Verksamhetsberättelse 2022

THL Biobank är en del av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och strävar genom sin verksamhet efter att stödja utnyttjandet av nationellt betydelsefullt forskningsmaterial i förebyggandet av sjukdomar och främjandet av hälsan. År 2022 fanns det prover och uppgifter från över 235 000 donatorer från 31 olika forskningsprojekt i THL Biobank.

I april fick THL Biobank en ny chef i Tiina Wahlfors, som kom från THL:s team FoU-verksamhet och -stöd, efter att Sirpa Soini i början av 2022 blev direktör av avdelning för Informationsförmedlarna vid THL. Tiina har flera års erfarenhet av biobanksverksamhet bland annat från Blodtjänstens biobank och Valvira.

Chef för THL Biobanken, Tiina Wahlfors.

Chef för THL Biobanken, Tiina Wahlfors.

THL Biobanks projekt och användningen av materialet 2022

År 2022 mottog THL Biobank nästan 80 förfrågningar eller förutredningar om tillgången till prover och uppgifter och deras lämplighet för olika projekt. 39 biobanksansökningar behandlades. År 2022 pågick det 45 projekt vid THL Biobank; 9 av dem inleddes 2022. Antalet ansökningar ökade något under 2022.

Antalet ansökningar till THL Biobank 2015–2022
  2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Inkomna begäran om förutredning * * * * 35 68 67 76
Inkomna ansökningar 23 52 44 41 38 23 20 39
Godkända nya ansökningar 21 34 21 12 14 14 15 14**
Godkända fortsatta ansökningar - 8 14 15 12 5 2 6**
Ansökningar som fått avslag 2 1 0 1 0 1 1 1**
Nya projekt som inletts 18 31 18 9 14 12 14 9**

* Begäran om förutredning statistikfördes inte systematiskt före 2019.
** Vissa ansökningar som inkommit 2022 behandlas fortfarande, så siffrorna i tabellen är inte slutgiltiga.

År 2022 utlämnades sammanlagt 103 datahelheter från THL Biobank till 17 undersökningar och 21 provpartier till 3 undersökningar. Största delen av materialet som lämnas ut från THL Biobank innehåller endast information, eftersom det i biobanken under årens lopp har samlats en stor mängd material och mätuppgifter som kan användas till forskning.

Se till vilken typ av forskning biobankens material lämnades ut (på finska)
Bekanta dig med de senaste publikationerna om biobanksforskning (på engelska)

THL Biobanks största enskilda biobanksprojekt 2022 var fortfarande FinnGen. FinnGen är ett omfattande, sexårigt biobanksforskningsprojekt som inleddes gemensamt av den offentliga och den privata sektorn 2017. Målet med projektet är att bättre förstå sjukdomsmekanismer genom att kombinera genominformation och hälsouppgifter från så mycket som 500 000 finländare. Laboratoriet vid THL Biobank ansvarar för hela projektets provlogistik. Nästan 89 000 av THL Biobanks egna och andra finländska biobankers prover behandlades till FinnGen-projektet under det gångna året. Den genominformation som produceras i FinnGen-projektet återförs till biobankerna så att den kan användas inom ny biobanksforskning. Under 2022 har genominformation som producerats i projektet återförts till THL Biobank från nästan 19 000 personer, vilket har ökat storleken på vårt genominformationsmaterial som producerats under hela projektet så att det nu omfattar över 150 000 personer.
Läs mer om FinnGen på forskningsprojektets webbplats

I januari 2023 inleds nästa nationella hälsoundersökning vid THL, Hälsosamma Finland, som fortsätter THL:s långa tradition av befolkningsundersökningar. THL Biobank har aktivt planerat genomförandet av projektet särskilt i fråga om insamlingen av prover. 10 000 deltagare kallas till en detaljerad hälsoundersökning och i samband med den samlar man in ett omfattande provbatteri av olika biologiska prover. Man samlar också in ett biobankssamtycke från deltagarna och proverna från dem som gett sitt samtycke överförs till THL Biobanks samlingar.
Läs mer om THL:s undersökningen Hälsosamma Finland

THL Biobank kallar personer som gett sitt tillstånd att delta även i nya undersökningar. År 2022 skickades en kallelse till tre nya undersökningar till sammanlagt 143 deltagare, som valdes ut som lämpliga för undersökningarna utifrån de uppgifter som tidigare sparats i biobanken. I de nya undersökningarna utreddes ämnesomsättningen av fettsyror i kosten, arvsmassans inverkan på nybildningen av leverfett samt förekomsten av pulsåderbråck i hjärnans blodkärl (aneurysm) hos rökande kvinnor i åldern 50–60 år.

Pipettering i laboratoriet.

Materialet i THL Biobanken utökades

År 2022 utökades THL Biobanks omfattande diabetesforskningsmaterial ytterligare när det omfattande FUSION-forskningsmaterialet överfördes till biobanken. Forskningsmaterialet samlades in 1993–2014 och dess syfte är att kartlägga ärftliga faktorer som ökar risken för typ 2-diabetes och dess förstadier. Forskningen fortsätter att vara aktiv även vid sidan av biobanksverksamheten. I samband med överföringen av FUSION-materialet registrerades sammanlagt 14 688 deltagare i THL Biobank och utöver omfattande uppgifter fick man även DNA-, plasma-, serum- och cellprov för forskningsändamål.
Läs mer om FUSION-undersökningen (på finska)

Resultat från biobanksprojekt återfördes också till THL Biobank. Finlands hittills största tarmmikrobiommaterial som används i en biobank fastställdes i avföringsprover från 7 200 deltagare i FINRISK 2002 genom ett finsk-amerikanskt samarbete. Nu är materialet sökbart via THL Biobank även för annan biobanksforskning. De biomarkörbestämningar som producerats utifrån THL Biobanks serumprover med NMR-metoden av Nightingale Health, återfördes uppdaterade till biobanken för användning i biobanksforskning.
Läs mer om mikrobiommaterialet (på engelska)

THL Biobanks utvecklings- och kvalitetsarbete

Som ett av de största utvecklingsprojekten 2022 tog THL Biobank i bruk CSC:s tjänst ePouta för hantering av genominformation. I fortsättningen sparas THL:s alla genommaterial och de analyseras i ePouta. För behoven inom kundprojekt där genominformation behandlas har egna protokoll upprättats för beräkning av den polygena riskpoängen (PRS) och för genomomfattande GWAS-analyser.

Kvalitetsarbetet har fokuserat på korrigering av utvecklingsobjekt som upptäcktes vid Fimeas inspektion 2021 samt bland annat ibruktagandet av ett protokoll för kvalitetskontroll av fenotypdata.

Vy över laboratoriet.

Samarbete i biobanksnätverken

THL Biobank deltog alltjämt aktivt i Finska biobank kooperativet FINBB, särskilt via dess olika arbetsgrupper. Målet med FINBB-samarbetet är att utveckla Finlands biobankinfrastruktur, men även att göra materialet i THL Biobank mer synligt och tillgängligt via tjänsten Fingenious®, som upprätthålls av FINBB. År 2022 öppnades en kohortkatalog för forskare i Fingenious. THL Biobank deltog aktivt i utvecklingen av katalogen. I applikationen Kohortit har även THL:s forskningsmaterial lyfts fram och är sökbart via FINBB.

Finska biobank kooperativet FINBB (på finska)
Läs mer om applikationen Kohortit i tjänsten Fingenious (på finska)

Vidare deltog THL Biobank i internationella projekt som utvecklar biobanksverksamheten, såsom uppdateringen av MIABIS-ordlistan som beskriver biobankerna och som sköts av BBMRI-ERIC CS-IT samt planeringen av uppdateringsarbetet MIABIS-ordlistan för Data, Imaging and Omics. THL Biobank följer också upp verksamheten vid The Global Alliance for Genomics and Health (GA4GH).

Kontaktuppgifter och aktuell information

THL Biobankens kontaktuppgifter

Läs mer om aktuella nyheter från THL Biobank (på finska)
Du kan även följa THL Biobankens aktuella nyheter på Twitter (@THLBiopankki)