Lastensuojelun ja sosiaalihuollon viranomaiset
Sosiaalihuollossa ja lastensuojelussa toimivien viranomaisten erilaiset tehtävät ja velvoitteet vaikuttavat siihen, minkälaisissa asioissa heitä kohtaat. Sinun tulee kuitenkin voida asioida kaikkien eri viranomaisten kanssa sekä pyytää heiltä neuvoa tilanteesi ja tarpeesi mukaan.
Mikä on "hyvinvointialueen johtava viranhaltija"?
Lastensuojelussa törmää usein tähän pitkään ja monimutkaiseen ilmaisuun. Se tarkoittaa henkilöä, joka hoitaa pääasiassa hyvinvointialueen sosiaalihuollon tai sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisiä hallinnollisia tehtäviä.
Hän esimerkiksi käsittelee muistutuksia, jotka koskevat sosiaalihuollon asiakkaan tyytymättömyyttä saadun palvelun laatuun tai kohteluun.
Johtava viranhaltija on lastensuojelun johtoportaan yläpäässä. Hänellä pitää olla sosiaalityöntekijän kelpoisuus, ylempi korkeakoulututkinto ja riittävät johtamistaidot.
Lastensuojelussa on myös johtavia sosiaalityöntekijöitä. Hänen vastuullaan on johtaa tiimiä, joka työskentelee hänen kanssaan. Silloin johtava sosiaalityöntekijä on muiden tiimiin kuuluvien sosiaalityöntekijöiden tai sosiaalihuollon ammattilaisten lähin esihenkilö. Hänellä on usein hyvä näkymä tiimissään toimivien sosiaalityöntekijöiden toiminnasta ja tavoista käsitellä sekä ratkaista tilanteita yhdessä asiakkaiden kanssa.
Johtava sosiaalityöntekijä on lastensuojelun johtoportaan keskiportaalla. Hänellä täytyy olla sosiaalityöntekijän kelpoisuus ja ylempi korkeakoulututkinto.
Eniten lastensuojelussa toimii lastensuojelun niin sanotuissa perustehtävissä toimivia sosiaalityöntekijöitä. He ovat ammattilaisia, joilla on erityistä lastensuojelun osaamista. Sosiaalityöntekijät toimivat lapsen tai nuoren hyvinvoinnin, jaksamisen ja turvallisuuden turvaamiseksi.
Perustehtävissä toimivalla sosiaalityöntekijällä tulee olla sosiaalityöntekijän kelpoisuus ja ylempi korkeakoulututkinto.
Oma vastuusosiaalityöntekijä
Jokaisella lastensuojelun asiakkaana olevalla lapsella tai nuorella pitää olla oma vastuusosiaalityöntekijä, joka vastaa asiakkuuttasi koskevista asioista sekä esimerkiksi sijaishuollon lapsikohtaisesta valvonnasta.
Lastensuojelun asiakkaana sinun pitää saada apua ja tukea sinulle nimetyltä sosiaalityöntekijältä. Hänen tehtävänsä on suunnitella ja toteuttaa erilaisia lapsen tai nuoren asiaan liittyviä toimia sinun etusi mukaisesti.
Sinulle nimetyn vastuusosiaalityöntekijän pitää aina pyrkiä kanssasi yhteistyöhön, keskusteluyhteyden ja vastavuoroisen luottamuksen rakentamiseen sekä sinun näkemystesi ja kokemustesi kuuntelemiseen.
Jos lastensuojelu tekee sinun elämääsi ja arkeesi liittyviä päätöksiä ja ratkaisuja, joista olet epävarma tai joihin olet tyytymätön, sosiaalityöntekijän täytyy pyrkiä keskustelemaan asiasta sinun ja tarvittaessa päätöksen tehneen ylemmän viranomaisen kanssa.
Tilanteesi, asiasi ja kysymystesi uudelleen arvioimista ei saa ajatella "liian myöhäisenä", vaan pitää pyrkiä löytämään puhumisen, yhteyden löytämisen ja toimimisen tapoja, jotka voivat vahvistaa sinussa luottamuksen tunnetta sitä kohtaan, että asiassasi pyritään toimimaan kannaltasi parhaalla mahdollisella tavalla ja sinua arvostavasti.
Muut lastensuojelussa työskentelevät ammattilaiset
Lastensuojelussa toimii myös sosiaaliohjaajia, sosionomeja, perhetyöntekijöitä ja sosiaalikasvattajia. He eivät toimi henkilökohtaisina vastuutyöntekijöinä, mutta he kulkevat rinnallasi päivittäisessä elämässä kuunnellen, ohjaten ja auttaen.
Lastensuojelun asiakkuuden luonteesta sekä mahdollisesta sijaishuoltopaikasta riippuen voit tavata myös muita sosiaalihuollon ammattilaisia, kuten terveydenhuollon asiantuntijoita, kasvatus- ja perheneuvonnan asiantuntijoita sekä taloudellisissa ja asumiseen liittyvissä kysymyksissä auttavia asiantuntijoita.
Hyvinvointialueen lastenvalvojat auttavat tilanteissa, joissa halutaan tehdä vanhemmuuden selvittäminen tai jotka liittyvät lapsen huoltoon, elatukseen, asumiseen sekä tapaamisoikeuteen. Lastenvalvojan tehtävä on auttaa vanhempia pääsemään sopuun lapseen liittyvistä asioista, jotka liittyvät heidän omiin vanhemmuutensa sekä huoltajan tehtäviin, oikeuksiin tai velvollisuuksiin.
Lastenvalvoja auttaa tekemään vanhempien välillä sovituista asioista ja tehdyistä päätöksistä täytäntöönpanokelpoisen sopimuksen tai asiakirjan. Ensisijaista näistä asioista sovittaessa on pohtia, minkälainen ratkaisu palvelee parhaiten sinun etuasi.
Jotta sinun etuasi palveleva työskentely lastensuojelun asiakkuudessa on mahdollista, lastensuojelun ja sosiaalihuollon viranomaiset tekevät usein yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa.