Mielenterveysosaaminen kunnissa

Edistävää ja ehkäisevää työtä mielenterveysstrategian hankkeissa


Päätökset rahoitusta saavista mielenterveysstrategian hankkeista julkaistiin 22.12.2020. Hankkeiden tarkoitus on edistää mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman tavoitteita kolmella kokonaisuudella. Nämä kokonaisuudet ovat:

  • Mielenterveysosaamisen vahvistaminen kunnissa 
  • Itsemurhien ehkäisy
  • Työelämään kuntouttavien mielenterveyspalvelujen ”IPS - sijoita ja valmenna!”  

Kohti vahvaa mielenterveysosaamista kunnissa

Mielenterveysosaamisen vahvistaminen kunnissa -kokonaisuuden 11 rahoitettua hanketta ovat monipuolisia ja niissä korostuvat eri teemat. Hienoa on nähdä, että eri palveluita kehitetään edistämään mielenterveyttä ja että on huomioitu myös eri ikäryhmät. Toimintoja kehitetään erilaisten julkisten ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyössä, mikä tuo monipuolisuutta hankkeisiin.   Erityisen ilahduttavaa on se, että monissa näistä on huomattavissa myös vahvoja yhteyksiä ehkäisevään päihdetyöhön. Mielenterveysstrategian toimeenpanosta vastaavan THL:n ylilääkäri Outi Linnarannan mukaan osassa hankkeista onkin nimenomaan lähdetty ehkäisevän päihdetyön pohjalta ja laajennetaan nyt mielenterveysosaamiseen.

Mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yhteyksiä on huomattavissa esimerkiksi seuraavien hankkeiden tavoitteissa:

Ylöjärvellä kehitettävänä on matalan kynnyksen tukipiste MIELIPOINTTI, jonne voi mennä asioimaan pientenkin mielenterveys- tai sosiaalisten huolten kanssa ilman ajanvarausta. 

Etelä-Karjalassa päätavoitteina on lisätä alueen väestön mielen hyvinvointia ja tietoisuutta mielen hyvinvoinnin merkityksestä sekä luoda mielen hyvinvoinnin itseapuohjelma sekä vahvistaa ammattilaisten tietoa ja osaamista mielen hyvinvoinnin ymmärtämisessä esimerkiksi Mielenterveyden ensiapu (MTEA) -koulutuksen avulla sekä lisätä päihteet puheeksi -keskustelun käyttöä.

Etelä-Pohjanmaalla hankkeessa on tavoitteena kokemusasiantuntijatoiminnan vieminen kuntien peruspalveluihin sekä oppilaitostyöskentelyyn. 

Helsingissä hyödynnetään mielenterveystyössä digitaalisia palveluita. Kohderyhmänä ovat helsinkiläiset, joilla on psyykkisiä oireita tai elämänhallinnan vaikeuksia.

Länsi- ja Keski-Uudenmaan alueella hankkeen päätavoitteena on iäkkäiden palveluissa työskentelevien ammattihenkilöiden nykyistä parempi mielenterveysosaaminen ja -taidot valmentamalla heitä käyttämään työssään ratkaisukeskeistä ja voimaantumista vahvistavaa ohjausta.

Tämän vuoden Päihdepäivillä onkin oma rinnakkaisseminaarinsa ehkäisevän päihdetyön yhdyspinnoista mielenterveyden edistämiseen.
Päihdepäivät

Mielenterveysstrategian hankekokonaisuudet

Mielenterveys­osaamisen vahvistaminen kunnissa -hankkeet

Itsemurhien ehkäisy -hankkeet 

Helsingin kaupungin IPS – Sijoita ja valmenna! - kehittämishanke