Sektorsövergripande samarbete och informationsförmedling

För att förebygga våld krävs ett omfattande informationsutbyte mellan olika aktörer och ett nätverk av många aktörer. Våld mot barn kan upphöra endast om olika myndigheter och andra aktörer samarbetar.

Särskilt inom social- och hälsovården betonas konfidentialitet och tystnadsplikt på basis av skyldigheterna enligt författningarna. Det får dock inte förhindra att barnets och den ungas angelägenheter sköts på bästa möjliga sätt.

Sektorsövergripande samarbete och informationsförmedling är också centrala frågor som måste beaktas i social- och hälsovårdsreformen. Man måste säkerställa att reformen formar strukturerna i en riktning som stöder samarbete.

Yrkesutbildade personer kan stöda skyddande faktorer och identifiera riskfaktorer till exempel

  • genom handledning som ges till föräldrarna på rådgivningen
  • genom integritetsarbete och sexualundervisning inom småbarnspedagogiken och i skolorna.

Dessutom ska man i olika yrkesutbildade personers arbete och i den hjälp offren får beakta identifiering, stöd och vård av både offer och gärningsmän. De förebyggande nivåerna är primär, sekundär och tertiärnivå. Alla dessa kräver samarbete mellan olika aktörer för

  • förebyggande
  • tidig identifiering
  • att få stöd och hjälp
  • förebyggande av återfall.

Olika aktörer, såsom social- och hälsovården, yrkesutbildade som erbjuder hjälp vid separationer, polisen och rättsinstanserna, behöver uppdaterad information om följderna av våld och i synnerhet om former och skadliga effekter av psykiskt våld.

Verksamheten ska också ha tydliga riktlinjer. Det skulle vara lättare för yrkespersoner inom olika branscher att föra våldet på tal om

  • verksamhetssätten var tydligare
  • de hade bättre kunskap om vart barn och familjer som löper risk för våld eller upplevt våld ska hänvisas.

Exempel på åtgärder som ingår i temahelheten (10 åtgärder)

  • Man skapar en nationellt heltäckande sektorsövergripande samarbetsmodell enligt den europeiska kvalitetsstandarden Barnahus och screeningmodellen LASTA. Samarbetet säkerställer möjligheterna till barnorienterad undersökning, informationsdelning och stöd på ett jämlikt sätt oberoende av boningsort för alla barn och unga som misstänks ha utsatts för misshandel eller sexuellt våld.

Tillläggsinformation

Mäkelä J, Bildjuschkin K, Kettunen H. & Laajasalo T. 2019. Det sektorsövergripande samarbetet och informationen. Kapitel 6. I verket Korpilahti m.fl. 2019, s. 124–140.