Kultursensitiv sexualfostran

I Finland ingår sexualfostran i skolans läroplan och omfattar alla barn och unga oberoende av kultur.

I alla kulturer finns det gemensamma uppfattningar, normer och regler om människans sexualitet. Kultursensitiv sexualfostran lämpar sig för alla barn och vuxna.

Genom ändamålsenlig sexualfostran lär sig barnen att respektera sig själva och värna om sin egen kropp samt att skydda sig mot oönskade sexuella gärningar. Dessutom ges information till exempel om pubertetsförändringar. Inom sexualfostran lär man aldrig ut sex eller utövning av sex.

Helhetsmässig sexualfostran

Enligt WHO innefattar helhetsmässig sexualfostran utöver sanningsenlig information även attityder och kunskap om sexualitetens olika delområden enligt barnens åldersnivå.

Enligt WHO:s definition är delområdena i sexualfostran:

  1. Kroppen och utvecklingen
  2. Närhet och självkänsla
  3. Känslor
  4. Mångfold
  5. Välbefinnande och hälsa
  6. Fortplantning
  7. Normer och seder
  8. Rättigheter

Öppenhet är utgångspunkten i sexualfostran

Den som undervisar i sexualfostran bör känna till särdragen i den egna kulturen och i undervisningsdeltagarnas kulturer när han eller hon planerar undervisningen. Inte ens den somaliska kulturen är enhetlig när det gäller värderingar och seder.

I vissa kulturer kan det finnas strikta regler gällande hur man talar som sexualitet och då kan den öppna attityden för sexualundervisning i Finland kännas främmande. Genom öppen diskussion kan olika kulturer mötas.

Det är bra att berätta om sexualundervisningen för familjen i förväg

  • Vad är det frågan om i sexualundervisningen?
  • Vilka ämnen kommer man att ta upp?

Flyttningen till ett nytt hemland kan öka familjens behov av att stärka sina traditionella sedvanor. Beroende på kulturen och familjens seder kan ärenden gällande sexualitet vara ärenden som individen bestämmer själv om eller som familjen och samfundet fattar beslut om.

De sexuella rättigheterna är en del av de mänskliga rättigheterna. Varje individ har rätt att bestämma om sin egen kropp och sexualitet samt fortplantning.

Läs mer: 

Sexuella rättigheter i Finland