Toimijat
- Aluehallintovirastot
- Valvira
- Kuntaliitto
- Sosiaali- ja terveysministeriö
- Sosiaalialan osaamiskeskukset
- Hallinto-oikeudet
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
- Lastensuojelujärjestöt
- Kokemusasiantuntijat
Tässä osiossa on perustietoa valtakunnallisesti ja alueellisesti tärkeimmistä lastensuojelun toimijoista. Lyhyen perustiedon lisäksi on laitettu linkki kunkin toimijan omille verkkosivuille.
Aluehallintovirastot
Suomessa on kuusi aluehallintovirastoa (AVI). Kaikissa aluehallintovirastoissa on peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue. Vastuualue hoitaa sosiaali- ja terveydenhuollon, ympäristöterveydenhuollon, kuluttaja- ja kilpailuhallinnon, sivistystoimen sekä oikeushallinnon tehtäviä. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueet ja työsuojelun vastuualueet ovat aluehallintovirastojen selvästi suurimmat vastuualueet.
Aluehallintovirastot alueittain
Valvira
Valvira ohjaa, valvoo ja hoitaa lupahallintoa sosiaali- ja terveydenhuollossa, alkoholihallinnossa ja ympäristöterveydenhuollossa. Se tekee yhteistyötä aluehallintovirastojen kanssa muun muassa laatimalla yhteisiä valvontaohjelmia, joissa on myös tarkemmin sovittu työnjaosta aluehallintovirastojen ja Valviran kesken.
Valvira
Kuntaliitto
Suomen Kuntaliiton muodostavat maamme kunnat ja kaupungit. Mukana toiminnassa ovat myös maakuntien liitot, sairaanhoitopiirit sekä koulutuksen ja muiden alojen kuntayhtymät. Kuntien tapa järjestää palveluita uudistuu voimakkaasti. Kuntaliitto yhtiöineen tukee kuntia muutoksen läpiviemisessä. Päämääränä on elinvoimainen kunta, joka huolehtii asukkaiden hyvinvoinnista ja osallistumismahdollisuuksista myös tulevaisuudessa.
Kuntaliitto
Sosiaali- ja terveysministeriö STM
- edistää väestön hyvää terveyttä ja toimintakykyä
- edistää terveellistä työ- ja elinympäristöä
- turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut
- turvata kohtuullinen toimeentulo elämän eri vaiheissa
- edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa sosiaali- ja terveyspolitiikan suunnittelusta, ohjauksesta ja toimeenpanosta.
Ministeriön vastuualueisiin kuuluvat
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala on laaja. Tukena työssä on koko hallinnonalan virastojen ja laitosten asiantuntemus.
Sosiaalialan osaamiskeskukset
Yhdeksän sosiaalialan osaamiskeskusta maan eri puolilla muodostavat lakisääteisen yhteistyöverkoston. Osaamiskeskuksille on suunnattu pysyvää valtion rahoitusta. Valtionavustus määräytyy osaamiskeskuksen väestömäärän ja pinta-alan mukaan.
Osaamiskeskukset ovat kuntien, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja sosiaalialan järjestöjen yhdessä muodostamia osakeyhtiöitä, yhdistyksiä tai sopimuksiin perustuvia alueellisia yhteenliittymiä. Ruotsinkielinen osaamiskeskus on toimialueeltaan valtakunnallinen.
Kartta sosiaalialan osaamiskeskusten alueista (Sosiaalikollega.fi)
Hallinto-oikeudet
Hallintotuomioistuimia ovat sekä alueelliset hallinto-oikeudet että korkein hallinto-oikeus. Lastensuojelussa tehdyistä hallintopäätöksistä voi pääsääntöisesti valittaa. Hallinto-oikeus ratkaisee valituksen perusteella, onko viranomaisen päätös lainmukainen. Jos hallinto-oikeuden ratkaisu ei tyydytä, voidaan useimmissa asioissa valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen tai ainakin hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa (THL)
Päätökset lastensuojelussa ja muutoksenhaku (THL)
Hallinto-oikeudet (oikeus.fi)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla toimiva tutkimus- ja kehittämislaitos, joka toimii ministeriön tulosohjauksessa. THL palvelee valtion ja kuntien päättäjiä, alan toimijoita, järjestöjä, tutkimusmaailmaa ja kansalaisia. Tavoitteena on vaikuttaa suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. THL:n toimintaa säätelevät laki ja asetus.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Lastensuojelu ja THL
- hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
- sosiaali- ja terveyspalvelut
- sosiaalivakuutus (eläke-, sairaus- ja työttömyysvakuutus)
- yksityisvakuutus
- työsuojelu
- tasa-arvo.
Lastensuojelujärjestöt
Tähän on koottu Suomen suurimpia lastensuojelujärjestöjä.
- Erityishuoltojärjestöjen Liitto
- Ensi- ja turvakotien liitto
- Lastensuojelun Keskusliitto
- Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Nuorten turvatalot (SPR)
- Nuorten Ystävät
- Pelastakaa Lapset
- Pesäpuu
- Perhehoitoliitto
- Sos-lapsikylät
- Suomen Unicef
- Suomen Vanhempainliitto
- Väestöliitto
Kokemusasiantuntijat
Kokemusasiantuntija on henkilö, joka on mukana kehittämässä lastensuojelua omien kokemustensa pohjalta.
Kokemusasiantuntijat lastensuojelussa (THL)