Verksamhetsberättelse 2021

THL Biobank är en del av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och strävar genom sin verksamhet efter att stöda utnyttjandet av nationellt betydelsefullt forskningsmaterial för att förebygga sjukdomar och främja hälsan. År 2021 fanns det prover och uppgifter från närmare 220 000 donatorer från 35 olika forskningsprojekt i THL Biobank.

En forskare som öppnar en kvävetank.

Användningen av materialet i THL Biobanken 2021

Från att THL Biobank inledde verksamheten har största delen av forskningsansökningarna riktats de befolkningsundersökningsmaterial som THL samlat in: FINRISK, materialet om medborgarnas hälsouppföljning, som samlats in med fem års mellanrum (1992–2012) samt uppföljningsundersökningsmaterialen från Hälsa 2000 och Hälsa 2011. De uppgifter om livsstilen som samlats in i samband med dessa omfattande befolkningsundersökningsmaterial gäller bl.a. näring, motionsvanor, rökning och hälsotillstånd och utgör tillsammans med de genomuppgifter som producerats senare grunden till THL Biobanks material.
Den nationella FINRISKI-undersökningen i THL Biobank
Hälsa2000/2011-undersökningarna i THL Biobank

En graf på hur biobankens olika undersökningsmaterial har använts i biobankundersökningarna.

THL Biobanks största enskilda biobanksprojekt 2021 var fortsättningsvis FinnGen-projektet. FinnGen-undersökningen är ett omfattande biobanksforskningsprojekt som inleddes gemensamt av den offentliga och den privata sektorn 2017. Målet med projektet är att bättre förstå sjukdomsmekanismer genom att kombinera genominformation och hälsouppgifter från hela 500 000 finländare. THL Biobankens laboratorium tar hand om hela projektets provlogistik även för andra finländska biobankers del. Under det gångna året behandlade vi på vårt laboratorium nästan 64 000 prover till FinnGen-projektet. Den genominformation som skapats i FinnGen-projektet återförs till biobankerna där de kan användas för nya biobankundersökningar.
Läs mer om FinnGen-undersökningen

År 2021 behandlade THL Biobank 67 begäran om förutredningar av biobanksmaterial. 20 stycken begäran om utlämning till egentliga forskningsprojekt anlände till THL Biobank. Under årets lopp startades 12 nya projekt och i slutet av 2021 pågick cirka 50 olika biobankprojekt. Under årets lopp överlämnades prover och uppgifter från Biobanken till totalt 24 biobankprojekt: över 10 000 prover samt över 260 dataset som innehåll uppgifter från fler än 1 200 000 provgivare (innehåller överlappningar). Dessutom användes uppgifterna för fler än 100 000 personer i biobanken för fyra av biobankens samarbetsprojekt.
Beskrivningar av biobankprojekt som godkänts i THL Biobank (på finska)

Biobankmaterialen användes i många vetenskapliga forskningar av hög kvalitet, utifrån vilka även flertalet betydande publikationer uppstod. I en undersökning i samarbete av HUS Neurocenter och Helsingfors universitet utnyttjades THL Biobankens material för att hitta nya undersökningspersoner för en ny sållningsundersökning. I en genomförd pilotundersökning påträffades förvånansvärt många bråck på hjärnartärerna hos kvinnor i klimakterieåldern som röker.
Bekanta dig med de nyaste publikationerna som publicerats om biobankundersökningarna (på engelska)
Läs mer om sållningsundersökningen för bråck på hjärnartärerna (på finska)

Materialet i THL Biobanken utökades

Till THL Biobank returnerades 2021 rikligt med genominformation som producerats i biobankundersökningarna samt definitioner på serumprover som vidare kan utnyttjas i kommande undersökningar.

Biobankens laboratorium färdigställde även ett krävande jobb där man för en biobankundersökning isolerade DNA-prover på nästan 20 000 gamla blodprov som förvarats i frysen i 30–40 år i väntan på kommande undersökningar. Både de DNA-prover som uppstod samt den genetiska information som returnerades från biobankundersökningen kan i fortsättningen användas för ny forskning via biobanken.

Kvävetankar.

THL Biobankens forskningssamling berikades även det gångna året med prover från unga provgivare då forskningsmaterialet Hälsa i Tonåren (Hyvinvointi Teini-iässä, Fin-HIT) som ägs av Folkhälsan överfördes till biobanken med provgivarnas samtycke. Biobankens samling innehåller för närvarande prover och uppgifter från uppföljningsundersökningens första fas då deltagarna var 9–12 år gamla. Samlingen innehåller även prover från barnens föräldrar. Materialet är ett välkommet tillägg till THL Biobanken eftersom största delen av THL Biobankens provgivare för närvarande är äldre än 70 år.
Fin-HIT-undersökningen i THL Biobanken (på finska)

THL Biobanks utvecklings- och kvalitetsarbete

Det omfattande arbetet med att förnya biobankens interna processer och dokumentation som inleddes 2020 stod klart i slutet av 2021. Till följd av reformen blev många processer och verksamhetssätt smidigare och enhetligare, vilket gör att biobankverksamheten kan utföras med ännu högre kvalitet.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea gjorde en myndighetsinspektion av biobankens verksamhet på THL Biobank den 23 november 2021. I inspektionen konstaterades att THL följer biobankslagen. I inspektionen påträffades inga kritiska brister i biobankens verksamhet, men man konstaterade en del utvecklingsobjekt. Biobanken fortsätter sitt kvalitetsarbete bl.a. genom att förnya processen med att utvärdera ansökningar, förbättra dokumentationen och precisera temperaturuppföljningen för provförvaringen.

Fullträff på en pilkastningstavla.

Samarbete i nätverken av biobanker

THL Biobanken deltar alltjämt aktivt i verksamheten för andelslaget för Finlands biobanker FINBB, särskilt via dess olika arbetsgrupper. THL Biobankens sakkunniga deltog i det nationella samarbetet bl.a. gällande IT-utveckling, kvalitetsarbete, kommunikation och kundprojekt. Målet med FINBB-samarbetet är att utveckla Finlands biobankinfrastruktur men även främja synligheten hos och tillgången till THL Biobankens material via Fingenious-tjänsten som FINBB upprätthåller. Det aktiva samarbetet inom det finländska biobanknätverket bar frukt även 2021 och THL Biobank valdes på nytt till årets ”Samarbetsförbättrare” bland biobankerna, den här gången tillsammans med Auria biobank.
Andelslaget för Finlands biobanker FINBB (på finska)
Finska biobanker i tjänsten Fingenious (på engelska)

THL Biobank deltog även i biobankverksamheten eller i utvecklingsprojekt kopplad till verksamheten, såsom i utvecklingsarbetet av MIABIS-ordlistan som beskriver biobankerna. Arbetet leds av BBMRI-ERIC CS-IT. Man deltog även i utvecklingen av datahanteringslösningar tillsammans med Tieteen tietotekniikan keskus (CSC) samt i verksamheten för en arbetsgrupp som förbereder ett genomcenter.

Dessutom bidrog THL Biobank fortsättningsvis 2021 i THL:s undersökning om covid-19 genom att erbjuda behandling av prover och stöd för informationssystem bland annat för hantering av samtycken.

Kontaktuppgifter och aktuell information

THL Biobankens kontaktuppgifter

Läs mer om THL Biobanken i aktuella nyheter (på finska)
Du kan även följa THL Biobankens aktuella nyheter på Twitter (@THLBiopankki)