Stöd för klienter att besvara enkäten

Vem kan hjälpa klienten med att besvara enkäten

Klienterna kan besvara enkäten antingen på egen hand eller med hjälp. I första hand fungerar de närstående som hjälp för klienterna med att svara. Enheten kan också använda till exempel studerande, frivilliga eller andra assistenter som hjälp med att svara. En bekant vårdare kan hjälpa till att besvara enkäten endast i situationer där det inte finns någon närstående eller annan person som kan hjälpa. För klienter med minnessjukdom kan till exempel en bekant assisterande vårdare dock hjälpa till att få svar och tolka svaren. Svaret ska representera klientens åsikt också när klienten får hjälp med att svara eller enkäten besvaras för klientens räkning.

Att svara för någon annans räkning

Om klienten inte ens med stöd kan besvara enkäten, kan en anhörig, närstående eller vän som känner honom eller henne väl besvara enkäten på klientens vägnar. Med detta avses en person som hör till klientens närmaste krets och som känner till den aktuella vardagsservice som klienten får. För att kunna svara på någon annans vägnar krävs muntligt godkännande av klienten. En person som hör till personalen kan inte besvara enkäten för klientens räkning.

Hur kan en minnessjuk klient få stöd i att svara?

Utgångspunkten är att klientens minnessjukdom inte är ett hinder för att delta i enkäten och en stor del av klienterna inom äldreomsorgen har en minnessjukdom. En klient med minnessjukdom kan dock behöva mer hjälp för att besvara den. Det finns inga obligatoriska frågor i enkäterna så klienten kan endast besvara en del av frågorna som klienten kan besvara.

Så här stöder du en minnessjuk klient när enkäten besvaras:

  1. Bekanta dig med enkäten på förhand och sök vid behov mer information. Mer information om enkäten får du på webbplats: Genomförandet av datainsamlingen.
  2. Var beredd på att diskutera de teman som frågorna bygger på med klienten.
  3. Reservera ett lugnt utrymme för att besvara enkäten. I det reserverade utrymmet får det inte finnas några störande faktorer som försvårar koncentrationen.
  4. Se till att klienten är så pigg att han eller hon orkar gå igenom enkäten och svara på frågorna.
  5. Se till att hålla tillräckligt med pauser när frågorna besvaras. Frågorna kan till exempel gås igenom ett tema i taget. Ni kan också fortsätta besvara enkäten till exempel följande dag.
  6. Avbryt besvarandet av enkäten om klientens ork tryter och han eller hon inte vill fortsätta fylla i den senare. Du kan registrera de svar som hittills getts i den elektroniska enkäten om klienten ger sitt tillstånd till det.
  7. Försök skapa en lugn stämning och ge klienten tillräckligt med tid att besvara enkäten.
  8. Lyssna på och anteckna klientens åsikt, håll din egen åsikt utanför.

Hur kan en klient med syn- eller hörselproblem få stöd i att svara?

Vi har samlat tips till en kontaktperson:

Så här stöder du en klient med synnedsättning och svagsynt när enkäten besvaras:

  1. Bekanta dig med enkäten på förhand och sök vid behov mer information. Mer information om enkäten får du på webbplats: Genomförandet av datainsamlingen.
  2. Reservera ett lugnt utrymme för att besvara enkäten. I det reserverade utrymmet får det inte finnas något extra buller som som gör det svårt att koncentrera sig på att svara på enkäten. En person med synnedsättning skiljer mellan ljud och ingångsriktningar samt ljudavstånd. 
  3. Beroende på klientens synnedsättning ska du vara uppmärksam på tillräcklig belysning, kontrast och teckenstorlek. Belysningen bör vara lagom stark, jämn och bländfri. En person med svagsynt kan dra nytta av en tillräckligt stor och tydlig text. De stora kontrastskillnaderna mellan färgerna, t.ex. svart text på vit bakgrund, utmärker sig bäst i det litterära materialet. Om materialets stortext är otillräckligt, kan du ge muntliga anvisningar och frågor. Det är också möjligt att spela in frågor i den form som ska avlyssnas eller att göra en punktskriftsblankett av enkäten. 
  4. Se till att klienten har tillgång till nödvändiga verktyg för informationshantering och kommunikation. När besvarars en enkät elektroniskt är det viktigt att klienten inte blir alltför bländad av skärmen. Till exempel när man svarar på en smartphone kan personer med svagsynt använda zoom om det behövs och göra färgerna omvända. 
  5. Tala tydligt, lugnt och med tillräcklig volym om du hjälper en klient att svara. Titta direkt på klienten när du pratar. Ge klienten en fråga och anvisningar i anslutning till den samt vilka svarsalternativ som finns eller om frågan är öppen.
  6. För att kunna svara på enkäten kan det krävas mer kognitiv resurs för klienter med synnedsättning än de klienter som har inte synnedsättning, eftersom det krävs koncentration för att svara på enkäten till exempel med hjälp av hjälpmedel. Var beredd på att upprepa frågan. 
  7. Erbjuda möjlighet till små pauser så att en klient med synnedsättning inte belastas alltför mycket vid besvarandet av enkäten. 

Mer information om hur man möter en person med synnedsättning finns till exempel i Diak:s material (för kapitlet Näkövammaisuus ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa):
Eri tavoin kommunikoivien kohtaaminen sosiaali- ja terveysalan työssä
Du kan också söka mer information från webbplats i Näkövammaisten liitto:
Näkövammaisten liitto

Instruktionen gjordes i samarbete med Näkövammaisten liitto.

Så här stöder du en hörselskadad klient när enkäten besvaras:

  1. Bekanta dig med enkäten på förhand och sök vid behov mer information. Mer information om enkäten får du på webbplats: Genomförandet av datainsamlingen.
  2. Reservera ett lugnt utrymme för att besvara enkäten. I det reserverade utrymmet får det inte finnas något extra buller eller dålig akustik som gör det svårt för klienten att uppfatta hörseln. Utrymmet bör också vara tillräckligt upplyst för att man skall kunna få reda på läpptalet.
  3. Se till att klienten har tillgång till hörselhjälpmedel, såsom hörapparat, samt batterierna till instrumenten har bytts ut eller batterierna har laddats.
  4. Tala tydligt, lugnt och med tillräcklig volym. Se till att dina läppar (läpp, mun, käk) rörelser visas. Många hörselskadade använder läppläsningen för att få klart för sig vad de säger. Lägg inte handen eller lägg papperet framför munnen när du pratar. Titta direkt på klienten när du pratar. Ge klienten en fråga och anvisningar i anslutning till den samt vilka svarsalternativ som finns eller om frågan är öppen.
  5. De uppgifter som kräver hörande använder den kognitiva resursen hos hörselskadade klienter mer än hos normala hörselskadade, eftersom hörandet med hjälp av hjälpmedel kräver koncentration. Var beredd på att upprepa frågan om det verkar som om klienten inte förstår vad du säger. Ta också reda på om det är möjligt för klienten att se frågan som en text.
  6. Erbjuda möjlighet till små pauser så att en hörselskadad klient inte blir överbelastad på grund av de uppgifter som kräver samråd. 
  7. Ta reda på om klienten använder tolkning och var beredd på tolkarnas närvaro i situationen.

På Kuuloliitto:s webbplats finns också mer information om hur man möter en hörselskadad klient:
Asiakkaan kohtaaminen (kuuloliitto.fi, på finska)

Instruktionen gjordes i samarbete med Kuuloliitto.