Lastensuojelun asiakkaan päihdepalvelut
Päihdepalvelut ovat terveydenhuollon ja sosiaalihuollon järjestämiä palveluita, joita toteutetaan päihdetyössä. Päihdetyö koostuu hoidosta, tuesta ja kuntoutuksesta, joita tarjotaan
- yleisesti päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi
- päihteitä ongelmallisesti käyttävän henkilön oman ja hänen läheistensä turvallisuuden ja toimintakyvyn edistämiseksi.
Päihdetyöhön kuuluvat palvelut ovat monipuolisia ja ne on tarkoitettu kaikille niitä tarvitseville – myös lapsille ja nuorille. Helpoiten lapsille ja nuorille löytyy apua päihteiden käyttöön koulun tai oppilaitoksen terveydenhuollon palveluista. Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluissa päihdepalveluja vuoden 2023 alusta voimaantulevan lain mukaan seuraavalla tavalla.
Joskus päihteiden ongelmakäyttö on osasyy siihen, että olet lastensuojelun asiakas. Ongelmakäyttö saattaa koskea itseäsi, vanhempaasi tai huoltajaasi. Lastensuojelun avohuollon tukitoimina sinua ja perhettäsi voidaan auttaa monin tavoin, kuten esimerkiksi
- tarjoamalla päihteisiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa
- järjestämällä sinulle, vanhemmallesi tai perheellesi hoito- ja tukipalveluja
- tarjoamalla tukea asumiseen ja toimeentuloon.
Lastensuojelu ei tarjoa lääketieteellistä hoitoa, vaan lastensuojelun tehtävä on varmistaa, että sinulla on terveelliset ja turvalliset kasvuolosuhteet.
Mitä sosiaalihuollon päihdepalvelut voivat olla?
- Sosiaalityötä.
- Sosiaaliohjausta.
- Sosiaalista kuntoutusta.
- Läheinen kontakti omatyöntekijään.
- Asumispalveluja: jos siirryt laitoksesta toiseen, sinulle pyritään takaamaan tarpeidesi mukaisen hoidon jatkuminen sekä terveyden- ja sairaanhoidon kokonaisuus.
- Sosiaalipäivystyksen apua akuuteissa tilanteissa, myös päihtyneille henkilöille ja nimettömästi.
- Sosiaalipäivystyksen tukea äkillisissä järkyttävissä tilanteissa: sosiaalipäivystys tukee yksilöitä, perheitä ja lähiyhteisöä sosiaalityöllä ja sosiaaliohjauksella yhdessä terveydenhuollon kanssa.
- Päiväkeskuspalvelua: tukea ja sosiaaliohjausta päihteiden ongelmakäyttäjälle arjen välttämättömiin toimintoihin.
Mitä terveydenhuollon päihdepalvelut voivat olla?
- Avosairaanhoitoa, lääkinnällistä kuntoutusta ja tutkimusten järjestämistä
- Sairaalan osastolla annettavaa hoitoa, lääkinnällistä kuntoutusta ja tutkimusten järjestämistä: kun siirryt terveydenhuollon yksiköstä toiseen, sinulle pyritään takaamaan tarpeidesi mukaisen hoidon jatkuminen sekä terveyden- ja sairaanhoidon kokonaisuus.
- Tehostettuja, liikkuvia ja potilaan kotiin tai arkielämään tuotavia palveluja.
- Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyössä järjestämiä palveluja.
- Kiireellistä hoitoa akuutteihin päihteiden ongelmakäytön johtuviin tilanteisiin sekä vieroitushoidon tarpeisiin.
- Psykososiaalista tukea yhteistyössä sosiaalipäivystyksen antaman tuen kanssa.
Päihteiden ongelmakäyttö
Jos alle 18-vuotias lapsi tai nuori käyttää päihteitä, kyse on aina laittomasta toiminnasta ja päihteiden väärinkäytöstä.
Päihteiden ongelmakäyttämistä sen sijaan ei ole suoraan määritelty laissa. Ongelmakäyttö on yleiskäsite, jolla tarkoitetaan päihteiden käyttämistä siten, että se aiheuttaa ihmiselle itselleen ja/tai hänen läheisilleen merkittävää fyysistä ja/tai sosiaalista vahinkoa.
Kyse voi olla myös esimerkiksi alkoholin, huumeiden, keskushermostoon vaikuttavien aineiden ja/tai rauhoittavien lääkkeiden tai uni- ja kipulääkkeiden käyttämisestä ilman lääkärin määräystä ja yksilöllistä ohjeistusta.
Päihteiden ongelmakäytön lisäksi voidaan puhua myös päihteiden haitallisesta käytöstä, päihderiippuvuudesta sekä samanaikaisesti esiintyvistä päihde- ja mielenterveyden häiriöistä. Ne ovat lääketieteellisen tautiluokituksen mukaisia määritelmiä, diagnoosiluokkia.
Mikä on diagnoosi?
Diagnoosi on lääketieteessä käytetty kuvaus terveysongelmasta, sairaudesta tai tautitilan syystä. Diagnoosi perustuu aina monipuoliseen ja vahvaan tutkimusnäyttöön. Diagnoosi on tärkeä, koska se luo pohjan lääketieteelliselle hoidolle ja hoidon suunnittelulle.
Päihteiden käytön syitä ja seurauksia
Päihteiden käytön taustalla voi olla monia syitä. Joillekin päihteiden käyttäminen on tapa selviytyä elämän ongelmista, kuten stressistä, suoriutumispaineista, sosiaalisissa suhteissa esiintyvistä ongelmista tai haasteista oman mielen hyvinvoinnin kanssa. Päihteiden käytöllä voidaan myös yrittää irrottautua, pitää hauskaa ja unohtaa murheet.
Päihteiden käytöstä seuraa herkästi mieliala- ja ahdistusoireita. Päihteiden käyttö voi myös lisätä ristiriitoja sosiaalisissa suhteissa, heikentää opiskelu-, työ- ja yleistä toimintakykyä sekä aiheuttaa vakavia ruumiillisia sairauksia.
Palvelutarpeen arviointi
Päihdepalveluja pitää saada aina, kun niihin on tarvetta. Palveluja pitää antaa sekä sille henkilölle, jolla on päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia, että hänen läheisilleen. Perheenjäsenet pitää ottaa huomioon hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa. Perheenjäsenille täytyy tarjota heidän tarvitsemaansa tukea osana yksilön kuntoutusta.
Jos epäillään päihteiden ongelmakäyttöä, on tärkeää selvittää, minkälaisesta päihteiden ongelmakäytöstä on kyse ja mitä sen taustalla on. Päihteidenkäyttöä selvitetään usein kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa siksi, että voidaan tarjota apua ja tukea mahdollisimman aikaisin eivätkä ongelmat ehdi kasautua. Apua, tukea ja hoitoa on helpompi suunnitella, kun tiedetään, minkälaisesta päihteiden käytöstä on kyse ja minkälaista haittaa siitä on.
Kaikkien osapuolten avun ja tuen tarpeiden huomioiminen on tärkeää. Jos kyseessä on esimerkiksi vanhempasi vakava päihdeongelma, on vanhempasi hoidon ja tuen lisäksi tärkeää ottaa huomioon, miten sinua voidaan tukea. Sinun kannaltasi tärkeintä on, että turvalliset ja terveelliset kasvuolosuhteet sekä kehityksesi turvataan.
Kuten kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa, myös päihdepalveluissa ammattilaisten pitää aina kohdata sinut kunnioittavasti ja ottaa yksilöllinen tilanteesi huomioon. Luottamukseen perustuva yhteistyö on päihdepalvelujen ammattilaisten keskeisimpiä tavoitteita päihdeongelman hoitamisen ja kuntoutuksen aikana.
Lastensuojelun tuki
Jos olet päihteiden käytön takia erityisen suojelun tarpeessa, lastensuojelun pitää puuttua tilanteeseesi ja varmistaa turvallisuutesi. Sinua pyritään aina tukemaan ehkäisevän lastensuojelun ja avohuollon tukitoimin.
Huostaanotto ja kodin ulkopuolelle sijoittaminen eivät ole ensisijaisia keinoja auttaa sinua, jos kasvuympäristössäsi käytetään päihteitä. Joskus sinun tai vanhempiesi päihteidenkäyttö tai sen seuraukset ovat kuitenkin niin vakavia, että turvallisuutesi varmistamiseksi tarvitaan huostaanottoa ja sijaishuoltoa.
Sijoittamisella pyritään siihen, että sinulle voidaan järjestää kuntoutumiseen olosuhteet, joissa sinulla on aikaa, tilaa, asiantuntevien päihdetyön ammattilaisten apua sekä turvallinen ilmapiiri. Sijoittamisesi yhteydessä ja sen aikana yhteydenpitoasi vanhempiisi, huoltajiisi ja muihin sinulle läheisiin ihmisiin pitää tukea etusi mukaan.
Hyvän päihdetyön osana sijaishuoltopaikassasi voidaan tehdä huumetestauksia. Testauksen tarkoitus on saada lisää tietoa tilanteestasi päihteidenkäytön suhteen. Ajantasaisen tiedon avulla tarpeisiisi ja toiveisiisi pyritään vastaamaan sinua kuunnellen. Sijaishuoltopaikan valinnassa sinun etusi arvioiminen sekä mielipiteesi kuuleminen ovat tärkeimpiä valintaa ohjaavia periaatteita.
Erityinen huolenpito
Lapsen erityisen huolenpidon perusteena on aina tilanne, jossa yksityisen etusi turvaaminen vaatii erityistä huolenpitoa. Erityistä huolenpitoa järjestetään vain sellaisissa lastensuojelulaitoksissa, joilla on käytettävissään riittävä kasvatuksellinen, sosiaalityön, psykologinen ja lääketieteellinen asiantuntemus. Lain mukaan tilanteita, joissa erityinen huolenpito on perusteltua, ovat esimerkiksi:
- vakava päihdekierre
- vakava rikoskierre
- jos vaarannat vakavasti oman henkesi, terveytesi tai kehityksesi.
Erityisen huolenpidon tavoite on katkaista päihde- ja rikoskierteet sekä itseäsi vahingoittava käyttäytyminen ja taata sinulle kokonaisvaltainen huolenpito. Erityinen huolenpito on mahdollista sijaishuollon aikana. Edellytyksenä on kuitenkin aina, että
- tilanteesi sekä tarpeesi huomioiden sijaishuoltoa ei olisi mahdollista järjestää muulla tavalla ja
- että terveydenhuollon palvelut eivät sovi käytettäväksi.
Jos hyvinvointisi ja kehityksesi turvaaminen vaatii erityistä huolenpitoa, sinulle täytyy taata tilanteeseesi ja tarpeisiisi soveltuvat päihdepalvelut sekä terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten tuki sen aikana. Päihdetyön ammattilaisten sekä muiden viranomaisten ja yhteisöjen on lain mukaan toimittava keskenään yhteistyössä.
Kun saat erityistä huolenpitoa, etenkin asioistasi vastaavalla sosiaalityöntekijällä on vastuu edistää sitä, että saat tarvitsemiasi päihdepalveluita ja asiantuntija-apua, joihin sinulla on oikeus.