Lastensuojelun asiakkaan terveydenhuolto
Lastensuojelun asiakkaat ovat oikeutettuja samoihin palveluihin kuin muutkin lapset ja nuoret. Pääsy terveydenhuollon palveluihin sekä avun saaminen kuuluu jokaisen Suomessa asuvan perusoikeuksiin. Näiden palvelujen saaminen pitää taata yhdenvertaisesti kaikille – niin lapsille, nuorille kuin aikuisille.
Terveydenhuoltoon kuuluu monia erilaisia palveluita, joista osa kuuluu perusterveydenhuollon palveluihin ja osa erikoissairaanhoidon palveluihin. Palvelujen erot liittyvät siihen, minkä laatuista apua asiakas tarvitsee.
Mitä ovat perusterveydenhuollon palvelut?
- Seulonnat, terveystarkastukset, terveysneuvonta ja muu terveyden edistämiseen tähtäävät ennalta ehkäisevä kansanterveystyö, kuten neuvolat, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ja raskaudenehkäisypalvelut.
- Suun terveydenhuolto ja suun terveyden tarkastukset.
- Lääkinnällinen hoito ja kuntoutus.
- Avosairaanhoito, kotisairaanhoito, kotisairaala- ja perustason sairaalahoito.
- Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdetyö.
Mitä ovat erikoissairaanhoidon palvelut?
- Lääketieteen erikoisalojen mukainen sairaanhoito.
- Kirurgien suorittamat leikkaustoimenpiteet.
- Psykiatrinen erikoissairaanhoito.
- Lastentautien erikoissairaanhoito.
- Lasten- ja nuorisopsykiatria sekä lastenneurologia.
- Liikuntalääketieteellinen erikoissairaanhoito.
- Voi olla luonteeltaan sairauksien ehkäisemistä, tutkimista ja hoitamista.
- Erikoissairaanhoidossa voi olla myös ensihoitoon, erikoissairaanhoidon päivystykseen ja lääkinnälliseen kuntoutukseen liittyviä palveluja.
Sinulla on oikeus tarvitsemiisi terveydenhuollon palveluihin
Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus täysipainoiseen ja hyvään elämään riippumatta mahdollisesta henkisestä tai ruumiillisesta vammasta. Laki turvaa oikeuden tarvitsemiisi terveydenedistämispalveluihin, sairauksien hoitamiseen sekä kuntoutukseen.
Joskus vanhemmillasi tai huoltajillasi ei ole varaa tai heillä on muita esteitä huolehtia tarvitsemistasi terveyspalveluista. Silloin yhteiskunnalla on velvollisuus auttaa taloudellisesti tai muilla tavoilla, jotta hyvinvointisi ja terveytesi voidaan turvata.
Pienten lasten terveyttä edistetään neuvolassa, kouluikäisten sekä nuorten puolestaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Nämä palvelut kuuluvat julkiseen perusterveydenhuoltoon. Niissä työskentelevillä terveydenhuollon ammattilaisilla on erityistä osaamista lasten ja nuorten terveyden edistämisestä, sairauksien ennalta ehkäisemisestä, sairauksien hoidosta sekä kuntoutuksesta.
Joskus neuvola tai koulu- ja opiskeluterveydenhuolto eivät riitä. Voit aina käyttää myös muita julkisen tai yksityisen perusterveydenhuollon palveluita sekä erikoissairaanhoidon palveluita. Voit varata ajan julkisesta terveyskeskuksesta tai yksityisestä terveydenhuollosta. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta voidaan ohjata muualle tai tehdä lähete erikoissairaanhoitoon.
Alaikäisen oikeudet ja kohtelu terveydenhuollossa
Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluita ohjaa kolme tärkeää periaatetta, jotka sinun on hyvä tuntea:
Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja kohteluun
Terveydenhuollon täytyy pyrkiä järjestämään tarvitsemasi hoito ja tuki niin, että se ei syrji ketään eikä loukkaa kenenkään ihmisarvoa tai vakaumusta. Niiden pitää myös kunnioittaa yksityisyyttäsi ja ottaa huomioon äidinkielesi, yksilölliset tarpeesi sekä kulttuurisi mahdollisuuksien mukaan. Terveydenhuollon palveluiden pitää olla laadultaan mahdollisimman hyviä.
Oikeus kertoa mielipiteesi hoitotoimenpiteistä ja esittää kysymyksiä
- Sinun henkilökohtaisen mielipiteesi selvittäminen hoitoasi koskevissa kysymyksissä kuuluu ammattilaisten velvollisuuksiin ja sen täytyy olla jatkuva osa hoitoasi. Sinun ja terveydenhuollon ammattilaisten välisen vuorovaikutuksen ja keskustelujen perusteella ammattilaiset arvioivat, minkälaiset valmiudet sinulla on käsitellä omaa tilannettasi sekä osallistua hoitoasi koskevaan päätöksentekoon.
- Alaikäisen mielipide on aina selvitettävä, vaikka se ei aina tarkoita sitä, että hänellä olisi kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä omasta hoidostaan.
- Jos alaikäisellä ei ole kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä omaa hoitoaan koskien, päätökset tehdään yhteisymmärryksessä hänen vanhempansa, huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa.
- Terveydenhuollon ammattilaisten tulee kertoa käytettävissä olevista hoito- ja etenemismahdollisuuksista niin, että ymmärrät ne. Jos jokin asia niihin liittyen mietityttää, hämmentää tai huolettaa sinua, siitä on hyvä puhua ammattilaisen kanssa ja selvittää yhdessä.
- Joissain tilanteissa voi olla, että selvitystä alaikäisen mielipiteistä ei ole saatavilla. Silloin alaikäisen hoito tulee toteuttaa siten, että sitä ohjaa hänen henkilökohtainen etunsa.
Hoidossa pitää pyrkiä yhteisymmärrykseen ja arvioida kykyäsi itsenäiseen päätöksentekoon
- Terveydenhuollon täytyy aina kunnioittaa itsemääräämisoikeuttasi sekä pyrkiä hoidon suunnitteluun ja toteutukseen yhteisymmärryksessä sinun kanssasi.
- Jotta ammattilaiset saisivat asianmukaista tietoa siitä, minkälaista apua ja tukea tarvitset, on tärkeää, että voit kokea luottavasi hoidostasi vastaaviin aikuisiin sekä kertoa heille omia näkemyksiäsi. Keskusteleminen terveydenhuollon ammattilaisten kanssa on usein tehokas tapa osallistua ja vaikuttaa siihen, millä tavoin hoitoasi toteutetaan.
- Terveydenhuollon ammattilainen arvioi kykyäsi päättää itsenäisesti hoidostasi. Arvioon vaikuttaa sinun ikäsi ja kehitysvaiheesi sekä hoidettavan asian laatu eli se miten vakavan sairauden hoidosta on kyse ja minkälaisia päätöksiä sitä hoidettaessa pitää tehdä. Silloin kun ammattilainen arvio, että et kykene päättämään hoidostasi, tekee huoltaja viimekädessä päätökset.
- Jos kieltäydyt tarjotusta hoidosta tai hoitotoimenpiteistä, on kanssasi pyrittävä löytämään hoitomuoto, joka parhaiten soveltuisi sinun sen hetkisiin tarpeisiisi ja tilanteeseesi sekä vastaisi tahtoasi.
Lapsi tai nuori ja huoltaja tai molemmat avun tarvitsijoina
Joskus myös huoltaja tai huoltajat tarvitsevat terveydenhuollon apua. Huoltajiesi heikentynyt terveydentila, uupumus tai esimerkiksi päihdeongelma voivat vaikuttaa koulunkäyntiisi, kaverisuhteisiin ja oppimiseen.
Akuutissa tilanteessa tärkeintä on etsiä yhdessä terveyden- ja sosiaalihuollon sekä mahdollisesti koulun tai oppilaitoksen ammattilaisten kanssa keinoja, joilla sekä sinun että huoltajiesi hyvinvointia ja toimintakykyä voidaan tukea. Erityisesti täytyy kiinnittää huomiota siihen, miten sinun etusi ja hyvinvointisi turvataan.
Perhettä pitää ohjata ensisijaisesti keskustelemalla ja kertomalla heidän tarpeisiinsa mahdollisesti sopivista terveydenhuollon ja sosiaalipalveluista. Perheelle pitää kertoa esimerkiksi, mistä saa tarkempaa tietoa, keneen voi ottaa yhteyttä ja miten asiassa voidaan edetä yhteistyössä.
Lastensuojelun asiakkaat tarvitsevat terveydenhuollon palveluita useammin kuin muut
Tutkimusten mukaan noin 40 prosenttia sijoitettuna olevista yläkouluikäisistä nuorista kokee oman terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, ja alakouluikäisistä noin 20 prosenttia. Vuonna 2021 yli puolet (53 %) kodin ulkopuolelle sijoitetuista yläkouluikäisistä nuorista oli ollut huolissaan omasta mielialastaan.
Muista, että tällaisten kokemusten kanssa ei tarvitse olla yksin! Terveydenhuolto, sosiaalihuolto ja joskus myös koulu ja opetustoimi voivat auttaa sinua.