Huumetestaus osana lapsen päihdehoitoa sijaishuollossa

Asianmukaisesti suoritettu huumetestaus on osa hyvää päihdehoitoa. Päihdeseulojen ottaminen on keino saada lapsen päihteiden käytöstä lähes kiistatonta tietoa. Tämä voi olla tärkeää lapsen päihdeongelman laajuuden realisoimisessa, toimenpiteitä suunniteltaessa ja myös juridisen päätöksenteon tukena esimerkiksi erityisen huolenpidon järjestämisen kohdalla.
Erityinen huolenpito

Päihdeseulat eivät kuitenkaan tunnista kaikkia aineita, ja osa lääkityksestä voi aiheuttaa positiivisia huumetuloksia. Niissä voidaan myös harhauttaa. Päihteiden ongelmakäyttöön liittyy peittelyä ja valehtelua, mahdollisesti sekä itselle että muille.

Huumetestaus tilannearvioinnin osana

Testaus voi tarvittaessa olla osa tilannearviointia. Päihdehoidon ja päihteiden käytön laajuuden arvioinnin tulee kuitenkin ensisijaisesti perustua kokonaisvaltaiseen tilannearviointiin. Päihteiden käytön laajuutta ja vaikutusta lapsen elämään tulee arvioida useiden arjen hallinnan, sosiaalisten suhteiden ja terveyden indikaattoreiden kautta.

Hoidollisesti lapsen päihdehoidon painotuksen tulee olla aidosti kohtaavassa vuorovaikutuksessa, lapsen läheisten tiiviissä mukaan ottamisessa ja vertaistuen mahdollistamisessa.

Terveydenhoidollinen huumetestaus

Terveydenhoidollisella huumetestauksella tarkoitetaan testausta, joka tehdään asiakkaan tai potilaan taudinmäärityksen tai hoidon seurannan yhteydessä. Yksittäistä testitulosta, positiivista tai negatiivista, tulee aina tarkastella osana potilaan hoidon kokonaisuutta. Potilaalle tulee kertoa testauksesta asianmukaisesti. Testausta ei voida tehdä ilman potilaan suostumusta eikä tuloksella saa olla juridisia seurauksia asiakkaan tilanteeseen.
Suositus terveydenhoidollisesta huumetestauksesta. Asianmukaiset menettelytavat sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköille. THL, Ohjaus 5/2015. (pdf, 365kt, Julkari)

Pikaseulatulos on ensivaiheen seulontatutkimus, eikä siten luotettava osoittamaan huumeidenkäyttöä. Positiiviset seulatulokset tulee tarvittaessa varmistaa asianmukaisesti.
Huumeongelmaisen hoito. Käypä hoito -suositus 2018. (Duodecim)

Valvottu huumausainetestaus sijaishuollon laitoshoidossa

Sijaishuollon laitoshoidossa lapseen voidaan kohdistaa valvottu huumausainetestaus virtsanäytteestä lastensuojelulain 66 a §:n edellytysten täyttyessä (henkilönkatsastus). Valvottu huumetestaus on lapsen itsemääräämisoikeuteen ja yksityisyyteen puuttuva toimenpide, joten sen tulee olla viimesijainen keino lapsen päihteiden käyttöön puuttumisen osana.
Henkilönkatsastus
Rajoitusten käytön yleiset edellytykset

Lapsen oikeudet ja yksityisyyden suoja

Lapsi ei välttämättä automaattisesti tiedosta omia oikeuksiaan tilanteessa, jossa häneen kohdistuu rajoitustoimenpiteitä. Lastensuojelulaitoksessa suoritetun huumausainetestauksen riskinä on muun muassa se, ettei lapsi tiedosta omaa oikeusturvaansa ja oikeuttaan kieltäytyä näytteen antamisesta. 
Rajoituksen lapsikohtainen arviointi
Tieto käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista

Jos huumetestaus on päihdehoidon tai päihteiden käytön laajuuden selvittämisen kannalta tarpeellista, tulee näytteenottoajan ja -paikan loukata lapsen yksityisyyden suojaa mahdollisimman vähän. Toimenpiteen kohteena olevalla lapsella voi olla taustalla useita kokemuksia erilaisista psyykkisen ja fyysisen koskemattomuuden loukkaamisista. Valvotun huumausainetestauksen kohdalla tulee käyttää erityistä harkintaa toimenpiteen toteuttamisen vaihtoehdoissa.

Huumetestaus tehdään valvotusti

Ennen huumausainetestauksen toimittamista sijaishuoltopaikan tulee yhdessä lapsen, huoltajan ja sosiaalityöntekijän kanssa arvioida, miten suuri tiedollinen merkitys testituloksella on lapsen hoidon järjestämisen kannalta ja millä tavalla huumetestauksella saatu tulos vaikuttaa lapsen hoito- ja kasvatussuunnitelmaan. On tärkeää arvioida, onko testituloksen myötä mahdollista todentaa sellaista tuen tarvetta, joka ei muilla havaitsemisen keinoilla tule näkyviin. Lastensuojelulaitoksessa suoritettu huumetestaus tulee toimittaa valvotusti.
Rajoituksen lapsikohtainen arviointi
Hoito- ja kasvatussuunnitelma

Valvotussa huumetestauksessa valvojan tulee olla koko näytteenottotilanteen ajan näköyhteydessä näytteenantajaan. Valvonnalla on tarkoitus varmistaa, että näyteastiaan ja testattavaksi päätyvä aine sisältää ainoastaan näytteenantajan aineenvaihduntatuotteen. Näytteeseen sekoitetut ulkopuoliset ainesosat saattavat muuttaa testitulosta. Tahallista näytteen sisällön muuttamista kutsutaan näytteen manipuloimiseksi.

Lapsen ja työntekijän välisen luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen säilymisen kannalta voi olla perusteltua, ettei lapselle tärkeä työntekijä, esimerkiksi omaohjaaja, suorita valvotun näytteen ottamista. Työntekijän tulee varmistaa, että lapsi ymmärtää omat oikeutensa tilanteessa, jossa on arvioitu valvotun huumausainetestauksen olevan päihdehoidon kannalta olennaista.

Työntekijän tulee keskustella lapsen kanssa valvotun testauksen suorittamistavasta, tuloksen merkityksestä ja vaikutuksesta jatkotoimenpiteisiin. Lapselle tulee perustella, millä tavalla valvottu huumausainetestaus on olennainen osa hänen päihdehoitoaan tai muuta tuen tarpeen selvittämistä. Näytteen antaminen on vapaaehtoista ja siitä kieltäytymistä ei voida tulkita positiivisena testituloksena.
Lastensuojelulain edellytykset henkilönkatsastukselle ja sen suorittamiselle
Voiko lapsi mennä vapaaehtoisesti huumetestiin?