Författningar, avtal, delaktighet och kunskapsunderlag

Förebyggandet av våld mot barn behöver stöd av lagstiftning och avtal.

Även delaktighet förebygger våld. Informationen om sambanden mellan upplevelsen av delaktighet och förebyggandet av våld är dock fortfarande splittrad.

Lagstiftningen ska stödja förebyggandet av våld mot barn

Våld mot barn kan bara upphöra om lagstiftningen stöder det och bestämmelserna också verkställs.

Barnets rätt till kroppslig integritet och skydd mot alla former av utnyttjande och våld har i Finland erkänts både som en nationell grundläggande rättighet och som en internationell mänsklig rättighet:

  • Allas rätt till personlig trygghet och integritet tryggas i Finlands grundlag (731/1999).
  • Finland har också förbundit sig till flera internationella människorättskonventioner, såsom FN:s konvention om barnets rättigheter (FördrS 60/1991).

Det allmänna ska se till att de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna tillgodoses.

Delaktighet främjar trygghet och förebygger våld

Barns och ungas trygghet ökar när de har redskap för att definiera sin egen identitet och en sådan livsmiljö att de vågar uttrycka sina känslor och sådant som de funderar på.

På ett bredare plan ökar delaktighet tryggheten så att barn och unga, yrkesutbildade personer och beslutsfattare har möjlighet att bättre sätta ord på hotfulla och orättvisa upplevelser i privata och offentliga diskussioner.

I delaktighetsfrågor ska även barn och unga som befinner sig i en särskilt utsatt ställning beaktas. Till dem hör till exempel barn och unga med funktionsnedsättning eller begränsad funktionsförmåga.

Mer information om våld mot barn måste samlas in

Det verkar som om våldet åtminstone i viss mån har minskat under 2000-talet och allt oftare kommit till myndigheternas kännedom. En stor del av brotten mot barn och unga förblir dock dold för myndigheterna.

FN:s kommitté för barnets rättigheter har i sina utlåtanden till Finland uttryckt oro över att man här endast i liten utsträckning har statistikfört utnyttjande och försummelse av barn, våld mot barn eller tjänster riktade till barn.

Kommittén har rekommenderat att Finland stärker det nationella systemet för insamling, analys och spridning av information samt inleder forskning som utnyttjar olika informationskällor om våld mot barn.

Det är viktigt att också samla information om

  • hur väl servicesystemet identifierar våld mot barn och unga
  • hur väl tjänsterna kan hjälpa barn och unga som utsatts för våld.

Exempel på åtgärder som ingår i temahelheten (13 åtgärder)

  • Öka kunskapen om sambanden mellan upplevelsen av delaktighet, trygghet och förebyggande av våld. Information samlas in utifrån kvalitativt och kvantitativt material samt material som producerats tillsammans med barn och unga. Informationen används som grund för framtida åtgärder. 
  • I statligt och kommunalt beslutsfattande bedöms systematiskt konsekvenserna för barn och unga, inklusive säkerheten i barns och ungas uppväxtmiljö, olycksfall och våld.
  • Man säkerställer och förenhetligar kunskapsunderlaget om våld mot barn och unga så att även barn i särskilt utsatt ställning och barn som hör till specialgrupper beaktas. Man samlar också in information om det våld de utsatts för på ett tillförlitligt sätt som är förenligt med barnets rättigheter. Information från olika källor sammanställs regelbundet.

Tillläggsinformation

Iivonen E. 2019. Barnets rättigheter. Kapitel 4. I verket Korpilahti m.fl. 2019, 88–111

Isola A-M, Tulensalo H. & Laitinen K. 2019. Delaktighet främjar säkerheten och förebygger våld. Kapitel 5. I verket Korpilahti m.fl. 2019, 112–121.