Toimeentulon ja asumisen turvaaminen

Hyvinvointialueella on tietyissä tilanteissa velvollisuus järjestää lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille ja perheille sekä itsenäistymässä oleville nuorille taloudellista tukea ja tarpeenmukainen asunto tai muutoin korjata asumisoloihin liittyvät puutteet.

Hyvinvointialueen on viivytyksettä ryhdyttävä toimenpiteisiin riittävän toimeentulon ja tarpeenmukaisen asumisen järjestämiseksi:

  • kun lastensuojelun tarve oleelliselta osin johtuu riittämättömästä toimeentulosta, puutteellisista asuinoloista tai asunnon puuttumisesta; tai
  • kun riittämätön toimeentulo, puutteelliset asuinolot tai asunnon puuttumien ovat oleellisena esteenä lapsen ja perheen kuntoutumiselle.
    Lastensuojelulaki 35 §

Sosiaalityöntekijän tehtävänä on arvioida, milloin kyseessä on säännöksen tarkoittama ”kuntoutuminen” ja mitkä seikat vaikuttavat siihen, että riittämätön toimeentulo, puutteelliset asuinolot tai asunnon puute on oleellisena esteenä lapsen tai perheen kuntoutumiselle.

Hyvinvointialue ei voi jättää tukitoimia järjestämättä vetoamalla määrärahojen puutteeseen, koska kyse on hyvinvointialuetta sitovasta velvoitteesta. Lapsen ja perheen riittämättömään toimeentuloon tai puutteelliseen asumiseen liittyvät seikat tulisi korjata ensisijaisesti ennen muihin lastensuojelutoimenpiteisiin ryhtymistä. 

Perheen riittämätön toimeentulo tai puutteelliset asumisolosuhteet eivät voi koskaan yksin muodostaa huostaanoton perustetta. Puutteelliset asumisolosuhteet eivät saa myöskään olla syynä siihen, että lapsi ja hänen hoidostaan ja kasvatuksestaan vastaavat vanhemmat joutuisivat asumaan eri paikoissa.

Hyvinvointialue ei ole toiminnassaan sidottu toimeentulotukea eikä asumista koskeviin yleisiin säännöksiin, vaan sitova velvoite on täytettävä viivytyksettä ja tuen on oltava riittävää puutteen poistamiseksi lastensuojelulain nojalla. Harkintaa tulee käyttää lapsen ja perheen tuen tarpeen mukaisella tavalla.

HE 252/2006 vp: Hallituksen esitys Eduskunnalle lastensuojelulaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lastensuojelun asiakkaille voidaan järjestää taloudellista tukea monella tavalla. Asiakassuunnitelmaan kirjattuna taloudellisena tukitoimena voidaan lastensuojelullisin perustein tukea esimerkiksi lapsen opiskelua tai harrastuksia. Ehkäisevällä toimeentulotuella voidaan ehkäistä esimerkiksi vuokrarästien syntymistä tai tasapainottaa velkakierteeseen joutuneen perheen taloutta. Toimeentulotuella voidaan paitsi tukea lastensuojeluasiakkaita, myös ennaltaehkäistä lastensuojelun tarvetta.

Asiakkaalla on oikeus saada asiassa muutoksenhakukelpoinen päätös. Mainittu koskettaa myös kielteisiä päätöksiä. Tämän jälkeen asiakkaalla on mahdollisuus tehdä oikaisuvaatimus sosiaalihuoltolain mukaisessa järjestyksessä hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueen päätöksestä on mahdollisuus valittaa hallintovalituksin hallinto-oikeudelle. Jatkovalituksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen säädetään lastensuojelulain 92 §:ssä. 

Itsenäistymässä oleva nuori

Jälkihuollon piirissä olevan lapsen tai nuoren oikeudesta toimeentulon ja asumisen turvaamiseen on kerrottu Jälkihuolto –osiossa. Oikeudesta jälkihuoltoon säädetään lastensuojelulain 76 a §:ssä.
Jälkihuolto