Hallinto-oikeudet

Hallinto-oikeuden menettelytavoista ja päätösvaltaisuudesta säädetään yleisesti hallinto-oikeuslaissa, hallintoprosessilaissa ja lastensuojelun osalta myös lastensuojelulaissa. Hallinto-oikeudessa lastensuojelua koskevat asiat on käsiteltävä kiireellisinä.

Hallinto-oikeuslaki 430/1999 (Finlex)
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (hallintoprosessilaki 808/2019, Finlex)
Lastensuojelulaki 417/2007 (Finlex)

Huostaanotto

Asian käsittely hallinto-oikeudessa

Huostaanottoa ja sijaishuoltoon sijoittamista koskevissa asioissa päätöksentekoon hallinto-oikeudessa osallistuu kaksi hallinto-oikeustuomaria ja lastensuojelun asiantuntijajäsen. Hallinto-oikeus varaa asianosaisille tilaisuuden tulla kuulluksi vireille tulleen hakemuksen tai valituksen johdosta.
Hallinto-oikeuslaki 7 § ja 12 § (Finlex)
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 luku (Finlex)

Huostaanottoa koskevan asian tultua vireille hallinto-oikeus voi asian kirjallisen valmistelun ohella järjestää suullisen valmistelun. Suullisessa valmistelussa on tarkoitus erityisesti selvittää, mistä asianosaiset ja hakemuksen tai päätöksen tehnyt viranomainen ovat erimielisiä sekä mitä todisteita vaatimusten tueksi on esitettävissä. Näin pyritään varmistamaan, että tuomioistuin saa ratkaisua varten olennaisen tiedon.
Lastensuojelulaki 84 § (Finlex)
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 47 § (Finlex)

Asian käsittely jatkuu suullisen valmistelun jälkeen kirjallisena käsittelynä tai asiassa voidaan järjestää suullinen käsittely. Hallintotuomioistuimen on järjestettävä suullinen käsittely, jos tuomioistuin pitää sitä tarpeellisena tai yksityinen asianosainen sitä vaatii. Suullisessa käsittelyssä voidaan kuulla asianosaista, päätöksen tehnyttä viranomaista, todistajia ja asiantuntijoita sekä ottaa vastaan muuta selvitystä.

Suullinen käsittely voidaan kuitenkin asianosaisen vaatimuksesta huolimatta jättää järjestämättä esimerkiksi silloin, kun tuomioistuin katsoo, että asian ratkaisemiseksi on jo saatu riittävä selvitys.

Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 57 § (Finlex)

Lapsen kuuleminen hallinto-oikeudessa

Lasta voidaan kuulla hallintotuomioistuimessa henkilökohtaisesti, jos lapsi sitä pyytää tai siihen suostuu. Alle 12-vuotiasta lasta voidaan kuitenkin kuulla henkilökohtaisesti vain, jos kuuleminen on välttämätöntä asian ratkaisemiseksi ja siitä ei arvioida aiheutuvan lapselle merkittävää haittaa. Kuulemisen yhteydessä lapselle ei saa antaa sellaisia tietoja, jotka voisivat vakavasti vaarantaa hänen terveyttään tai kehitystään.
Lastensuojelulaki 86 § 1 momentti (Finlex)

Tuomioistuimen tulee ensisijaisesti toteuttaa lapsen henkilökohtainen kuuleminen siten, että ainoastaan yksi tai useampi tuomioistuimen jäsen ja lapsi ovat läsnä, jos tällainen menettely on tarpeen lapsen suojaamiseksi tai hänen itsenäisen mielipiteensä varmistamiseksi. Lapsen henkilökohtainen kuuleminen voi tapahtua suullisessa käsittelyssä tai muulla tuomioistuimen harkitsemalla tavalla.

Asianosaisille ja hakemuksen tai päätöksen tehneelle viranomaiselle on varattava tilaisuus tutustua kuulemisen sisällöstä laadittuun tai tallennettuun oikeudenkäyntiaineistoon ja lausua mielipiteensä sen sisällöstä. Asianosaisten oikeutta tietojen saamiseen voidaan rajoittaa, jos tiedon antamatta jättäminen on tarpeen lapsen suojaamiseksi tai hänen muun erittäin tärkeän etunsa turvaamiseksi.
Lastensuojelulaki 86 §2 ja 3 momentti (Finlex)

Todistelu

Todistelun esittäminen on lähtökohtaisesti osapuolten vastuulla mutta tuomioistuin vastaa virallisperiaatteen mukaisesti siitä, että asia tulee selvitetyksi. Suullisessa käsittelyssä voidaan todistajina kuulla henkilöitä, jotka asianosainen ja hallintoviranomainen nimeää tai joiden kuulemista hallinto-oikeus pitää tarpeellisena.
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 37 § 1 momentti (Finlex)
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 61 § (Finlex)

Hallinto-oikeus kutsuu suulliseen käsittelyyn todistajat. Tuomioistuin voi myös oikeuttaa oikeudenkäynnin osapuolen kutsumaan todistajan. Kuitenkin vain tuomioistuin voi kutsua todistajan suulliseen käsittelyyn sakon uhalla.
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 63 § (Finlex)

Todistajan nimennyt taho tekee todistajalle kysymyksiä ensimmäisenä. Tämän jälkeen kysymyksiä voivat tehdä oikeudenkäynnin muut osapuolet ja tuomioistuin. Todistajan on puhuttava totta.
Oikeudenkäymiskaari 17 luku 44 § (Finlex)
HE 29/2018 vp (Eduskunta)

Huostaanottoon liittyvästä päätöksentekomenettelystä on kerrottu tarkemmin Lastensuojelun käsikirjan osiossa Huostaanotto. Lastensuojeluasioiden päätöksentekomenettelystä hyvinvointialueella ja muutoksenhausta on kerrottu Päätökset lastensuojelussa ja muutoksenhaku -osiossa.

Luvan antaminen lapsen tutkimista varten

Hallinto-oikeus voi antaa luvan lasta koskevaan lääkärin tai muun asiantuntijan suorittamaan tutkimukseen, jos tutkimus on välttämätön lastensuojelun tarpeen selvittämiseksi, mutta huoltaja kieltää tutkimuksen tekemisen. Hakemuksen hallinto-oikeudelle tekee kunnan sosiaalihuollon johtava viranhaltija tai tämän määräämä (muu kuin lapsen asioista vastaava) viranhaltija, joka täyttää kelpoisuusehdot.
Lastensuojelulaki 28 § (Finlex)
Lastensuojelulaki 13 § 2 momentti (Finlex)

Ennen luvan antamista hallinto-oikeuden on kuultava lapsen huoltajaa ja 12 vuotta täyttänyttä lasta. Lupa annetaan määräajaksi. Hallinto-oikeus voi määrätä, että tutkimus saadaan tehdä mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
Lastensuojelulaki 28 § (Finlex)
Lastensuojelulaki 92 § (Finlex)
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 107 § (Finlex)

Päätöksen noudattamiseksi sovelletaan tarvittaessa lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta annettua lakia.
Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta 12 § (Finlex)

Lisätietoa:
Päätökset lastensuojelussa ja muutoksenhaku
Tuomioistuimen lupa lapsen tutkimiseen

Väliaikainen määräys

Huostaanottoa tai sijaishuoltoa koskevaa asiaa käsitellessään hallinto-oikeus (tai korkein hallinto-oikeus, KHO) voi antaa väliaikaisen määräyksen lapsen olinpaikasta ja siitä, miten lapsen hoito ja kasvatus on asian tuomioistuinkäsittelyn aikana järjestettävä. Hallinto-oikeus tai KHO voi antaa määräyksen omasta aloitteestaan tai lapsen taikka hänen vanhempansa tai huoltajansa vaatimuksesta.
Lastensuojelulaki 83 § (Finlex)

Väliaikainen määräys on voimassa, kunnes:

  • hallinto-oikeus tai KHO antaa huostaanottoasiassa päätöksen;
  • hallinto-oikeus tai KHO peruuttaa väliaikaisen määräyksen tai muuttaa sitä tai
  • väliaikaisen määräyksen aikana tehdään päätös lapsen kiireellisestä sijoituksesta.

Määräys voidaan antaa asianosaisia kuulematta, jos asiaa ei voida viivyttää. Hallinto-oikeuden annettua väliaikaista määräystä koskevan päätöksen kiireellinen sijoitus raukeaa. Väliaikaisesta määräyksestä ei voi erikseen valittaa.
Lastensuojelulaki 83 § (Finlex)
Lastensuojelulaki 39 § 3 momentti (Finlex)

Täytäntöönpanon kieltäminen ja keskeyttäminen

Jos lastensuojeluviranomaisen päätökseen tyytymätön asianosainen vaatii päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä tai keskeyttämistä (esimerkiksi niin, ettei viranhaltijapäätöksellä huostaanotettua lasta saa siirtää sijaishuoltopaikkaan), voi hallinto-oikeus määrätä, miten täytäntöönpanon osalta on meneteltävä. Hallinto-oikeus voi esimerkiksi kieltää lapsen sijoittamisen sijaishuoltopaikkaan sinä aikana, kun asiaa koskevaa valitusta käsitellään hallinto-oikeudessa. Täytäntöönpanon kieltämistä tai keskeyttämistä koskevasta hallinto-oikeuden päätöksestä ei voi erikseen valittaa. Sen sijaan hallinto-oikeuden päätöksestä, jolla vaatimus täytäntöönpanon kieltämisestä tai keskeyttämisestä on hylätty, saa valittaa erikseen.
Lastensuojelulaki 91 § (Finlex)

Muut lastensuojeluasiat

Päätöksentekomenettelyä ja muutoksenhakuoikeutta lastensuojeluasioissa on käsitelty tarkemmin Päätökset lastensuojelussa ja muutoksenhaku -osiossa.