joutuneelle selkokielellä

Jokainen voi joutua rikoksen uhriksi. Silloin on hyvä tietää, miten pitää toimia. Rikoksen uhrilla on oikeus saada tukea ja oikeudellista apua.
Jos joudut rikoksen uhriksi (pdf, 815 kt, Selkokeskus.fi, selkokielellä)

Välitä!

Tarjoaa kriisiapua, tukiryhmiä ja palveluohjausta seksuaalisen väkivallan uhreille, tekijöille ja näiden molempien läheisille. Välitä! on osa Setlementti Tampere ry:n väkivalta- ja kriisioperaatioyksikköä.
Välitä!