Ajankohtaista
Tältä sivulta löydät Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation ajankohtaisia asioita, kuten uutisia, haastatteluja ja tuoreita julkaisuja.
Tapahtumat löydät täältä
Miten osallisuus, yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo näkyvät maakuntaohjelmissa?
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation katsauksen mukaan osallisuus on hyvin esillä vuosien 2022–2025 maakuntaohjelmissa, mutta yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo jäävät usein piiloon.
Koordinaatio suosittelee, että vuosien 2026–2029 ohjelmien laadinnassa huomioidaan vielä nykyistä enemmän eri väestöryhmät ja maakunnan asukkaat. Erityisesti työelämän ulkopuolella olevien aikuisten ja heikoimmassa asemassa olevien huomioiminen edellyttää moniäänisyyttä. Yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon tulee myös näkyä vahvemmin ja konkreettisemmin tavoitteissa ja toimenpidekokonaisuuksissa.
Tutkimus kertoo, miksi suhteellinen köyhyys on haitallista nuorille
Nuorten köyhyyskokemuksia analysoinut tutkimus osoittaa suhteellisen köyhyyden olevan haitallista nuorille, sillä se aiheuttaa nuorille perustarpeiden puutetiloja, toiseuden kokemusta sosiaalisissa suhteissa sekä voimakasta psyykkistä kuormitusta. Nuorten köyhyyskokemukseen kuuluu myös vahva etäisyyden tunne yhteiskunnallisesta hyvästä ja nuorten arkielämästä Suomessa.
Rajala, Toni, Isola, Anna-Maria, Puuronen, Anne, & Kallio, Johanna (2024) Nuorten arkipäivän kokemuksia köyhyydestä – kuvaileva teema-analyysi. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 61(4).
Kannustamme osallisuushankkeita taloudellisten vaikutusten arviointiin
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio kehittää työkalua osallisuuteen liittyvien taloudellisten vaikutusten arviointiin. Työkalua kehitetään yhteistyössä Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden kanssa. Lue lisää:
Työllistymisen tukeen ja osallisuuteen liittyvien taloudellisten vaikutusten arviointi. Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen 3/2024. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, THL
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen tuo hankkeelle monia hyötyjä
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmien huomioon ottaminen hankkeen toiminnassa lisää hankkeen vaikuttavuutta. Vaikuttavassa hankkeessa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on huomioitu jo hankehakemuksessa sekä hankkeen eri vaiheissa. Tasa-arvon tarkistuslista tarjoaa hakijoille, toteuttajille ja rahoittajille vinkkejä sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi hankkeen toiminnassa ja rakenteissa.
Tasa-arvon tarkistuslista hankkeelle
Blogi: Miehiä on moneksi – miten pidämme kaikki mukana?
Erittäin heikko osallisuuden kokemus on aikuisväestössä yleisempää miehillä kuin naisilla. Samoin ovat monet syrjäytymisen taustatekijät. Miten heikoimmassa asemassa olevia miehiä voidaan tukea ja keitä he ovat? Lue asiantuntijamme Sonja Sorosen blogista, miten osallisuushankkeet pyrkivät ratkomaan moninaisen kohderyhmän haasteita eri näkökulmista.
Lue blogi: Miehiä on moneksi – miten pidämme kaikki mukana? (THL-blogi 5.11.2024)
Tasa-arvon edistäminen on Euroopan sosiaalirahaston horisontaalitavoite – siitä huolimatta merkittävä osa hankkeista on merkitty sukupuolineutraaleiksi
Sukupuolten tasa-arvoa ei saavuteta ilman rohkeita muutoksia. Euroopan sosiaalirahasto plus on muutosten tärkeä tukija: tasa-arvon edistäminen on rahaston horisontaalinen eli kaikkia hankkeita velvoittava periaate. EU-rahoituksella edistetään naisten, miesten ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten osallisuutta esimerkiksi työelämässä ja palveluissa. Muutospotentiaalia menee kuitenkin myös hukkaan, sillä jopa 43 prosenttia ESR+ toimintalinjan 4 hankkeista on merkitty sukupuolineutraaleiksi.
Lue, miten tasa-arvotavoitteet toteutuvat ESR+-hankkeissa
Saavutettavat ja syrjimättömät palvelut purkavat mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyvää stigmaa
Ihmiset, joilla on mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmia, voivat kohdata syrjintää esimerkiksi työn haussa tai asuntomarkkinoilla tai heidän voi olla vaikea päästä palvelujen piiriin. Saavutettavat ja syrjimättömät palvelut ovat yksi tapa purkaa mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyviä ennakkoluuloja ja stigmatisointia. Kokosimme yhdeksän keinoa, joilla lisätä palvelujen saavutettavuutta stigman purkamiseksi.
Yhdeksän keinoa: Saavutettavat ja syrjimättömät palvelut purkavat mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyvää stigmaa. Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen 2/2024. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, THL
Oikeusministeriö pyyytää näkemyksiä vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen tueksi
Oikeusministeriön työryhmä laatii toimintaohjelmaa vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien ryhmien työelämään osallistumisen lisäämiseksi. Aiheesta järjestetään sidosryhmäkuuleminen 29.11.2024 ja käynnissä on kysely, johon voi vastata 14.11.2024 saakka.
Kyselyllä kerätään eri tahojen näkemyksiä vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen tueksi ja työelämän vastaanottokyvykkyyden vahvistamiseksi sekä ehdotuksia tarvittavista toimenpiteistä.
Tuore katsaus Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden tilanteeseen
Euroopan sosiaalirahaston 4.3-hankkeiden tavoitteena on parantaa erittäin heikkoa osallisuutta kokevien ihmisten asemaa yhteiskunnassa. Näiden osallisuushankkeiden suunniteltu rahoitus oli lokakuun 2024 alkupuolella yhteensä lähes 61 miljoonaa euroa ja käynnissä oli 231 hanketta sisältäen osa- ja koordinaatiohankkeet.
Hankkeiden toteuttajista valtaosa on kansalaisjärjestöjä tai muita kolmannen sektorin toimijoita. Hankkeiden suurimmat pääasialliset kohderyhmät ovat nuoret, maahanmuuttajat ja ammattilaiset. Vahvin painotus on työllisyyttä tukevissa toimissa.
Katsaus ESR+ 4.3 -hankekentän tilanteeseen 10.10.2024
Mitä osallistumisen polarisaatiolle voidaan tehdä?
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation arviointiasiantuntija Marko Nousiainen nostaa artikkelissaan esiin keinoja, joilla syrjään jääviä ryhmiä voidaan osallistaa mukaan kansalaistoimintaan.
Nousiainen, Marko (2024) Osallistumisen polarisoituminen – kuinka saada syrjään jäävät mukaan? Teoksessa Kattilakoski, Mari ym. (toim.) Polkuja tulevaisuuden kansalaistoimintaan. Näkökulmia osallisuuden ja kansalaistoiminnan vahvistamiseen maaseuduilla. MMM 2024
Blogi: Osattomuuden kokemus haavoittaa yhteiskuntaa
Osallisuuden kokemus heikkenee rajusti pitkittyneessä köyhyydessä. Elämän ennakoitavuus, osallistumisen mahdollisuudet sekä kuulumisen ja merkityksellisyyden tunteet kaikkoavat näköpiiristä. Köyhyydellä on muitakin vakavia seurauksia. Se heikentää monin tavoin terveyttä ja hyvinvointia.
Lue blogi: Osattomuuden kokemus haavoittaa yhteiskuntaa (THL-blogi 24.10.2024)
Kokemuskumppanuus tuo säästöjä lastensuojeluun
Uusi tutkimus osoittaa kokemuskumppanuuden merkittävät hyödyt lastensuojelussa. Koulutettujen kokemuskumppanien asiakasvanhemmille tarjoama vertaistuki synnyttää säästöjä, kun esimerkiksi kodin ulkopuolelle sijoittamisen pituus lyhenee, vanhempi jaksaa olla vaikeuksienkin keskellä palkkatyössä tai vältytään riitautumisilta palvelujärjestelmässä.
Tutkimuksen tekivät yhteistyössä Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio ja Perhekuntoutuskeskus Lausteen Asiakkaasta kumppaniksi -hanke.
Isola, Anna-Maria (2024) Lastensuojelun asiakasvanhempien kokemuskumppanuus: Analyysi vaikuttavista mekanismeista ja kustannusvaikutuksista. Työpaperi 38/2024. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Blogi: Vähemmän humppaa, enemmän hyviä käytäntöjä – eli kuinka hankkeilla voidaan ratkaista sukupuolistuneita ongelmia
Suomessa sukupuolten tasa-arvoa on pitkään tavoiteltu hankkeilla. Vaikuttavat kehittämishankkeet tarjoavat tasa-arvotyölle uutta virtaa, leveämmät hartiat ja yhteyksiä yli sektorirajojen. Asiantuntijamme Anni Hyvärinen kertoo blogissa neljä vinkkiä tasa-arvoa edistävien käytäntöjen kehittäjille.
Lue blogi: Vähemmän humppaa, enemmän hyviä käytäntöjä – eli kuinka hankkeilla voidaan ratkaista sukupuolistuneita ongelmia (THL-blogi 4.9.2024)
Uudet osallisuushankkeet tarjoavat ratkaisuja palvelulinko-ilmiöön
Tuore katsaus tarjoaa uusissa osallisuushankkeissa tehtyjä havaintoja ja ratkaisuja palvelulinko-ilmiöön, jossa ihminen on vuosia erilaisissa palveluissa saamatta kunnolla apua. Ratkaisut jakautuvat neljää eri teemaan: polut kohti työelämää, yhteisölähtöinen työote, moninainen väestö sekä nuorten hyvinvointi. Katsaus on ensimmäinen Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen -verkkojulkaisusarjan julkaisu.
Ratkaisuja osallisuushankkeista
Ohjaamoissa kartoitettiin nuorten näkemyksiä tukiviidakosta, työttömyydestä ja yksinäisyydestä
Osana sosiaaliturvauudistuksen kuulemiskokonaisuutta Ohjaamoissa järjestettiin syksyllä 2023 kampanja, jossa nuorilta kysyttiin näkemyksiä sosiaaliturvaan liittyvistä teemoista. Tavoitteena oli kuulla erityisesti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria, joiden ääni jää usein kuulematta. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation erikoissuunnittelija Lotta Virrankari osallistui tulosten raportointiin.
Vastausten perusteella palvelu- ja etuusjärjestelmä oli nuorille vaikeasti ymmärrettävä ja palvelujen toimimattomuus ja henkilöstön vaihtuvuus harmittivat nuoria. Nuoret kertoivat myös työttömyyden, taloudellisen niukkuuden ja yksinäisyyden kuormittavan arkea. Nuoret tekivät myös ehdotuksia tilanteen parantamiseksi.
Lue Lotta Virrankarin X-palvelussa julkaistu ketju aiheesta
Ohjaamojen nuorten kuuleminen sosiaaliturvauudistuksessa (THL 2024)
Blogi: Osallisuustieto tukee sosiaalipalvelujen vaikuttavuutta hyvinvointialueella
Haavoittuvassa asemassa olevien näkökulmien laajempi huomioiminen päätöksenteossa tuottaa kaikkien kannalta parempia ratkaisuja, kuten aiempaa toimivampia palveluja, viihtyisämpiä alueita tai turvallisuutta. Alueellinen osallisuustyö kannattaakin kohdentaa erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien tukeen tilanteessa, jossa sosiaaliturvan leikkaukset heikentävät heidän hyvinvointiaan eniten.
Lue blogi: Osallisuustieto tukee sosiaalipalvelujen vaikuttavuutta hyvinvointialueella (THL-blogi 28.5.2024)
Tutkijat kehittivät planetaarisen osallisuuden indikaattorin
Planetaarisen osallisuuden indikaattori tekee näkyväksi ihmisen moninaista kytkeytymistä ympäröivään maailmaan. Entistä avarammat kuulumisen ja osallisuuden kokemukset voivat olla ratkaisevia kestävän tulevaisuuden kannalta. Yksi indikaattorin kehittäjistä on Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola.
Tutkijat rakensivat planetaarisen osallisuuden indikaattorin (Uef.fi)
Salonen, Arto O., Isola, Anna-Maria, Jakonen, JP & Foster, Raisa (2024) Who and what belongs to us? Towards a comprehensive concept of inclusion and planetary citizenship
Katsaus Yhdenvertaiseen osallisuuteen -hankekentän (ESR+ 4.3) tilanteeseen
Euroopan sosiaalirahaston plussan (ESR+) erityistavoitteen 4.3 hankkeiden suunniteltu rahoitus oli huhtikuun 2024 lopussa yhteensä 43 499 395 euroa. Eniten hankkeita on käynnistetty Itä-Suomessa ja suurin alueellinen rahoitus on toistaiseksi Pohjois-Suomessa.
Eniten hankkeita on käynnistetty vaikeimmin työllistyvien osallisuuden tukemiseen (49 hanketta, 14,8 M€) ja lasten, nuorten ja perheiden tukeminen ja ylisukupolvisen syrjäytymisen ehkäisyyn (34 hanketta, 8,8 M€). Kohderyhmistä eniten hankkeita on käynnistetty nuorille ja maahanmuuttajille.
Katsaus ESR+ 4.3 -hankekentän tilanteeseen 29.4.2024
THL:n selvitys hallitusohjelman mielenterveysvaikutuksista – kokonaisvaikutuksissa nuorten aikuisten elämään on suuria ristiriitoja
THL:n asiantuntijoiden mukaan Orpon hallitusohjelmassa on nuorten arjen kannalta positiivisia tavoitteita, mutta samalla puuttuva rahoitus ja leikkaukset voivat vesittää vaikutukset. Selvitys peräänkuuluttaa muun muassa syvällisempää vaikutusanalyysia opintojen ja työn ulkopuolella olevien nuorten elämään.
Selvitys tehtiin ennen kevään kehysriihessä esiteltyjä leikkauksia. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation erikoissuunnittelija Lotta Virrankari osallistui selvityksen kommentointiin.
Kuinka arvioida hallitusohjelman mielenterveysvaikutuksia. Fokus nuorissa aikuisissa (THL 2024)
Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden seuraukset sosiaalityön johtajien kuvaamina
Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus lisää julkisen talouden kustannuksia, kun asiakkaiden tilanteet kriisiytyvät ja kun viimesijaisimmat ja kalleimmat auttamistoimet joudutaan ottamaan käyttöön. Kahdeksaan sosiaalityön johtajan teemahaastatteluun pohjautuva tutkimus on julkaistu Työelämä tutkimus -lehdessä. Yksi artikkelin kirjoittajista on Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola.
Holappa, Johanna, Kallio, Johanna & Isola, Anna-Maria (2024) Sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden seuraukset sosiaalityön johtajien kuvaamina
Ohje osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistävien toimintamallien tunnistamiseen ja kuvaamiseen
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio on julkaissut neljän kohdan ohjeen toimintamallien kuvaajille. Ohje on suunnattu erityisesti osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa edistävien toimintamallien tunnistamiseen ja kuvaamiseen, mutta siitä on varmasti hyötyä myös muille!
Tutustu ohjeeseen ja ota vinkit käyttöön:
Tunnista ja kuvaa hyvä toimintamalli
ESR+ 4.3 -hankkeille on luotu yhteinen Innokylä-kokonaisuus
Kokonaisuudesta ei vielä löydy toimintamalleja, koska moni hanke on vasta alkuvaiheessa tai odottaa rahoituspäätöstä.
Yhdenvertaiseen osallisuuteen -hankkeiden toimintamallit (ESR+ 4.3) (Innokyla.fi)
Jos haluat ESR+ 4.3 -hankkeessa kehitetyn toimintamallisi kokonaisuuteen, toimi näin: Lisää toimintamallin yhdeksi kehittäjäksi Innokylä-profiili nimeltä Yhdenvertaiseen osallisuuteen -erityistavoite (ESR+ 4.3.). Lähetä toimintamalli tiedoksi Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tai Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaation työntekijälle, jonka kanssa olet ollut eniten tekemisissä. Ohje löytyy myös kokonaisuudesta.
Ylisukupuolinen osattomuus ja siihen liittyvät hiljaisuudet ja vaikeneminen
Ylisukupolvisen osattomuuden takana on usein erilaisuuden kokemusta ja puhumattomuutta. Oletetusta normista poikkeaminen johtaa suvaitsemattomuuden tai stigman takia vaikenemiseen ja hiljaisuuksiin, jolloin käsittelemättömät ongelmat siirtyvät seuraavalle sukupolvelle. Haastatteluaineistoon perustuva tutkimus tarjoaa työkaluja sosiaalityöhön. Tutkija Anna-Maria Isola on Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkimusjohtaja.
Isola, Anna-Maria (2024) Intergenerational Social Exclusion, Silences, and the Transformation of Agency: An Oral History Approach
Kotona kouluun -toimintamallin vaikutusten analyysi
Kotona kouluun -toimintamallin vaikutusten analyysi osoitti, että riippumaton perhevalmentaja voi vähentää koululaisten ongelmallisia poissaloja. Toinen tutkimuksen tekijöistä on Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola.
Isola, Anna-Maria & Syrjänen, Johanna (2024) Vaikutusten analyysi Kotoa kouluun -toiminnasta. Systeemisellä otteella vähennetään koulupoissaoloja
Uusi julkaisu huumehoitojen hankinnoista – kilpailun sijaan tarvitaan yhteistyötä
Katsaus kansainvälisiin tutkimuksiin osoittaa, että kilpailu ja taloudelliset kannustimet eivät paranna huumehoitopalvelujen tehokkuutta, laatua tai tuloksia eli hyötyä palvelun käyttäjälle ja yhteiskunnalle. THL:n tutkijat peräänkuuluttavat kilpailun sijaan yhteistyötä.
Katsauksen pohjalta tehty Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisu tehtiin yhteistyössä Euroopan unionin osarahoittaman Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation kanssa. Itse tutkimus on Alkoholitutkimussäätiön rahoittama.
Osallisuuden edistäjän opas nyt myös ruotsiksi
Osallisuuden edistäjän oppaan erityisenä fokuksena on heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden lisääminen. Opas on suunnattu osallisuuden edistämiseen esimerkiksi kunnissa, alueilla, järjestöissä ja asukasyhteisöissä.
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio vastasi ruotsinkielisen oppaan viimeistelystä. Tämä on panostus osallisuuden edistämisen keinojen leviämiseen ruotsiksi Suomessa ja myös Pohjoismaissa.
Handbok för främjare av delaktighet (THL 2024)
Osallisuusviikon blogi: Miksi osallisuuden kokemus on niin tärkeä?
Osallisuuden kokemuksella näyttää olevansa keskeinen rooli eriarvoistumisen mekanismeissa. Osallisuuden kokemuksen on havaittu heijastavan ihmisen osallisuutta yhteiskunnassa. Se on yhteydessä hänen yhteiskunnalliseen asemaansa ja esimerkiksi häneen kohdistuviin ennakkoluuloihin. Heikko osallisuuden kokemus viittaa siihen, että henkilö on syrjäytymisvaarassa tai kokee itsensä syrjäytetyksi.
Lue blogi: Miksi osallisuuden kokemus on niin tärkeä? (THL-blogi 5.2.2024)
Tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola Ylellä: Sosiaaliturvamuutokset tulevat lisäämään eriarvoisuutta
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola arvioi Ylen haastattelussa 5.12.2023, että sosiaaliturvan leikkausten yhteisvaikutukset ovat niin suuria, että niitä on syytä tarkastella ihmisoikeuksien näkökulmasta.
Mitä tiedetään sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksista? (Yle radio 1 Ykkösaamu 5.12.2023)
Sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät laskelmien mukaan merkittävästi köyhyysriskiä ja tuloeroja
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation erikoissuunnittelija Lotta Virrankari oli mukana työstämässä THL:n arviota Orpon hallituksen kaavailemien sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista.
THL:n raportti: Laajat sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja muuttavat suomalaisen sosiaalipolitiikan suuntaa (THL-tiedote 1.12.2023)
Avaustilaisuuden tallenne 29.11.2023
Hankkeiden yhteisessä avaustilaisuudessa 29.11.2023 päästiin tutustumaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman strategisesti merkittäviin hankkeisiin. Yksi strategisista hankkeista on THL:n Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, jota tilaisuudessa esittelivät hankejohtaja Anna Keto-Tokoi ja kehittämispäällikkö Salla Valtari.
Vetureista vauhtia – strategisten hankkeiden avaustilaisuus 29.11.2023 klo 13–16 – katso tallenne (Rakennerahastot.fi)
Terve Suomi -tuloksia työelämäsyrjinnästä, yksinäisyydestä ja osallisuudesta
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkija Lars Leemann ja kehittämispäällikkö Satu Majlander olivat mukana koostamassa Terve Suomi -kyselyn tuloksia osallisuudesta ja syrjinnästä.
Terve Suomi -tutkimus: Joka viides nuori nainen on kokenut syrjintää työelämässä (THL-tiedote 23.11.2023)
Arviointimalli osallisuutta edistävien toimien arviointiin
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation arviointiasiantuntija Marko Nousiaisen ja tutkija Lars Leemannin tuore artikkeli kertoo siitä, miten osallisuutta edistäviä hankkeita tai interventioita voidaan arvioida käyttäen sekä osallisuusindikaattoria että Pienet onnistumistarinat -työkalua.
Realistic evaluation of social inclusion (Nousiainen & Leemann 2023)
Miten rahoittajat voivat tukea sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä hankkeissa?
Valtakunnallisten Tasa-arvopäivien oheistapahtumana 11.10. järjestetyssä webinaarissa tarkasteltiin hyviä käytäntöjä, joilla Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) parissa toimivat rahoittajaviranomaiset voivat tukea horisontaalitavoitteiden toteutumista hankkeissa.
Miten rahoittajat voivat tukea sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä hankkeissa? (THL-aiheuutinen 9.11.2023)
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation uutisia julkaistaan Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman valtakunnallisten teemojen uutiskirjeessä noin kaksi kertaa vuodessa.
Valtakunnallisten teemojen uutiskirjeet (Rakennerahastot.fi)