Verksamhetsberättelse 2020

THL Biobank är en riksomfattande biobank där värdefulla forskningsprover från hela Finland samlas och förvaras. THL Biobank är en del av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och strävar genom sin verksamhet efter att stöda utnyttjandet av nationellt betydelsefullt forskningsmaterial för att förebygga sjukdomar och främja hälsan. THL Biobank har funnits sedan 2014. I slutet av 2019 anslöt sig biobanken till Finska Biobanksandelslaget (FINBB).

Laboratorieapparat.

Prover och uppgifter i THL Biobank

År 2020 fanns det prover och uppgifter från närmare 220 000 donatorer från 33 olika forskningsprojekt i THL Biobank.

Forskningsmaterialet i THL Biobank innehåller över en miljon forskningsprover (bland annat DNA-, RNA-, serum-, plasma-, urin- och cellprover), mängder av laboratoriebestämningar som gjorts på proverna (till exempel fett- och levervärden), resultat av olika fysiska mätningar (bland annat längd, vikt och blodtryck) samt genominformation och andra omfattande omikdata, såsom analysdata från hundratals molekyler som bestämts i serum (metabolom). I biobanken finns dessutom uppgifter som provgivaren själv lämnat i intervjuer och frågeformulär, bland annat om levnadsvanor och sjukdomshistoria.

Prover och uppgifter om prov och provgivare som sparats i THL Biobank
Prover Exemplen på uppgifter härledda ur prover Exemplen på uppgifter insamlade från provgivaren
DNA Fettvärden Bakgrund
RNA Infektionsvärden Hälsoundersökning
Serum Levervärden Levnadsvanor
Plasma Genominformation Sjukdomar och symptom
Celler Metabolomic information Medicinering
Saliv Andra omfattande omikdata Sinnesstämning och psykisk hälsa
Urin   Användningen av hälso- och sjukvårdstjänster
Tånaglar   Motion
Hudbiopsi   Näring


Omics-data som lagras i THL Biobank är mycket omfattande och mångsidig, och deras antal ökar ständigt med de bestämningar som tas fram i nya studier.

Omikdata som sparats i THL Biobank
Genomdatatyp N
Imputerade genotypdata 110 646
Genotypnings chip data 117 515
Exomsekvenseringsdata 18 390
Helgenomsekvenseringsdata 5290
Metabolitdata, NMR 42 740
Telomerdata 11 474
Transkriptom 515
DNA-metylering 510

Användningen av materialet i THL Biobank

År 2020 behandlade THL Biobank 68 begäran om förutredningar av biobanksmaterial. I och med den nya förutredningsprocessen och FINBB-medlemskapet nästan fördubblades antalet förfrågningar från forskare jämfört med året innan.

Sommaren 2020 öppnades den uppdaterade, mer lättanvända ansökningsportalen REMS2 för behandling av forskningsansökningar. THL Biobank tog emot 22 begäran om utlämnande av uppgifter. Under året gjordes 88 separata utlämningar av uppgifter från biobanken och över 15 000 prover plockades ut för 26 olika biobanksundersökningar. Under 2020 pågick över 60 biobanksprojekt.

Arbetsbord i laboratoriet.

THL Biobanks största enskilda biobanksprojekt 2020 var FinnGen-projektet. FinnGen är ett omfattande biobanksforskningsprojekt som inleddes gemens behandlade THL Biobank nästan 93 000 prover som ingår i FinnGen-projektet. THL Biobanks provmaterial är också en viktig del av FinnGen-projektet.
Läs mera on FinnGen

Läsa mer om pågående biobanksundersökninga (på finska)

Viktiga vetenskapliga publikationer 2020

Forskningsresultat från biobanksundersökningarna publicerades i högklassiga vetenskapliga publikationer. Många av dessa viktiga resultat baserade sig just på den information som producerades inom biobanksprojektet FinnGen.

Läs mer om andra publikationer från biobanksstudier (På engelska)

Läs mer om publikationerna från FinnGens biobanksforskning på projektets egen webbplats

Materialet i THL Biobank berikades tack vare nya forskningsdata

År 2020 fick THL Biobank ta emot rekordstora mängder nya forskningsdata som producerats i biobanksundersökningar och som kan utnyttjas i framtida undersökningar. Materialet bestod främst av genominformation. Dessutom frigjordes datamaterial från de ursprungliga forskningsgrupperna via biobanken.

Data returnerade från studier till THL Biobank i 2020
Inlämnad datatyp Mängd
Genotypdata (GWAS)/imputerade genotypdata 29 000
Exomsekvenseringsdata (WES) 6900
Helgenomsekvenseringsdata (WGS) 3400
Mitokondriellt CN (mtDNA-CN) 1100
Telomer 11 500
Bestämningar av ceramidlipider 8000
Bestämningar av levervärden (ALAT, ASAT, bilirubin) 13 700
Bestämningar av miljögifter 3000

THL Biobanks utvecklings- och kvalitetsarbete

År 2020 startade THL Biobank nya projekt för att utveckla interna processer och uppdatera dokumentationen (bland annat anvisningar för utrustning, metoder och riktlinjer). Syftet med projekten är att förenhetliga processerna och tillvägagångssätten och göra dem smidigare, så att biobanken kan garantera högklassig verksamhet inom alla sina delområden.

THL Biobanks interna informationssystem förbättrades med nya funktioner och gränssnitt i synnerhet för materialhantering och tillgänglighetssökning.

År 2020 beviljades THL Biobanks laboratorium två certifikat för högklassigt laboratoriearbete i en extern kvalitetskontrollrunda som organiserades av Integrated Biobank of Luxembourg (IBBL). THL Biobank deltog i utvärderingar där man testade biobankernas förmåga att isolera DNA från helblod samt fastställa DNA-halten och renheten av DNA.

Provröret i forskarens händer.

Samarbete

THL Biobank är medlem i Finska biobanksandelslaget (FINBB). FINBB har som mål att skapa en centraliserad och internationellt avancerad biobankinfrastruktur i Finland. Alla Finlands sjukhusbiobanker är också medlemmar i andelslaget.

FINBB koordinerar också det nationella biobanksnätverket BBMRI.fi. Inom ramen för nätverket samarbetar THL Biobank intensivt med alla Finlands biobanker, men också med det europeiska biobanksnätverket BBMRI-ERIC.

Det aktiva nationella samarbetet fick också ett erkännande när THL Biobank fick utmärkelsen ”Yhteistyön voimistaja” år 2020 för sitt engagerade samarbete i en omröstning där alla Finlands biobanker deltog.

THL Biobank deltog också aktivt i olika utvecklingsprojekt inom biobanksverksamhet eller med nära anknytning till biobanksverksamhet, till exempel utvecklingen av informationshanteringslösningar tillsammans med IT-centret för vetenskap Tieteen tietotekniikan keskus (CSC), utvecklingen av smidigare tillståndspraxis för material tillsammans med tillståndsmyndigheten Findata samt verksamheten i arbetsgruppen som bereder genomcentret.

Dessutom bidrog THL Biobank i THL:s undersökning om covid-19 genom att erbjuda behandling av prover och stöd för informationssystem bland annat för hantering av samtycken.

Lättillgängliga THL Biobank

THL Biobank existerar tack vare provgivarna – biobanksforskning kan inte utföras utan att provgivarna deltar och är positivt inställda till biobanksverksamheten. Än så länge kan man endast ge biobankssamtycke till THL Biobank i samband med vetenskaplig forskning.

Genom att öppna en elektronisk tjänst för Suomi.fi-meddelanden försökte vi underlätta medborgarnas kontakter med THL Biobank. Under året kontaktades biobanken sammanlagt 116 gånger, huvudsakligen via tjänsten Suomi.fi.

Vuxen och barn med kikaren.

THL Biobank syns på nätet och i sociala medier

På THL Biobanks hemsida finns omfattande information för både provgivare och forskare.

Aktuella frågor som gäller THL Biobank kan också följas på Twitter (@THLBiopankki).

Kontaktuppgifter

THL Biobanks kontaktuppgifter