Raskaus perheessä, jossa on päihteiden käyttöä
Lapsuuden haitalliset kokemukset, kuten vanhemman päihde- tai mielenterveysongelma sekä lapsen muu kaltoinkohtelu, selittävät merkittävän osuuden aikuisiän päihdehäiriöistä. Vanhemman ongelmallinen päihteidenkäyttö vaikuttaa lapsen kehitykseen myös muilla tavoin. Äidin raskaudenaikaisen päihteiden käytön on todettu olevan yhteydessä lapsuusajan oppimisvaikeuksiin, käytöshäiriöihin sekä psyykkiseen ja kielelliseen kehitykseen.
Päihdeongelma voi vaikuttaa vanhemman kykyyn luoda turvallista arkea ja vastata lapsen fyysisiin ja emotionaalisiin tarpeisiin. Lapsuus päihdeongelmasta kärsivän vanhemman kanssa on vakava riski lapsen terveydelle ja kehitykselle lisäten lapsen riskiä sairastua psyykkisen kehityksen ja muihin häiriöihin sekä teini-ikäisenä mielenterveysongelmiin. Myös riski omaan haitalliseen päihteiden käyttöön teini-iässä on päihdeongelmasta kärsivän vanhemman lapsella korkeampi.
Raskaana olevan henkilön syntymätöntä lasta ja lapsen tulevaisuutta voidaan suojella ja seurata sekä tarvittaessa hoitaa ja kuntouttaa, jos vanhemman päihteiden käyttö on tunnistettu ja perhe on tarvittavien palvelujen piirissä.
Verkostossa on monta toimijaa
Kun päihteitä käyttävä henkilö tai hänen kumppaninsa tulee raskaaksi, tulee tehdä ennakollinen lastensuojeluilmoitus tarvittavien palvelujen ja tuen järjestämiseksi. Ennakollinen lastensuojeluilmoitus on tärkeää tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Lue lisää: Ennakollinen lastensuojeluilmoitus
Varsinainen lastensuojelun asiakkuus alkaa lapsen syntyessä, mutta kontakti voidaan luoda jo raskausaikana. Lastensuojelun tehtävä on huolehtia lapsen kasvun ja kehityksen seuraamisesta ja lapsen kasvuolosuhteiden turvallisuuden varmistamisesta, joten perheen aikuisten hoito ja seuranta tulee järjestää erikseen.
Raskaana olevan päihteitä käyttävän henkilön ja mahdollisen puolison hoidossa keskeistä on sekä päihderiippuvuuden hoito että vanhemmuuden tukeminen. Päihteitä käyttävän henkilön raskaus on riskiraskaus, jota tulee seurata neuvolan lisäksi erikoissairaanhoidossa.
Päihdehoidon suunnittelu, toteutus ja seuranta tulee järjestää yksikössä, jossa on päihdehoidon osaamista. Hoito on moniammatillista ja siitä vastaa aina lääkäri. Päihdehoidon lisäksi tulee arvioida perheen sosiaalihuollon palvelujen tarve kokonaisvaltaisesti liittyen asumiseen, talouteen ja psyykkiseen hyvinvointiin.
Lastensuojelu tukee vanhempaa lapsen edun mukaisessa vanhemmuudessa ja lapsen tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin mahdollistavien kasvuolosuhteiden tarjoamisessa. Lastensuojelu tukee vanhempaa vastuun ottamisessa lapsen hyvinvoinnista ja tasapainoisesta kehityksestä.
Lue lisää: Mitä on lastensuojelu?
Perheellä, jossa on ollut päihteiden käyttöä, on usein palveluverkostossa lukuisia toimijoita, kuten neuvola, synnytyssairaala, sosiaalipediatria, vanhemman päihdehoito ja -kuntoutus avo- ja laitosyksiköissä, lastensuojelu ja aikuissosiaalityö. Eri toimijoiden tulee tehdä yhteistyötä keskenään, tiedon kulku palveluista toiseen siirtyessä tulee varmistaa ja kokonaisuuden koordinointivastuu tulee olla sovittu.
Päihteiden käytön tunnistaminen
- Raskaana olevan henkilön päihteiden käytön tunnistaminen, tutkiminen, hoito ja seuranta (NEUKO-tietokanta)
- Päihteiden käytön puheeksiotto äitiysneuvolassa (NEUKO-tietokanta)
- Puheeksiotto ja mini-interventio (Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet)
- Päihteiden käyttöön liittyviä tavanomaisia oireita ja tunnusmerkkejä (Huumeongelmaisen Käypä hoito -suosituksen liite)
- Huumeseulat ja päihtymyksen arviointi
Kirjallisuutta
- Arponen A & Häkkinen M (toim.): Päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palveluketju ja palvelukokonaisuus: Neuvoja alueellisen palvelukokonaisuuden rakentamiseen. THL työpaperi 23/2021.
- Huumeongelmat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Päihdelääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 27.12.2022).
- Häkkinen M. Päihteidenkäyttäjä äitiysneuvolan asiakkaana. NEUKO-tietokanta.
- Markkula J. Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö. NEUKO-tietokanta.
- Raitasalo, Holmila & Jääskeläinen: Vanhempien päihdeongelmista aiheutuvat haitat lapselle. Teoksessa Sukupolvien sillat ja kasvamisen karikot - vanhemmat, lapset ja alkoholi. THL 2016 (viitattu 15.9.2023).