Avgifter för färdtjänst

Sidans innehåll

Service som stöder rörlighet enligt socialvårdslagen 

Välfärdsområdet kan uppbära en avgift för service som stöder rörlighet enligt socialvårdslagen i enlighet med de allmänna bestämmelserna i klientavgiftslagen. 
Klientavgifter
Färdtjänst och ledsagartjänst

Självrisk för färdtjänst enligt handikappservicelagen

För färdtjänst enligt handikappservicelagen kan välfärdsområdet av en person med svår funktionsnedsättning uppbära en avgift som högst motsvarar avgiften för den kollektivtrafik som är tillgänglig på orten. I första hand fastställs avgiften enligt taxan för busstrafiken. Välfärdsområdet kan också uppbära en jämförbar skälig avgift om det inte ordnas någon busstrafik eller annan kollektivtrafik på kommunens område. Avgiften kan till exempel vara taxan för kollektivtrafiken på närmaste ort eller i närmaste region. 
Klientavgiftsförordningen 6 § (Finlex)

Syftet med klientavgiftens självrisk för färdtjänst är att de som utnyttjar färdtjänst ska vara i samma ekonomiska ställning som dem som använder kollektivtrafik.  Lagstiftningen och rättspraxisen ger inte alltid ett tydligt svar på om självriskandelen för färdtjänstavgiften enligt handikappservicelagen ska motsvara priset för en enkel biljett, priset för en resa med seriebiljett eller till exempel priset på en seriebiljett för 30 dygn. 

Välfärdsområdet kan inte besluta att självriskandelen är en viss procentandel av totalkostnaderna för resan.

I bedömningen ifall avgifterna för färdtjänst är skäliga ska även kostnader för att beställa taxi tas i beaktande. De kostnader som uppstår då servicen utnyttjas får i själva verket inte överskrida maximibeloppet för den skäliga avgift som föreskrivs i klientavgiftsförordningen. 

I färdtjänst ingår även ledsagartjänst när personen med funktionsnedsättning behöver hjälp av en annan person på resan. Om välfärdsområdet har fattat beslut att ledsagartjänst är en del av färdtjänsten, kan den inte uppbära en separat avgift för ledsagartjänsten.  Färdtjänstresan är avgiftsfri för ledsagaren. 

Ersättning åt person med funktionsnedsättning
Välfärdsområdet kan ersätta klienten för de kostnader färdtjänst medför genom att ordna resan med till exempel taxikort eller taxisedlar.  Välfärdsområdet kan också ersätta kostnaderna i efterhand. Välfärdsområdet ska dock se till att en person med en svår funktionsnedsättning faktiskt kan använda den färdtjänst han eller hon har beviljats.

HFD/KHO 18.11.2015. T 3341 (Finns endast på finska, pdf 85,9 kb) 

Om välfärdsområdet har fastställt en övre gräns för ersättningen får denna övre gräns för kostnaderna inte hindra den individuella behovsprövningen. I beslutsfattandet om individuell behovsprövning ska man dessutom beakta att de rättigheter en person med en svår funktionsnedsättning har enligt handikappserviceförordningen uppfylls till exempel för rekreationsresor eller arbets- och studieresor.

Välfärdsområdet har ingen skyldighet att ersätta kostnader för användning av egen bil som färdtjänst enligt handikappservicelagen. 

Avgiftsfria transporter inom specialomsorgen

För en person som omfattas av specialomsorgen ska följande ordnas:

  • transporter mellan verksamhetsenheter och 
  • andra transporter inom specialomsorgen

Det välfärdsområde som ordnar specialomsorgen skall se till att nödvändiga transporter finns för specialomsorgen, samt stå för de kostnader de medför. Dessa specialomsorgens transporter är avgiftsfria för klienten. För dessa tas inte någon självriskandel. 

Specialomsorgsförordningen 3 § (Finlex)
Specialomsorgslagen 39 § (Finlex)
Klientavgiftslagen 4 § (Finlex)

Med verksamhetsenhet avses välfärdsområdets enheter där personen får specialomsorg (till exempel dagverksamhetsenhet och boendeenhet). Om en person med utvecklingsstörning bor i en privat bostad ska resorna mellan hemmet och verksamhetsenheten ordnas som andra transporter som är nödvändiga för att få specialomsorg.

Transporter i samband med småbarnspedagogik

Utgångspunkten är att föräldrarna transporterar sitt barn till småbarnspedagogiken på egen bekostnad.

Om det ordnas dagvård som rehabiliterande dagvård enligt specialomsorgsprogrammet för ett barn, är utgångspunkten att transporterna är avgiftsfria. 

Transporter i samband med förskoleundervisning

Inom förskoleundervisningen, liksom inom grundläggande utbildning, har utbildningsanordnaren skyldighet att ordna de transporter som behövs för att ordna elevens undervisning, oberoende av resans längd, om eleven på grund av skada eller sjukdom behöver transport. 

Avgiftsfri transport kan ordnas

  • hemifrån direkt till förskoleundervisningen eller
  • från dagvården till förskoleundervisningen eller
  • från förskoleundervisningen hem eller till dagvården

Lag om grundläggande utbildning 32 § (Finlex)

Transporter för barn i grundläggande undervisning

Utbildningsanordnaren har en skyldighet att ordna de transporter som behövs för att ordna elevens undervisning oberoende av resans längd om eleven på grund av skada eller sjukdom behöver transport. 
Lag om grundläggande utbildning 32 § (Finlex)

Enligt lagen om grundläggande utbildning ska man se till att en elev som har rätt till stöd för skolresor också kan använda den för eftermiddagsverksamhet.
Lag om grundläggande utbildning 48b § (Finlex)

Transport som ordnas som specialomsorg från eftermiddagsverksamhet till elevens hem är avgiftsfri. Detsamma gäller om eleven deltar i morgonverksamhet innan skoldagen börjar.

Samordning av klientavgiftslagen och skolresestödet för studerande med funktionsnedsättning

Läs SHM:s rekommendation om samordning av klientavgiftslagen och skolresestödet för studerande med funktionsnedsättning:
Resor och självrisk för studerande med funktionsnedsättning som omfattas av läroplikten (pdf 393kt) (på finska)

Avgiftsfria transporter för patienter med andningsförlamning

De transporter som personer med andningsförlamning får i samband med vården är avgiftsfria. Vården ska ordnas på sjukhus eller som vård i hemmet utan att patienten skrivs ut från sjukhuset. 
Klientavgiftslagen 5 § (Finlex)

FPA:s reseersättningar

FPA kan betala ut ersättning för resor i samband med offentlig eller privat sjukvård eller rehabilitering när kostnaderna i en riktning överskrider självrisken. 
Fpa.fi Reseersättningar 

Källor

Förordning om klientavgifter inom social- och hälsovården 912/1992 (Finlex)

Lag angående specialomsorger om utvecklingsstörda 519/1977 (Finlex)

Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 734/1992 (Finlex)

Lag om grundläggande utbildning 628/1998 (Finlex)

Lag om småbarnspedagogik 540/2018 (Finlex)

Räty, Tapio. 2017. Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry.