Päihteet puheeksi

Otetaan päihteet puheeksi omaishoitoperheiden kanssa

Omaishoitoperheessä päihteitä saattavat käyttää omaishoitaja, hoidettava läheinen tai molemmat. Kaikki päihteiden käyttö ei ole välttämättä pahasta. Omaishoitotilanteessa päihteiden käyttöä on kuitenkin hyvä tarkastella ja siitä keskustella, sillä kohtuutta runsaampi päihteiden käyttö lisää omaishoidon haasteita. 

Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeen (2017-2021) tavoitteena on, että päihdeongelmat omaishoitoperheissä tunnustetaan ja tunnistetaan, ja että perheet saavat tarpeisiinsa vastaavaa tukea. Hankkeessa kehitetään tukimuotoja päihdeongelman kohdanneille omaishoitoperheille, vahvistetaan ammattilaisten osaamista päihdeasioissa sekä rohkaistaan ottamaan päihteet puheeksi.

Päihdeongelmat omaishoitoperheissä ovat vaiettuja ja näkymättömissä

Kohtuutta runsaampi päihteiden käyttö tuo haasteita omaishoitotilanteeseen ja voi vaarantaa hyvän hoidon toteutumisen. Omaishoitajan päihteiden käyttö lisää riskiä hoidettavan läheisen tarpeiden laiminlyömiselle, turvattomuudelle ja tapaturmille. Hoidettavan läheisen päihteiden käyttö aiheuttaa huolenpidon vaikeutumista sekä lisää omaishoidon kuormittavuutta ja omaishoitajan huolta hoidettavastaan. Päihdeongelmat omaishoitoperheissä ovat usein vaiettuja ja näkymättömissä. Häpeä, syyllisyys tai pelko omaishoidon menettämisestä voi estää avun hakemista. 

Ammattilaisilla on tärkeä rooli päihdeongelman kanssa elävien omaishoitoperheiden tunnistamisessa ja tukemisessa. Päihteiden käyttö ei yleensä näy päille päin, ja sitä voi olla millaisessa elämäntilanteessa tahansa niin esimerkiksi työssäkäyvällä lapsen omaishoitajalla kuin iäkkäällä puolison hoitajalla. Päihteiden käytöstä kannattaa keskustella kaikkien omaishoitoperheiden kanssa. 

Materiaalia päihteiden puheeksi ottamisen tueksi

Kuppi nurin -hankkeessa on kehitetty työkalu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja järjestötyöntekijöille tueksi omaishoitajien kohtaamisiin. Työkalu tukee alkoholista ja muista päihteistä puhumista kaikkien omaishoitajien kanssa sekä antaa keinoja omaishoitoperheiden tukemiseen myös silloin kun päihteet ovat haasteena. Se julkaistaan 5.5.2021 hankkeen nettisivuilla ja on vapaasti kaikkein hyödynnettävissä.
Kuppi nurin -hanke  

Hankkeen nettisivuilla on myös paljon muuta materiaalia omaishoidosta ja päihteistä, esimerkiksi videoita, oppaita ja ryhmämateriaalia sekä lisätietoa aiheesta. Käy tutustumassa esimerkiksi omaishoitajille tehtyihin oppaisiin, joita voi hyödyntää ohjaus- ja neuvontatyössä:

Nyt Kuppi nurin -hankkeen viimeisenä toimintavuonna keskeistä on kehitetyn materiaalin ja kertyneen tiedon levittäminen. Hankkeessa esimerkiksi järjestetään koulutustilaisuuksia, osallistutaan virtuaalimessuille, kirjoitetaan artikkeleja ja nostetaan aihetta keskusteluun. Toimintaa myös juurrutetaan osaksi Omaishoitajaliiton ja sen paikallisyhdistysten toimintaa, jotta aihe pysyy esillä myös hankkeen päättymisen jälkeen. Päihteiden käytöstä omaishoitoperheissä on tärkeää puhua, jotta apu tavoittaa tarvitsijat. 

Ota yhteyttä:

Elina Koponen, Kuppi nurin -hankkeen koordinaattori
etunimi.sukunimi @omaishoitajat.fi

Lue lisää:

Päihteiden käyttö ja päihdeongelmat omaishoitoperheissä (pdf 485 kt)
Tuloksia Kuppi nurin -hankkeen tekemästä kartoituksesta. Omaishoitajaliitto, 2018.