Huumeseulat ja päihtymyksen arviointi
Huumeseuloja käytetään lastensuojelussa esimerkiksi vanhempien päihteiden käytön arvioinnissa sekä osana lasten päihdehoitoa. Huumetestien tuloksia käytettäessä tulee kaikissa seulontatilanteissa tietää, mitä seulat kertovat ja mitä tietoa niistä ei saa. Huumeseulat eivät ole ainoa päihteettömyyden seurannan mittari eivätkä virtsaseulat sovi päihtymyksen arviointiin.
Katso myös: Huumetestaus osana lapsen päihdehoitoa sijaishuollossa
Yleistä huumetestauksesta
Huumetestauksen menetelmät
Seulottavat näytteet
Päihtymystilan arviointi
Käytännössä lastensuojelun tai päihdehoidon arjessa päihtymyksen arviointiin ei voida käyttää huumeseuloja. Huumetestien varmistukset ja muut kuin pikaseulat tehdään erikoislaboratoriossa ja tulosten valmistuminen vie aikaa.
Virtsaseula kertoo edeltäneiden päivien tai joskus viikkojen päihteiden käytöstä. Negatiivinen virtsan pikaseulatulos ei poissulje henkilön päihtymystä. Sylkitestissä on edellä kuvattu useita epävarmuustekijöitä, miksi se ei sovi päätöksenteon välineeksi. Päihtymystilaa tuleekin arvioida etenkin henkilöä havainnoimalla.
Näin ollen esimerkiksi lastensuojelun tekemä arviointi vanhempien mahdollisuudesta tavata sijaishuollossa olevia lapsiaan ei voi perustua pelkästään seulontatulokseen. Henkilö voi tapaamiseen tullessaan olla päihtynyt, vaikka seulatulos olisi negatiivinen. Tarvittaessa vanhemman päihtymystila on arvioitava ennen vanhemman ja lapsen tapaamista.
Lue lisää: Lastensuojelulaki 13.4.2007/417 (Finlex)
Alkometrillä voidaan mitata alkoholipäihtymystä. Huumeiden tai lääkkeiden aiheuttamaa päihtymystä arvioidaan havainnoimalla henkilöä. Normaalista poikkeava käytös tai vointi voi viitata päihtymykseen tai esimerkiksi akuuttiin sairaustilaan, joka täytyy poissulkea ja tarvittaessa hoitaa.
Päihtymyksen merkki voi olla esimerkiksi poikkeava väsymys. Tällöin henkilö saattaa olla voimakkaan unelias ja toimissaan hidastunut, jolloin silmät eivät meinaa pysyä auki, puhe sammaltaa tai hän saattaa nukahdella kesken tapaamisen. Kävelyssä, tasapainossa ja vartalon ryhdin säilyttämisessä saattaa olla vaikeuksia.
Henkilö saattaa vaihtoehtoisesti olla poikkeuksellisen kiihtynyt, puhelias, levoton tai jopa aggressiivinen tai harhainen. Hänellä saattaa olla tuoreita pistosjälkiä ihollaan. Fyysisiä päihtymyksen merkkejä voivat olla esimerkiksi verenpaineen ja pulssin kohoaminen tai laskeminen, hikoilu, hyvin pienet tai suuret pupillit ja vaikeassa päihtymystilassa hengityksen hidastuminen. Havainnot on tärkeää kirjata tarkasti ja konkreettisin esimerkein.
Muista erityisesti nämä
- Päihteettömyyttä ei voi todentaa vain seuloihin tukeutumalla.
- Olennaista on kokonaisvaltainen arviointi: seulojen ja voinnin havainnoinnin lisäksi seurataan esimerkiksi, miten sovitut asiat toteutuvat.
- Tätä kokonaisvaltaista arviointia tulee tehdä moniammatillisesti terveydenhuollon ja lastensuojelun yhteistyönä.
Kirjallisuutta
- Mykkänen S, Kuoppasalmi K, Tissari P, Henriksson M (toim.). Suositus terveydenhoidollisesta huumetestauksesta. Asianmukaiset menettelytavat sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira). Ohjaus 5/2015. Helsinki 2015.
- Aalto M, Alho H, Niemelä S (toim.). Huume- ja lääkeriippuvuudet. Kustannus Oy Duodecim, 2018.
- Huumeongelmat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Päihdelääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 27.12.2022).