Lastensuojelun tarpeen selvittäminen ja asiakkuus

Lastensuojeluasia tarkoittaa tilannetta, jossa hoitosi ja huolenpidon tarpeesi turvaaminen, kehitystäsi vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytymisesi edellyttävät lastensuojelun tarpeen selvittämistä.

Sosiaalityöntekijä selvittää ja päättää ensin siitä, tarvitaanko kiireellistä lastensuojelua. Silloin sosiaalityöntekijä arvioi kasvuolosuhteitasi sekä huoltajiesi tai muiden sinua hoitavien ihmisten mahdollisuuksia huolehtia sinusta.

Kun sosiaalityöntekijä arvioi näitä asioita, hän voi olla yhteydessä sinulle läheisiin ihmisiin sekä eri yhteistyötahoihin ja asiantuntijoihin.

Mitä lastensuojelun tarpeen arviointi tarkoittaa?

  • Arvioinnissa täytyy kiinnittää riittävän laajasti huomiota sinun ja perheenjäsentesi elämäntilanteeseen.
  • Sinulle ja huoltajillesi pitää kertoa, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia teillä on.
  • Sosiaalityöntekijän täytyy kertoa, mitä erilaisia palveluvaihtoehtoja on, niiden vaikutuksista ja muista asioista, joilla on tilanteessasi merkitystä.
  • Lastensuojelun täytyy kunnioittaa sinun ja huoltajiesi itsemääräämisoikeutta. Itsemääräämisoikeus tarkoittaa, että teillä on oikeus osallistua itseänne koskevaan päätöksentekoon. Lastensuojelun pitää ottaa huomioon toiveenne, mielipiteenne ja yksilölliset tarpeenne.
  • Lasten, nuorten sekä erityistä tukea tarvitsevien ihmisten itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Vanhempien ihmisten kohdalla täytyy noudattaa vanhuspalvelulakia.

Koska perheestäsi tulee lastensuojelun asiakas?

Teistä tulee lastensuojelun asiakkaita, jos se on sosiaalityöntekijän tekemän arvion mukaan tarpeellista. 

  • Kasvuolosuhteesi vaarantuvat tai ne eivät turvaa terveyttäsi tai kehitystäsi.
  • Vaarannat omalla käyttäytymiselläsi terveytesi ja kehityksesi.
  • Tarvitset lastensuojelulain mukaisia palveluja ja tukitoimia.
  • Lastensuojelu ryhtyy kiireellisiin toimiin terveytesi ja kehityksesi turvaamiseksi.
  • Sinä ja perheesi saatte kiireellisiä lastensuojelun ja sosiaalihuollon palveluja tai tukea jo ennen kuin palvelutarpeen arviointi on valmis.

Sosiaalityöntekijä tekee lastensuojelun asiakkuuden alkamisesta merkinnän sinua koskeviin lastensuojelun asiakasasiakirjoihin. Hän myös ilmoittaa asiasta huoltajallesi ja sinulle itsellesi. Sosiaalityöntekijän täytyy kuitenkin ottaa huomioon, mitä sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista säädetään laissa.

Mitä lastensuojelutyöhön kuuluu?

Lastensuojelutyöhön kuuluvat esimerkiksi asiakassuunnitelman tekeminen, sinun ja perheesi saamat tukitoimet, lapsen kiireellinen sijoitus, huostaanotto, sijaishuollon järjestäminen sekä jälkihuolto. Sinun ja perheesi tilanteessa ei välttämättä tarvitse tehdä niitä kaikkia.

Lastensuojelutyö alkaa sillä, että sinun ja perheesi tilanne ja tarpeet kartoitetaan. Sosiaalityöntekijä huolehtii selvitysten hankkimisesta, neuvotteluista, kuulemisista sekä monista päätöksistä. Jos päätökset voi tehdä vain johtava sosiaalityöntekijä, sinun asioistasi vastaava sosiaalityöntekijä valmistelee ne.

Sosiaalityöntekijän työn tukena on eri alojen asiantuntijoita. Terveyskeskuksen ja sairaanhoitopiirin velvollisuus on järjestää tarvittaessa kiireellisesti tutkimuksia, hoitoa ja terapiapalveluita.

Lue lisää erilaisista lastensuojelun tukitoimista näiltä sivuilta: