Parisuhde kuntoon – niksejä lomalaiselle
Kesä on täynnä vapautta ja rakkautta, keveyttä ja flirttiä. Aurinko paistaa, on valoisaa ja lämmintä. Ennen kesää kaikki tuntuu olevan mahdollista ja odotukset korkealla. Voi käydä myös niin, että odotukset kumppania ja parisuhdetta kohtaan ovat suuremmat kuin todennäköisyys niiden toteutumiselle. Pimeän talven jälkeen vapaus ja kesän suomat mahdollisuudet houkuttelevat.
Uusien parisuhteiden solmiminen oli rajoitusten vuoksi pitkään hankalaa ja odotukset sen oikean löytymiseen ovat kasvaneet. Uusissa parisuhteissa toisen odotetaan tuovan omaan elämään kaikki se, mikä siitä on puuttunut; korjaavan murheiden ja surujen tekemät haavat.
Usein unohtuu, että parisuhteen hoitaminen on enemmänkin pieniä tekoja arjessa, ei niinkään suuria tekoja kerran vuodessa kesäloman aikana. Puhehanat eivät ehkä aukea lomalla, jos koko vuosi meni puhumatta. Jos kerää pitkin vuotta käsittelyyn otettavia asioita, ei vyyhtiä saa selvitetyksi yhden loman aikana. Älä siis märehdi ja vatvo, vaan mene eteenpäin, yritä ainakin. Mieti, voisiko koetusta jo luopua ja antaa anteeksi, unohtaa.
Loma on stressiä lisäävä tekijä, jos odotukset ovat kohtuuttomat. Suhteen osapuolilla voi olla oma toivelista, jota ajattelee muiden toteuttavan. Pettymys on suuri, kun niin ei käy.
Puhu ja kuuntele
Parisuhteessa toiminnasta ja tekemisistä kannattaa puhua yhdessä. Mikäli asioiden odotetaan hoituvan sen mukaan, miten arvelee toisen ajattelevan, on riski kömmähdyksille suuri. Älä siis oleta, vaan turvaudu dialogiin, ajatusten vaihtoon arvostelematta ja vaatimatta. Puhu omista ajatuksistasi ja varsinkin malta kuunnella kumppanin mietteitä ja toiveita. Tuuletelkaa mietteitänne yhdessä, kertokaa toisillenne, miltä teistä tuntuu.
Unohda kritisointi, syyttely ja arvostelu. Keskeistä parisuhteessa on koettu turvallisuuden tunne. Mikäli huomaat, että suhteessa on pelkoa ja epävarmuutta, kannattaa asiaa pohtia, ottaa se puheeksi ja hakea ulkopuolista apua. Jos et uskalla puhua, tarvitsette ehkä ulkopuolisen ammattilaisen vetoapua tilanteen selvittämiseksi.
Muutos vaatii tekoja
Jos haluat muutosta suhteeseen, aloita pienten korjaavien liikkeiden tekeminen saman tien. Hyvällä on taipumus lisääntyä; kauniisti kohteleminen, hymy ja kosketus lisääntyvät, kun niitä alkaa tehdä. Ilman yhteistä aikaa ei ole yhdessä olemista. Ilman palautetta emme tiedä, miten onnistuimme.
Riitele ja kinastele tasa-arvoisesti niin, että molemmat saavat ja uskaltavat tuoda esille omat mielipiteensä. Sen sijaan halveksunta, nolaaminen, alistaminen ja väkivalta eivät koskaan ole osa parisuhdetta, vaan tilanne, johon tarvitaan apua. Ensiapua saa verkostakin, mutta hakeutua voi myös parisuhdekurssille tai terapiaan.
Seksi on osa parisuhdetta
Seksi on osa jokaista parisuhdetta, jos se määritellään hellyydeksi, kosketteluksi, hyvänä pitämiseksi. Pari itse tietää, mikä on juuri heille sopivaa seksiä, kosketusta ja hellyyden osoitusta. Yhdyntöjä ja seksikertojen määrää pidetään turhan usein onnen mittareina. Jos kumppanusten halut ja toiveet ovat täysin ristiriitaisia, ei toisen pakottaminen ole ratkaisu tilanteeseen.
Seksissä pätee aivan sama periaate kuin kaikessa muussakin: vain kertomalla omat toiveensa voi saada mitä haluaa. Mikäli tilanne ajautuu hankauksiin, tarvitaan usein ulkopuolisen, esimerkiksi seksuaalineuvojan apua.
Jos haluat lisää onnea suhteeseenne, luovu mieluummin jostain – älä lisää vaateita ja to do -listoja.
Kiitä, kun pienetkin asiat hoituvat ja toteutuvat. Keskity kumppaniisi. Katso silmiin, hymyile, kosketa ja suukottele. Loma on kuitenkin omien voimien lataamista, itseä ja omaa kumppania varten – ei muita ihmisiä.
Tee lomalla seuraavia asioita useita kertoja päivässä
- katso silmiin
- hymyile
- kosketa
- halaa
- pussaile
- kerro toiveistasi
- kuuntele toisen toiveita
- kiitä ja kannusta
- harrasta seksiä niin usein tai harvoin ja sillä tavalla kuin se teille sopii
ja muista, että koko ajan ei tarvitse olla kivaa.
Teksti: Katriina Bildjuschkin