Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa producerade information och anvisningar för medborgare och olika yrkesgrupper

Utgivningsdatum 21.12.2022

En vuxen och ett barn dammsuger

I det nationella programmet för inomhusluft och hälsa som koordineras av Institutet för hälsa och välfärd (THL) producerades år 2022 mångsidig ny information och anvisningar för att lösa problem med inomhusluften. 

"År 2022 fokuserade programmet särskilt på att utarbeta anvisningar för inomhusluften både för arbetsplatser och invånare. Dessutom har man utbildat i synnerhet aktörer inom hälso- och sjukvården ", säger THL:s specialforskare Anniina Salmela.

Anvisningar för boende om situationer som försämrar inomhusluften

I anvisningen som riktar sig särskilt till privatpersoner beskrivs arbetsskedena för städning och rengöring av lösöre efter reparationer av fukt- och mikrobskador i detalj. Anvisningen kan också tillämpas på sådana renoverade bostäder som inte har fukt- eller mikrobskador.
Nyhet: THL publicerade en anvisning för städning och rengöring av lösöre efter reparationer av fukt- och mikrobskador i bostäder

THL:s experter utarbetade också en verksamhetsmodell för att hantera situationer som försämrar inomhusluften i bostaden. Den riktar sig till såväl bostadsaktiebolag och ägare av egnahemshus som hyresgäster.
Nyhet: THL har publicerat en verksamhetsmodell för hantering av situationer som föranleder försämring av inomhusluften i bostäder

På grund av höstens läge gällande elbrist och prisstegring samt med beaktande av miljöhälsoaspekten sammanställde THL:s experter tips för att minska hushållens energiförbrukning utan att invånarnas hälsa eller fastighetens skick försämras.
Pressmeddelande: Det lönar sig att strama åt energiförbrukningen i hemmet, så länge man beaktar hälsoeffekterna hos åtgärderna – se tips

Anvisningar och stöd för arbetsplatser och hälso- och sjukvården

Arbetshälsoinstitutet publicerade i höst nya anvisningar för inomhusluft som lämpar sig för frågor gällande inomhusluften på kontor samt i skolor, daghem och social- och hälsovårdslokaler. Anvisningarna är i första hand avsedda för experter på inomhusluft och byggnadshälsa samt företagsläkare, men även fastighetsägare, arbetsgivare, myndigheter samt yrkesutbildade personer inom arbetarskyddet och hälso- och sjukvården har nytta av dem.
Webbplats: Utredning om inomhusklimatet och bedömning av förhållandena (på finska)
Webbplats: Bedömning av den hälsomässiga betydelsen vid inomhusluftsituationer (på finska)
Nyhet: Ny anvisning för städning efter reparationer av byggnader och rengöring av lösöre på arbetsplatser (på finska)

Dessutom uppdaterade THL anvisningen till rektorer om det framkommer problem med inomhusluften i den enhet som de leder. Anvisningen redogör för vad som oftast händer under olika skeden i utredningen av olägenheter i inomhusmiljön, vem som deltar i utredningen av läget och vad rektorerna bör beakta. Dessutom innehåller anvisningen information om bekämpning av infektioner i skolmiljön. 
Nyhet: Anvisningen till rektorer gällande situationer med inomhusluften har uppdaterats (på finska)

Filha –Expertorganisationen för lungsjukdomar – publicerade webbkursen om symtom kopplade till inomhusluften publicerades i tjänsten HälsobynPRO i början av 2022 och den kompletterades med nya moduler på hösten. Kursen riktar sig till yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Dessutom ordnade Filha sjukvårdsdistriktsspecifika utbildningar samt webbinarier till professionella om ämnet på finska och svenska.
Webbkurs: Symptom kopplade till inomhusluften hos vuxna –hur undersöker, stöder och vårdar jag? (på finska)

Forskning och kommunikation om inomhusluften

Enligt en utredning som publicerades i höst har 15 procent av småhusen en säker fuktskada och cirka 40 procent har antingen en skada eller behov av ytterligare undersökningar i de vanligaste riskkonstruktionerna. 
Nyhet: Fuktskador är vanliga i alla typer av småhus, men de kan förebyggas genom regelbundet underhåll av byggnaden

THL:s, Arbetshälsoinstitutets och Filhas experter listade nio saker som alla borde känna till om inomhusluften och hälsan i en artikel som publicerades i Duodecim.
Nyhet: Visste du dessa nio fakta om inneluft och hälsa?

Genom den nationella kartläggningen av inomhusluften utreds finländarnas uppfattningar om hälsorisker i inomhusluften, förekomsten av symtom i anslutning till inomhusluften som befolkningen upplever samt tillfredsställelse med inomhusluften i hemmet och på arbetsplatsen. Befolkningsenkäten som tidigare genomförts 2018 skickades i november till 5 000 slumpmässigt utvalda finländare. 
Nyhet: THL utreder finländarnas uppfattningar om hälsorisker i inomhusluften (på finska)

I slutet av året publicerades översikter över metoder för att studera mikrober i fuktskadade byggmaterial och rollen av fuktskadeindikatormikrober vid bestämning av mikrober i byggmaterial.
Arbetspapper: Indikatormikrobernas användbarhet och roll för metoder avsedda för att konstatera mikrobtillväxt orsakad av fuktskador (på finska)

Halvtidsutvärderingen av programmet genomförs nästa år

Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa har 2023 kommit halvvägs på det tio år programmet räcker. 

"Nästa år fokuserar vi särskilt på halvtidsutvärderingen av programmet, men vi publicerar också till exempel en översikt över halvflyktiga organiska föreningar och slutför projektet Stöd för arbetsförmågan", berättar Salmela.

Målet med det nationella programmet för inomhusluft och hälsa är att främja hälsa och välfärd genom att minska olägenheter förknippade med inomhusmiljön i Finland. 

Programmet koordineras av Institutet för hälsa och välfärd och Arbetshälsoinstitutet, Filha ry, Andningsförbundet, Allergi-, Hud- och Astmaförbundet samt Sisäilmayhdistys ry deltar aktivt i arbetet. Programmet genomför åtgärderna i regeringens handlingsmodell Sunda lokaler 2028 för främjande av hälsa och välfärd. 

Mer information

Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa 2018–2028 

Anniina Salmela
specialforskare
THL
tfn 029 524 7712
[email protected]

Kristiina Kulha
äldre sakkunnig, Arbetslokaler
Arbetshälsoinstitutet
tfn 040 548 6914
[email protected] 

Tuula Vasankari
generalsekreterare, specialistläkare i lungsjukdomar
Filha ry
tfn 050 545 0589
[email protected]
 

Huvudwebbplats Ympäristöterveys sisäilma - thlfi-sv