Ajankohtaista

Tältä sivulta löydät Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation ajankohtaisia asioita, kuten uutisia, haastatteluja ja tuoreita julkaisuja.
Tapahtumat löydät täältä

THL:n selvitys hallitusohjelman mielenterveysvaikutuksista – kokonaisvaikutuksissa nuorten aikuisten elämään on suuria ristiriitoja

THL:n asiantuntijoiden mukaan Orpon hallitusohjelmassa on nuorten arjen kannalta positiivisia tavoitteita, mutta samalla puuttuva rahoitus ja leikkaukset voivat vesittää vaikutukset. Selvitys peräänkuuluttaa muun muassa syvällisempää vaikutusanalyysia opintojen ja työn ulkopuolella olevien nuorten elämään. 

Selvitys tehtiin ennen kevään kehysriihessä esiteltyjä leikkauksia. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation erikoissuunnittelija Lotta Virrankari osallistui selvityksen kommentointiin.

THL:n arvio: Hallitusohjelman kokonaisvaikutuksissa nuorten aikuisten elämään on suuria ristiriitoja (THL-tiedote 29.4.2024)

Kuinka arvioida hallitusohjelman mielenterveysvaikutuksia. Fokus nuorissa aikuisissa (THL 2024)

Ohje osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistävien toimintamallien tunnistamiseen ja kuvaamiseen

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio on julkaissut neljän kohdan ohjeen toimintamallien kuvaajille. Ohje on suunnattu erityisesti osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa edistävien toimintamallien tunnistamiseen ja kuvaamiseen, mutta siitä on varmasti hyötyä myös muille! 

Tutustu ohjeeseen ja ota vinkit käyttöön:
Tunnista ja kuvaa hyvä toimintamalli

ESR+ 4.3 -hankkeille on luotu yhteinen Innokylä-kokonaisuus

Kokonaisuudesta ei vielä löydy toimintamalleja, koska moni hanke on vasta alkuvaiheessa tai odottaa rahoituspäätöstä.
Yhdenvertaiseen osallisuuteen -hankkeiden toimintamallit (ESR+ 4.3) (Innokyla.fi)

Jos haluat ESR+ 4.3 -hankkeessa kehitetyn toimintamallisi kokonaisuuteen, toimi näin: Lisää toimintamallin yhdeksi kehittäjäksi Innokylä-profiili nimeltä Yhdenvertaiseen osallisuuteen -erityistavoite (ESR+ 4.3.). Lähetä toimintamalli tiedoksi Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tai Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaation työntekijälle, jonka kanssa olet ollut eniten tekemisissä. Ohje löytyy myös kokonaisuudesta.

Uusi julkaisu huumehoitojen hankinnoista – kilpailun sijaan tarvitaan yhteistyötä

Katsaus kansainvälisiin tutkimuksiin osoittaa, että kilpailu ja taloudelliset kannustimet eivät paranna huumehoitopalvelujen tehokkuutta, laatua tai tuloksia eli hyötyä palvelun käyttäjälle ja yhteiskunnalle. THL:n tutkijat peräänkuuluttavat kilpailun sijaan yhteistyötä.

Katsauksen pohjalta tehty Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisu tehtiin yhteistyössä Euroopan unionin osarahoittaman Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation kanssa. Itse tutkimus on Alkoholitutkimussäätiön rahoittama. 

Kansainvälinen tutkimuskatsaus: kilpailu ei paranna huumehoitopalvelujen tehokkuutta, laatua tai tuloksia (THL-aiheuutinen 4.3.2024)

Osallisuuden edistäjän opas nyt myös ruotsiksi

Osallisuuden edistäjän oppaan erityisenä fokuksena on heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden lisääminen. Opas on suunnattu osallisuuden edistämiseen esimerkiksi kunnissa, alueilla, järjestöissä ja asukasyhteisöissä.

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio vastasi ruotsinkielisen oppaan viimeistelystä. Tämä on panostus osallisuuden edistämisen keinojen leviämiseen ruotsiksi Suomessa ja myös Pohjoismaissa.

Handbok för främjare av delaktighet (THL 2024)

Osallisuusviikon blogi: Miksi osallisuuden kokemus on niin tärkeä?

Osallisuuden kokemuksella näyttää olevansa keskeinen rooli eriarvoistumisen mekanismeissa. Osallisuuden kokemuksen on havaittu heijastavan ihmisen osallisuutta yhteiskunnassa. Se on yhteydessä hänen yhteiskunnalliseen asemaansa ja esimerkiksi häneen kohdistuviin ennakkoluuloihin. Heikko osallisuuden kokemus viittaa siihen, että henkilö on syrjäytymisvaarassa tai kokee itsensä syrjäytetyksi.

Lue blogi: Miksi osallisuuden kokemus on niin tärkeä? (THL-blogi 5.2.2024)

Tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola Ylellä: Sosiaaliturvamuutokset tulevat lisäämään eriarvoisuutta

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkimusjohtaja Anna-Maria Isola arvioi Ylen haastattelussa 5.12.2023, että sosiaaliturvan leikkausten yhteisvaikutukset ovat niin suuria, että niitä on syytä tarkastella ihmisoikeuksien näkökulmasta.

Sote-asiantuntijat: Leikkausten yhteisvaikutukset ovat pienituloisimmille valtavia ja päällekkäisiä (Yle 5.12.2023)

Mitä tiedetään sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksista? (Yle radio 1 Ykkösaamu 5.12.2023)

Ylen aamu 5.12.2023

Sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät laskelmien mukaan merkittävästi köyhyysriskiä ja tuloeroja

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation erikoissuunnittelija Lotta Virrankari oli mukana työstämässä THL:n arviota Orpon hallituksen kaavailemien sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista.
THL:n raportti: Laajat sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja muuttavat suomalaisen sosiaalipolitiikan suuntaa (THL-tiedote 1.12.2023)

Avaustilaisuuden tallenne 29.11.2023

Hankkeiden yhteisessä avaustilaisuudessa 29.11.2023 päästiin tutustumaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman strategisesti merkittäviin hankkeisiin. Yksi strategisista hankkeista on THL:n Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio, jota tilaisuudessa esittelivät hankejohtaja Anna Keto-Tokoi ja kehittämispäällikkö Salla Valtari.
Vetureista vauhtia – strategisten hankkeiden avaustilaisuus 29.11.2023 klo 13–16 – katso tallenne (Rakennerahastot.fi)

Terve Suomi -tuloksia työelämäsyrjinnästä, yksinäisyydestä ja osallisuudesta

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tutkija Lars Leemann ja kehittämispäällikkö Satu Majlander olivat mukana koostamassa Terve Suomi -kyselyn tuloksia osallisuudesta ja syrjinnästä.
Terve Suomi -tutkimus: Joka viides nuori nainen on kokenut syrjintää työelämässä (THL-tiedote 23.11.2023)

Arviointimalli osallisuutta edistävien toimien arviointiin

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation arviointiasiantuntija Marko Nousiaisen ja tutkija Lars Leemannin tuore artikkeli kertoo siitä, miten osallisuutta edistäviä hankkeita tai interventioita voidaan arvioida käyttäen sekä osallisuusindikaattoria että Pienet onnistumistarinat -työkalua.
Realistic evaluation of social inclusion (Nousiainen & Leemann 2023)

Miten rahoittajat voivat tukea sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä hankkeissa?

Valtakunnallisten Tasa-arvopäivien oheistapahtumana 11.10. järjestetyssä webinaarissa tarkasteltiin hyviä käytäntöjä, joilla Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) parissa toimivat rahoittajaviranomaiset voivat tukea horisontaalitavoitteiden toteutumista hankkeissa.
Miten rahoittajat voivat tukea sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä hankkeissa? (THL-aiheuutinen 9.11.2023)

Rahoittaja

Euroopan unionin osarahoittama. Euroopan unionin logo.