Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio luo katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Tutustu katsauksiin ja ota tieto käyttöön!
Taloudellisten vaikutusten arviointi osallisuushankkeissa
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio kehittää arviointityökalua osallisuuteen liittyvien taloudellisten vaikutusten arviointiin. Työtä tehdään yhdessä Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden kanssa. Kannustamme hankkeita arvioimaan toiminnan taloudellisia vaikutuksia. Lue lisää työtä pohjustavasta katsauksesta:
Työllistymisen tukeen ja osallisuuteen liittyvien taloudellisten vaikutusten arviointi. Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen 3/2024. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, THL
Merkittävä osa hankkeista on merkitty sukupuolineutraaleiksi, vaikka tasa-arvon edistäminen on Euroopan sosiaalirahaston horisontaalinen tavoite
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on kaikkia Euroopan sosiaalirahaston hankkeita velvoittava periaate. Muutospotentiaalia menee kuitenkin hukkaan, sillä sukupuolineutraaliksi on määritelty 36 prosenttia osallisuushankkeista ja 46 prosenttia työelämään liittyvistä hankkeista. Tutustu puolivuosittain päivittyvään katsaukseen, jossa tarkastellaan tasa-arvotavoitteiden toteutumiseen Euroopan sosiaalirahaston toimintalinjan 4 hankkeissa:
Tasa-arvotavoitteiden toteutuminen ESR+-hankkeissa
Saavutettavat ja syrjimättömät palvelut purkavat mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyvää stigmaa
Ihmiset, joilla on mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmia, voivat kohdata syrjintää esimerkiksi työn haussa tai asuntomarkkinoilla tai heidän voi olla vaikea päästä palvelujen piiriin. Saavutettavat ja syrjimättömät palvelut ovat yksi tapa purkaa mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyviä ennakkoluuloja ja stigmatisointia. Kokosimme yhdeksän keinoa, joilla lisätä palvelujen saavutettavuutta stigman purkamiseksi.
Yhdeksän keinoa: Saavutettavat ja syrjimättömät palvelut purkavat mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyvää stigmaa. Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen 2/2024. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, THL
Katsaus Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) 4.3-hankekentän tilanteeseen
ESR+ 4.3 -hankkeiden tavoitteena on parantaa erittäin heikkoa osallisuutta kokevien ihmisten asemaa yhteiskunnassa. Hankkeiden suunniteltu rahoitus oli lokakun 2024 alussa yhteensä 60 952 818 euroa. Ajankohtaiskatsaus hankekentän tilanteeseen kertoo, millä alueilla ja mille kohderyhmille on käynnistetty eniten hankkeita ja millaiset toimenpiteet ovat yleisimpiä hankkeiden keskuudessa. Hankekenttäkatsaus päivitetään puolivuosittain.
Katsaus ESR+ 4.3 -hankekentän tilanteeseen 10.10.2024
Ratkaisuja osallisuushankkeista
Osallisuushankkeissa on havaittu, että palvelujärjestelmä ei palvele tehokkaasti ihmisiä, joilla on enemmän kuin yksi haaste elämässään. Kokonaisuuden sijaan jokainen taho keskittyy vain yhteen ongelmaan. Syntyy niin sanottu palvelulinko-ilmiö, jossa ihminen saattaa pyöriä vuosia palveluiden piirissä saamatta apua. Ratkaisuja tarkastellaan erityisesti osallisuuden näkökulmasta ja ne on koottu ESR+ ohjelmakauden alussa aikavälillä 2023-2024. Katsaus on ensimmäinen Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen -verkkojulkaisusarjan julkaisu.
Ratkaisuja osallisuushankkeista. Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen 1/2024. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, THL