Tunteet, vaikeat kokemukset ja niiden kanssa työskentely
Kaikki ihmiset kohtaavat elämässään vaikeita ja kipeitä asioita. Esimerkiksi tapaturma, väkivallan tai muun rikoksen uhriksi joutuminen, läheisen ihmisen menettäminen, onnettomuuden ja väkivallan näkeminen tai kiusaaminen voi satuttaa sinua enemmän kuin pystyt käsittelemään ja ottamaan vastaan.
Tällaisia kokemuksia sanotaan traumakokemuksiksi. Niitä voi sattua kenelle tahansa. Rankat kokemukset voivat tehdä oman käyttäytymisen hallitsemisesta, kokemuksiin liittyvien tunteiden huomaamisesta ja niistä puhumisesta todella vaikeaa.
Jos olet kokenut vaikeita asioita pienenä lapsena, omille tunteille tai käyttäytymiselle ei aina löydy sanoja tai syytä. Aikuisten tehtävä on auttaa sinua kuvaamaan kokemaasi ja tunteitasi. Aikuisten tehtävä on myös tuoda arkeesi turvallisuutta, jotta voit luottaa muihin ihmisiin ja itseesi.
Miten vaikeat kokemukset näkyvät tunteissa ja käytöksessä?
- Et halua tai pysty puhumaan läheisille tai muille ihmisille.
- Olet sulkeutunut tai vetäytynyt. Et halua tai pysty osallistumaan tai et mielelläsi osallistu yhteisiin tilanteisiin, kuten yhdessä syömiseen.
- Laitat muiden ihmisten tarpeet omiesi edelle ja olet varovainen. Kysyt lupaa tavallisiinkin toimintoihin tai pyytelet usein anteeksi. Haluat miellyttää kaikkia, koska pelkäät rikkovasi rajoja tai sääntöjä.
- Puhut vihamielisesti tai käyttäydyt aggressiivisesti. Vahingoitat itseäsi, muita aikuisia ja lapsia tai ympäristöäsi, esimerkiksi rikot tavaroita tahallasi.
- Olet masentunut, olosi on toivoton etkä näe asioissa niin paljon hyvää kuin ennen. Sinusta tuntuu, että voimavarasi ovat vähentyneet. Et ole kiinnostunut tai innostunut sinulle aiemmin tärkeistä asioista.
- Olet jatkuvasti väsynyt tai uupunut. Olosi on voimaton etkä jaksa mitään. Tunne voi olla kokonaisvaltainen ja lamaannuttavakin. Nukut poikkeuksellisen paljon.
- Olet ylivilkas ja olosi on rauhaton. Tunnet käyväsi koko ajan kierroksilla, olet kiihtynyt etkä saa nukuttua. Et pysty olemaan aloillasi. Teet montaa asiaa samaan aikaan, tai toimit ennen kuin ehdit miettiä mitä olet tekemässä.
- Et pysty keskittymään ja pitämään asioita mielessäsi. Sinusta voi tuntua, että tärkeät asiat, joihin yrität keskittyä, lipuvat pois mielestä etkä saa niistä otetta. Sinulle sattuu virheitä ja joudut toistamaan asioita usein, jotta ne menisivät oikein tai tulisivat valmiiksi.
- Jos joku yrittää jutella sinulle tapahtuneesta vaikeasta tilanteesta, et muista siitä mitään. Saatat kuitenkin muistaa muita asioita, kuten mitä söit eilen, mitä läksyä tuli tai kenen kanssa olit. Vaikea tilanne on kuitenkin unohtunut kokonaan mielestäsi.
- Teet uhkarohkeita asioita, jotka voivat vaarantaa hyvinvointisi ja turvallisuutesi, vaikka ymmärrät mahdolliset vaarat. Et kuitenkaan halua apua.
- Käytät päihteitä, kuten tupakkaa, alkoholia, nuuskaa tai huumaavia aineita. Et välttämättä edes tiedä, mihin päihteiden käyttösi liittyy. Saatat yrittää työntää ikävät tunteet pois mielestä päihteiden avulla.
- Kerrot asioista ja tilanteista siten, kuin olisit niihin syyllinen. Saatat myös kuvata itseäsi epäonnistuneena tai kertoa tekeväsi vain virheitä. Otat vastuuta virheistä, joita et ole oikeasti tehnyt.
- Sinulla on itsetuhoisia ajatuksia. Puhut ja kirjoitat aikeista vahingoittaa itseäsi. Vahingoitat ruumistasi esimerkiksi viiltelemällä.
- Et osaa käyttää rahaa harkitsevasti. Saatat tuhlata esimerkiksi viikkorahasi kerralla asioihin, joita et oikeasti tarvitse.
- Uppoudut nettiin ja sosiaaliseen mediaan. Olet somessa enemmän kuin muut. Sinusta tuntuu, että et voi olla ilman sitä. Pelaaminen vie kaiken aikasi etkä vietä aikaa muiden kanssa. Olet ärtynyt tai surullinen, jos joudut olemaan pois netistä tai laitteiden käyttöä rajoitetaan.
Millä asioilla arjen hyvinvointia voi lisätä?
- Selkeä viikko-ohjelma auttaa ennakoimaan, mitä tapahtuu minäkin päivänä, missä ja kenen kanssa. Yhdessä voidaan sopia viikon tavoitteista ja siitä, miten niiden saavuttamista juhlitaan.
- Yhteisesti sovitut rutiinit lisäävät turvallisuudentunnetta: milloin heräät, milloin syödään yhdessä, milloin lähdet harrastuksiin, milloin menet nukkumaan.
- Lyhyet ja selkeät ohjeet, esimerkiksi että koulussa siirrytään oppitunnin jälkeen ruokailuun ja sitten välitunnille. Sekä aikuisella että sinulla itselläsi täytyy olla sama käsitys siitä, miten eri tilanteissa toimitaan.
- Keskusteluyhteyden rakentaminen ja ylläpitäminen, esimerkiksi että aikuinen kysyy sinulta kuulumisia, toiveita ja tarpeitasi. Aikuisen uteliaisuus ja kiinnostuneisuus asioistasi on tapa osoittaa välittämistä.
- Tunteista ja kokemuksista puhuminen. Kokemuksistasi ja niihin liittyvistä tunteista jutteleminen voi johtaa uudenlaisiin tapoihin ajatella kokemuksesta ja oppia elämään sen kanssa. Jos puhuminen on vaikeaa, tunteita voi kuvata vaikka piirtämällä, maalaamalla tai musiikilla.
- Eleet ja kehonkieli, jotka viestivät turvallisuudesta. Rento suhtautuminen, hymyileminen ja halaaminen ovat monelle aikuiselle luontevia tapoja osoittaa hellyyttä ja huolenpitoa. Tarvitsemasi etäisyys täytyy kuitenkin tunnistaa ja yksityisyyttä ja kehollista koskemattomuutta kunnioittaa.
- Jaksamisesi arviointi. Aikuisen pitää aina arvioida huolellisesti, milloin pystyt puhumaan itseäsi kuormittavia asioita. Aikuisen vastuulla on ajatella sitä, mikä palvelee sinun etuasi.
- Rajat ja akuutit rauhoittamista vaativat tilanteet. Tarvittaessa aikuinen voi rauhoittaa tilannetta ja ilmapiiriä pyytämällä sinua tulemaan luokseen sitten, kun koet pystyväsi keskustelemaan.
- Läsnäolo. Jos sinulla on todella vaikea olla, aikuinen voi tulla lähellesi ja tarjota sinulle rauhaa esimerkiksi puhumalla hiljaisella ja rauhoittavalla äänellä, silittämällä tai halaamalla. Joskus pelkkä turvallisen aikuisen läsnäolo riittää, eikä sanoja tai sen suurempia tekoja tarvita.
Milloin puhutaan traumoista?
Vaikeat kokemukset voivat aiheuttaa sekä lyhytkestoisia että pitkäkestoisia vaikutuksia ihmisen terveyteen. Lyhytkestoiset oireet kertovat usein akuutista eli nopeasti ilmentyvästä ja myös melko nopeasti ohimenevästä stressihäiriöstä. Pitkäkestoiset oireet ovat sen sijaan usein merkki traumaattisesta kokemuksesta tai kokemuksista, jotka aiheuttavat traumaperäistä stressihäiriötä.