Webbutbildning för förebyggande av självmord
I webbutbildningen för förebyggande av självmord bekantar man sig bland annat med faktorer som skyddar mot och ökar risken för självmord. Dessutom bekantar man sig med hur man på ett bra sätt bemöter personer som riskerar att begå självmord och deras närstående. Berättelser av erfarenhetsexperter fördjupar webbutbildningens innehåll.
Det är svårt att förutse självmord, men kompetensen kan stärkas
Enligt undersökningar har 20–75 procent av dem som avlidit i självmord kontaktat primärvården under månaden före självmordet. Det finns flera möjliga orsaker till att man trots detta inte lyckats förhindra självmordet. Personer avslöjar inte alltid sina självdestruktiva tankar, men det kan också finnas brister i den vårdande personalens färdigheter. Dessa kan vara svag läskunnighet i psykisk hälsa, otillräcklig klinisk erfarenhet samt dåliga intervjumetoder eller interaktionsfärdigheter.
Att bemöta en självdestruktiv person kan vara en av de mest krävande uppgifterna för yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården. Problemet är att känna igen de som riskerar att begå självmord bland ett stort antal personer. En särskild utmaning är också personer som inte vill ha hjälp eller som använder mycket rusmedel.
Det finns också många andra experter som så att säga arbetar i nödens gränszon. Till exempel poliser, yrkesutbildade personer inom den prehospitala akutsjukvården och andra mobila tjänster, räddningspersonal och personer som arbetar i fängelser är ofta de experter som först möter personer som riskerar att begå självmord.
Det är viktigt att även dessa yrkespersoner och yrkespersoner inom andra branscher där man bemöter människor kan identifiera och bemöta personer som löper risk för självmord. Interaktionsfärdigheter och kommunikation är saker som man kan och bör öva på så att man tror mer på det man gör och modigare ställer frågor om självmordstankar.
Webbutbildning för förebyggande av självmord
Syftet med webbutbildningen är att öka kompetensen i att bemöta personer som riskerar att begå självmord, identifiera självmordsrisken och föra den på tal. Webbutbildningen erbjuder också särskilda kursteman för yrkesutbildade personer, såsom planering av vård av självdestruktiva patienter för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Webbutbildningen är öppen och avgiftsfri för alla intresserade. Registrering krävs.
Kursen finns på finska, svenska och engelska.
Pia Solin
ledande expert
fö[email protected]