Organisationers och andra aktörers tjänster för våldsoffer

Organisationer och andra aktörer erbjuder många typer av hjälp och stöd för personer som upplevt våld. Det handlar om allt från samtalshjälp till rådgivning och förebyggande av våld. Organisationernas tjänster presenteras nedan.

De nämnda tjänsterna är tillgängliga överallt i Finland.

Det ordnas socialjour för att trygga akut och nödvändig hjälp dygnet runt i olika sociala akut- och nödsituationer, oberoende av klientens ålder eller bostadsort.

Socialjourens kontaktuppgifter hittar man

  • på kommunens webbplats
  • via nödnumret 112
  • på sjukhus eller hos polisen.

Din hemkommun ger dig mer information om de tjänster den erbjuder och om eventuella andra tjänster som finns tillgängliga lokalt. 
Kommunernas kontaktuppgifter (Kommunförbundet)

DIDAR

Erbjuder samtalshjälp i konflikter som beror på hedersuppfattningar och i situationer där man redan har observerat hedersrelaterat våld eller hot om sådant. DIDAR är en del av Setlementti Tampere ry:s enhet för vålds- och krisarbete.
DIDAR

Förbundet för mödra- och skyddshem

Riksomfattande organisation som hjälper barn och familjer som lever under svåra och otrygga omständigheter samt arbetar med att förebygga våld i hemmet.
Förbundet för mödra- och skyddshem

Förbundet för mödra- och skyddshem erbjuder också hjälp online.
Net skyddshem (Nettiturvakoti)

Hjälplinje för döva

Vi erbjuder personer som använder teckenspråk och personer som kommunicerar genom skrift och deras anhöriga möjlighet att diskutera personliga frågor samt utmaningar/framgångar i vardagen konfidentiellt via chatt, e-post, textmeddelanden eller WhatsApp-videosamtal.
Hjälplinje för döva

Maria Akademi

Hjälper kvinnor att ta ansvar för sina egna känslor och sitt beteende. Du kan få hjälp om du blir våldsam eller är rädd för att bli det i nära relationer eller mot dig själv på grund av att du mår dåligt.
Våldsförebyggande arbete för kvinnor (Maria Akademi)

Psykporten

Sök råd och hjälp.
Hjälp 24/7 (Mielenterveystalo.fi)

MIELI rf:s kristelefon

Jour 24 timmar om dygnet varje dag på numret 09 2525 0111. Svenskspråkig kristelefon 09 2525 0112 mån och ons kl. 16–20, tis, tor och fre kl. 9–13. Man kan ringa till kristelefonen anonymt och konfidentiellt.
Kristelefon

Miessakit ry

Lyömätön Linja är en verksamhetsform för män som är specialiserad på våld i nära relationer och i hemmet. Utöver verksamhetsställen i huvudstadsregionen och Kuopio erbjuds stöd på nationell nivå via telefon och online.
Lyömätön Linja (Miessakit ry, på finska)

Verksamheten Väkivaltaa Kokeneet Miehet (Män som upplevt våld) hjälper män som upplevt psykiskt eller fysiskt våld hemma eller på gatan.
Väkivaltaa Kokeneet Miehet (Miessakit ry, på finska)

Monika-Naiset liitto ry

Kvinnoorganisation som hjälper kvinnor med invandrarbakgrund. Förbundet förbättrar kvinnors ställning i Finland.
Stöd, hjälp och verksamhet (Monika-Naiset Liitto ry, på finska och engelska)

Kvinnolinjen

För kvinnor och flickor som upplevt våld eller hot om våld, med respekt för självbestämmanderätten, samt för deras närstående. Man kan kontakta Kvinnolinjen via telefon, chatt eller genom att skriva ett nätbrev.
Kvinnolinjen (på finska)

Rädda Barnen rf

Lista över olika tjänster för barn, unga och vuxna.
Hjälp- och stödtjänster för barn och vuxna (Rädda Barnen rf)

Perheväkivaltaklinikka (Kliniken för våld i hemmet) 

Hjälper den som är sambo eller gift, frånskild, förälder eller i en nära känslomässig relation och själv utövar våld och/eller är utsatt för våld. Perheväkivaltaklinikka är en del av Setlementti Tampere ry:s enhet för vålds- och krisarbete. 
Perheväkivaltaklinikka (på finska)

Våldtäktskriscentralen Tukinainen

Stöd, hjälp och rådgivning för offer för sexualbrott, deras närstående och personer som arbetar med offer.
Våldtäktskriscentralen Tukinainen

Brottsofferjouren (RIKU)

Har du blivit utsatt för ett brott eller ett försök till brott eller blivit vittne till ett brott? Brottsofferjouren (RIKU) förbättrar brottsoffers, deras närståendes och vittnens ställning i brottmål genom att påverka och producera stödtjänster.
Brottsofferjouren

Setlementti Puijola

Setlementti Puijola är en förening i Kuopio som arbetar med att hjälpa personer som upplevt sexuellt våld och könsrelaterat våld och personer som upplevt hot om sådant våld. Föreningen sysslar även med Aggredi-arbete som fokuserar på våldsutövare utanför hemmet.
Setlementti Puijola (på finska och engelska)

SOPU

SOPU-arbetet bidrar till att förebygga hedersrelaterade konflikter och hedersrelaterat våld i familjer och grupper. SOPU ingår i Loisto setlementti ry:s verksamhet. 
SOPU

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Kyrkans familjerådgivning erbjuder professionell samtalshjälp i parrelations- och familjefrågor samt i krissituationer.
Familjerådgivning (Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland)

Relationskliniken – stöd för parförhållandet (Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, på finska)

Kyrkans diakoni hjälper och stöder människor i sårbara livssituationer.
Diakoni (Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland)

Suvanto ry

En riksomfattande organisation vars verksamhet syftar till att förebygga våld mot äldre samt vanvård och utnyttjande av äldre. Vi hjälper alla parter i fall av våld och vanvård.
För en trygg ålderdom (Suvanto ry, på finska)

Lättläst information till brottsoffer

Alla kan falla offer för brott. Då är det bra att veta hur man ska gå tillväga. Brottsoffer har rätt till stöd och juridisk hjälp.
Om du faller offer för ett brott (pdf, 815 kB, Selkokeskus.fi, på lättläst finska)

Välitä!

Erbjuder krishjälp, stödgrupper och servicerådgivning för offer för sexuellt våld, våldsutövare och deras närstående. Välitä! är en del av Setlementti Tampere ry:s enhet för vålds- och krisarbete.
Välitä! (på finska och engelska)