Kost
Kosten är en viktig del då det gäller att förebygga livsstilssjukdomar. Hälsosam kost, tillräcklig daglig motion och sömn främjar hälsan och minskar risken för att insjukna i många sjukdomar. En hälsosam kost är en helhet där de dagliga valen är avgörande på lång sikt.
Kolhydrater, fetter och proteiner är energinäringsämnen som kroppen använder för att producera energi.
Bra kolhydratkällor är fullkornssäd, grönsaker, bär, frukt och nötter. De bästa källorna till mjuka, dvs. omättade fetter är vegetabiliska oljor och fisk. Protein fås från nötter, frön, bönor, ärter, spannmåls¬produkter och soja. De bästa proteinkällorna i djurriket är mjölkprodukter med låg fetthalt, ägg, fisk, kyckling och fettsnålt kött.
Energi för livsfunktionerna behövs dagligen, men energiintaget och energiförbrukningen bör vara i balans.
Näringsrekommendationer
De finländska näringsrekommendationerna grundar sig på de nordiska näringsrekommendationerna.
- Nordic Nutrition Recommendations (de senaste från år 2012)
På Livsmedelsverkets webbplats hittar du alla kost- och dryckesrekommendationer för olika ålders- och målgrupper:
- Närings- och matrekommendationer (Livsmedelsverket)
- Dryckerekommendationer (Livsmedelsverket)
På Livsmedelsverkets webbplats hittar du också anvisningar för säker användning av livsmedel.
- Anvisningar om hur livsmedel används på ett säkert sätt (Livsmedelsverket)
Kost under graviditet
Under graviditeten skiljer sig en bra kost inte från den kost som normalt rekommenderas. Välj fiskarter enligt WWF:s fiskguide. Gädda ska helt undvikas.
Tillräckligt intag av folat och folsyra är viktigt särskilt för gravida kvinnor, eftersom det minskar risken för neuralrörsdefekter hos fostret (Neural Tube Defect, NTD). NTD är en svår missbildning.
En kost som innehåller rikligt med folat är viktig redan vid planeringen av en graviditet och under hela graviditeten. Den som planerar en graviditet ska också börja ta folsyratillskott cirka två månader innan preventivmedlet lämnas bort.
Föda för spädbarn
Fullständig amning rekommenderas för spädbarn i 4–6 månaders ålder. Fasta rätter kan ges i smak¬portioner redan vid 4–6 månaders ålder, men inte före fyra månaders ålder. Från sex månaders ålder ska alla barn serveras fast mat.
Med smakportioner avses till en början några skedspetsar fast föda efter amning. Amning i barnets takt fortsätter och således ska bröstmjölk vara barnets huvudsakliga föda. Bröstmjölk räcker för barn som föds fullgångna och har normal vikt tills de är sex månader gamla.
Barn i åldern 0–12 månader får D-vitaminpreparat individuellt beroende på om barnet ammas fullständigt eller om det får modersmjölksersättning eller tillskottsnäring.
Kost för barn i lekåldern
Det är viktigt att små barn äter regelbundet 4–6 måltider per dag. Huvudmåltiderna sammanställs enligt tallriksmodellen: hälften av tallriken ska bestå av grönsaker, en fjärdedel av kolhydrathaltiga produkter (såsom potatis eller pasta) och en fjärdedel av en proteinkälla (vegetabiliskt protein, fisk, kyckling eller kött).
En lämplig mängd grönsaker per dag är fem grönsaks-, frukt- eller bärportioner som är lika stora som den egna handflatan.
Barn i lekåldern behöver 20–30 g, dvs. 4–6 teskedar synligt fett per dag. Det lönar sig att undvika livsmedel som innehåller dolt fett.
Det rekommenderas ca 4 portioner spannmålsprodukter dagligen (en portion = en brödskiva eller ca 1 dl kokt spannmålstillsats, pasta, ris eller gröt). Det rekommenderas 4 dl flytande mjölkprodukter och dessutom 1 skiva ost dagligen.
De bästa dryckerna är fettfri mjölk, surmjölk eller berikad växtdryck. Som törstsläckare rekommenderas vatten istället för fet mjölk och sockrad saft.
Närings- och matrekommendationer (Livsmedelsverket)
Dryckerekommendationer (Livsmedelsverket)