Keskeiset tulokset

Kansallisen vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselyn vuoden 2024 tulokset on julkaistu 10.10.2024. Vastauksia saatiin 43 000:lta ikäihmiseltä kotihoidossa, yhteisöllisessä asumisessa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.

Kansallinen vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seuranta on vanhuspalvelulakiin sisältyvä kysely, joka tehdään kahden vuoden välein. Ensimmäinen lakisääteinen kysely tehtiin vuonna 2024 ja tätä edeltävä pilottikysely vuonna 2022.

Parhaat asiakasarviot saaneet yksiköt vuonna 2024

THL on koonnut yhteen parhaat asiakasarviot saaneet vanhuspalvelujen toimintayksiköt. Tiedot perustuvat THL:n kansalliseen Kerro palvelustasi -kyselyyn, joka toteutettiin 10.1.–27.3.2024. Tiedonkeruuseen osallistui  noin 2 400 yksikköä ympäri Suomea.

Parhaat asiakasarviot saaneet vanhuspalvelujen yksiköt vuonna 2024

Julkaisuun on koottu parhaat asiakasarviot saaneet kotihoidon ja yhteisöllisen asumisen sekä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköt

  • TOP 10 – koko maan parhaat asiakasarviot saaneet yksiköt
  • Alueellisesti parhaat asiakasarviot saaneet yksiköt

Vanhuspalvelujen yksiköt ovat saaneet parhaat pisteet koko maassa ja/tai omalla alueellaan seuraavista kysymyksistä muodostetun summaindikaattorin perusteella:

Kotihoito ja yhteisöllinen asuminen

  • Avun saannin riittävyys (Saan tarpeeksi apua ja palvelua)
  • Turvallisuus (Minulla on turvallinen olo)
  • Toiveiden huomiointi (Toiveitani otetaan huomioon hoivassa ja palvelussa)
  • Palvelun suositteluhalukkuus (Kuinka todennäköisesti suosittelisit saamaasi palvelua läheisellesi?)

Ympärivuorokautinen palveluasuminen, edeltävien lisäksi:

  • Ruoka (Olen tyytyväinen ruokaan)
  • Virkistystoiminta (Minulle on tarjolla tarpeeksi sellaista virkistystoimintaa, josta pidän)

Lisäksi vanhuspalvelujen yksiköiden valinnassa huomioitiin seuraavat kriteerit:

  • Riittävä vastausmäärä: mukana on vain kotihoidon ja yhteisöllisen asumisen yksiköitä, joista saatiin vähintään 20 asiakasvastausta, ja ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä, joista saatiin vähintään 10 asiakasvastausta.
  • Lakisääteinen henkilöstömitoitus: mukana on vain ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä, joissa henkilöstömitoitus oli vähintään 0,65 työntekijää asiakasta kohden.
  • Suostumus yksikön nimen julkaisuun: THL oli yhteydessä kaikkiin parhaat asiakasarviot saaneisiin yksiköihin. Tulokset on julkistettu niiden yksiköiden osalta, jotka antoivat suostumuksensa nimensä julkaisuun.

Vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyys vuosina 2022 ja 2024 

Monilla osa-alueilla vanhuspalvelujen asiakkaat ovat edelleen tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Kuitenkin vuoden 2024 tulokset osoittavat asiakastyytyväisyyden heikentyneen kotihoidossa. Kotihoidon asiakkaat antoivat aiempaa kielteisempiä arvioita avun saannin riittävyydestä, toiveiden huomioinnista palvelussa, turvallisuuden kokemuksesta, ulkoilun riittävyydestä sekä ruoasta ja ateriapalvelusta. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa muutokset olivat pienempiä, ja monilta osin tulokset olivat ennallaan verraten vuoteen 2022.

Vuosien 2022 ja 2024 tuloksia vertailevat tutkimusjulkaisut ja tiedotteet:

Muut julkaisut löydät täältä:
Julkaisut

Suurin osa suosittelisi saamaansa palvelua

Suurin osa vanhuspalvelujen asiakkaista suosittelisi mielellään saamaansa palvelua. Kotihoidossa 57 prosenttia ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa 52 prosenttia vastaajista antoi palvelun suosittelussa pisteet 9 tai 10 eli suosittelivat mielellään saamaansa palvelua. Vastausten keskiarvo on säilynyt 8,5:ssä kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa noin 8,2:ssa. Suositteluhalukkuus ei juurikaan muuttunut vuodesta 2022.

Palvelun suositteluhalukkuus kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa koko maassa vuosina 2022 ja 2024. Asiakkaat vastasivat asteikolla 0-10. Tuloksissa ei ollut suuria eroavaisuuksia vuosien välillä.
Palvelun suositteluhalukkuus, vastanneiden asiakkaiden prosenttiosuus (%)

Turvallisuuden kokemus on heikentynyt kotihoidon asiakkailla

Olonsa täysin turvalliseksi kokevien kotihoidon asiakkaiden osuus pieneni kahdeksan prosenttiyksikköä (60 vs. 52 %) viimeisen kahden vuoden aikana. Iäkkään henkilön turvallisuuden kokemukseen vaikuttavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi se, onko hänellä läheisiä, jotka osallistuvat hänen elämäänsä ja huolenpitoonsa, tai kokeeko iäkäs saavansa riittävästi tukea palveluista arjessa suoriutumiseen. Asiakkaiden antamissa avopalautteissa turvattomuutta aiheuttavina tekijöinä mainittiin esimerkiksi kotihoidossa turvarannekkeiden ja -puhelinten käytön ongelmat ja avunsaannin hitaus niiden kautta. Lisäksi vastauksissa mainittiin turvallisuuden tunteeseen vaikuttavana tekijänä vaikeus tunnistaa uusia kotihoidon hoitajia, kun henkilökunnan vaihdoksia on ollut paljon.

Kotihoidossa avun ja palvelun riittävyyteen täysin tyytyväisten osuus pienentyi neljä prosenttiyksikköä (58 vs. 54 %) vuodesta 2022 vuoteen 2024. Avopalautteissa ilmeni, että asiakkaat kokivat hoitajat liian kiireisinä, minkä vuoksi he saattoivat jättää joitain asioita pyytämättä. Toiveena oli myös, että hoitajat ehtisivät pysähtyä hetkeksi juttelemaan.

Toiveiden huomiointi heikentyi kummassakin palvelutyypissä viimeisen kahden vuoden aikana. Kotihoidossa toiveiden huomiointiin täysin tyytyväisten osuus laski jopa kahdeksan prosenttiyksikköä (52 vs. 44 %) ja ympärivuorokautisessa palveluasumisessa neljä prosenttiyksikköä (43 vs. 39 %). Toiveiden huomioinnissa kyse voi olla esimerkiksi siitä, miten yksilölliset toiveet huomioidaan palveluissa tai miten mahdollisuus omannäköiseen elämään hoivakodissa toteutuu. Avopalautteessa osa asiakkaista sen sijaan toivoi, että tietyt hoitotoimeenpiteet tehtäisiin eri tavalla ja että heidän toiveitaan ylipäätään huomioitaisiin paremmin.

Tyytyväisyys ruokaan ja ateriapalveluun on heikentynyt edelleen kotihoidossa

Kotihoidon vastauksissa nousi esiin tyytymättömyys kotihoidon ruokaan ja ateriapalveluun. Kotihoidon asiakkaista 47 prosenttia oli täysin tyytyväisiä saamaansa ruokaan ja ateriapalveluun. Tulos on viisi prosenttiyksikköä heikompi kuin vuonna 2022. Avopalautteissa ilmeni, että asiakkaat olivat tyytymättömiä esimerkiksi ruoan laatuun, hinta-laatusuhteeseen ja ruoan toimitusajankohtaan. Osa asiakkaista koki, että ruoan laatu ja hinnat ovat nousseet ateriapalvelun järjestäjän vaihdoksen jälkeen.

Osa iäkkäistä karsii välttämättömistä palveluista rahan puutteen vuoksi

Vuonna 2024 kotihoidon asiakkaista 13 prosenttia koki, etteivät rahat riittäneet tarvittaviin palveluihin, kuten kotihoidon, siivous- ja ateriapalvelun ja lääkärikäyntien maksamiseen. Avopalautetta kirjoittaneet asiakkaat kertoivat hintojen nousun olevan yksi syy rahojen riittämättömyyteen.

Mielekkään virkistystoiminnan ja ulkoilun puute ovat edelleen vanhuspalvelujen heikkous

Asiakkaat antoivat kyselyn heikoimmat arviot ulkoilun ja virkistystoiminnan toteutumisesta niin kotihoidossa kuin ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Ulkoilun riittävyyteen täysin tyytyväisten kotihoidon asiakkaiden osuus pienentyi seitsemän prosenttiyksikköä (40 vs. 33 %), kun taas ympärivuorokautisessa asumisessa kaksi prosenttiyksikköä (35 vs. 33 %) viimeisen kahden vuoden aikana. Asiakkaat tarvitsevat enemmän tukea ulkoiluun. Talvella ulkoilemisessa voi olla puutteita myös apuvälineistä ja turvallisista jalkineista. Myös hoitamattomat kulkutiet voivat olla este ulkona liikkumiselle.

Myös virkistystoiminnan tarjontaan oli täysin tyytyväisiä aiempaa hieman pienempi osuus kotihoidon asiakkaista (27 vs. 25 %). Ympärivuorokautisessa asumisessa täysin tyytyväisten osuus oli ennallaan. Avopalautteissa ilmeni tyytymättömyyttä esimerkiksi virkistystoiminnan määrään, sisältöön, niistä tiedottamiseen ja että saisi tukea toimintaan osallistumiseen. Asiakkaat kaipasivat virkistystoimintaan monipuolisuutta. Esimerkiksi laulua ja musiikkia ja muuta yhteisöllisyyden tunnetta lisäävää tekemistä.