Sähkösavuke
Sähkösavuke eli sähkötupakka on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi. Sähkösavukelaitteet voivat olla ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta ne toimivat samalla periaatteella.
Yhdysvaltain terveysviranomaisen CDC:n kuvasto sähkösavuketuotteista (englanniksi)
Sähkösavuke ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa. Sähkösavukenesteen perusaineita eli niin kutsuttuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli.
Nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. EU-maissa myytävissä sähkösavukenesteissä nikotiinia saa olla enintään 20 mg/ml.
Suomessa sähkösavukkeisiin saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nesteitä.
Sähkösavukkeissa on terveydelle haitallisia aineita
Sähkösavukkeiden käyttö altistaa haitallisille aineille.
- Nikotiini on myrkyllinen kemikaali, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden ja jolla on itsenäisiä terveyshaittoja.
- Sähkösavukkeiden nesteistä ja aerosolista on löydetty useita haitallisia aineita. Näitä ovat esimerkiksi asetaldehydi, bentsaldehydi, bentseeni, diasetyyli, formaldehydi, limoneeni, naftaleeni, tolueeni sekä tupakkaspesifiset nitrosamiinit (TSNA).
- Osa yhdisteistä on samoja, syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakansavussa, mutta määrät ovat yleisesti pienempiä.
- Sähkösavukenesteistä ja siitä muodostuvasta aerosolista on löydetty metalleja (kromi, kupari, lyijy, nikkeli), joita voi liueta erityisesti nestettä kuumentavasta vastuksesta.
- Sähkösavukkeiden käyttö haittaa keuhkojen normaalia toimintaa ja alentaa keuhkojen toimintakykyä.
- Sähkösavukkeiden käyttö näyttää edesauttavan sydän- ja verisuonitaudeille sekä hengityssairauksille altistavien muutosten syntyä.
- Osa sähkösavukenesteistä on aiheuttanut laboratoriotesteissä soluvaurioita.
- Sähkösavukkeen käytön yleisimpiä subjektiivisia terveyshaittoja ovat nielun ja suun alueen ärsytys, pääkipu, yskä ja pahoinvointi.
Sähkösavukkeiden terveyshaittojen arviointi on haastavaa muun muassa siksi, koska laitteiden ominaisuudet kehittyvät ja niissä käytettävät nesteet muuttuvat. Käytön vaikutukset hitaasti kehittyvien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syöpien, ilmenemiseen tulevat ilmi viiveellä. Aiemman tupakoinnin aiheuttamat terveyshaitat voivat peittää sähkösavukkeiden käytön vaikutuksia. Esimerkiksi seuraavat tekijät vaikuttavat haitallisten aineiden määrään ja imeytymiseen:
- Sähkösavukenesteen ainesosat
- Sähkösavukenesteiden sekoittaminen käyttäjän toimesta
- Nesteen happamuus (pH-arvo)
- Ainesosien muuttuminen kuumentamisen yhteydessä
- Aerosolin koostumus
- Ainesosien yhteisvaikutukset
- Käytetty sähkösavukelaite ja sen teho ja jännite ja
- Sähkösavukkeen käyttötapa ja -tiheys.
Kun sähkösavuketta käytetään, myös sivulliset altistuvat uloshengitetyn aerosolin päästöille. Sähkösavukkeen vaikutukset sisäilmaan ja haitallisille aineille altistumiseen ovat nykytiedon valossa pienempiä kuin tupakansavun vaikutukset. Lähtökohtana tulisi kuitenkin olla puhtaan hengitysilman turvaaminen.
Vape ja vastaavat uudet tuotteet
Mikäli käytät sähkösavukkeita, käytä ainoastaan sellaisia sähkösavukelaitteita ja -nesteitä, joiden myyjällä on Suomen tupakkalain mukainen myyntilupa. Jos terveydentilasi heikkenee sähkösavukkeen käytön jälkeen, hakeudu lääkäriin ja ota käyttämäsi laitteet ja nesteet mukaan mahdollisia jatkotutkimuksia varten. Ilmoita epäillystä haittavaikutuksesta aina myyjälle. Sähkösavukkeiden tai täyttösäiliöiden valmistajan, maahantuojan ja jakelijan täytyy ylläpitää järjestelmää, johon kerätään tietoja sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden epäillyistä haittavaikutuksista ihmisten terveydelle.
Lue lisää sähkösavukenesteiden vaatimuksista ja haittavaikutusten seurannasta (Valvira)
Viime vuosina markkinoille on tullut uudentyyppisiä, niin sanottuja vape-laitteita. Näillä tarkoitetaan yleensä nikotiinittomia sähkösavukkeen kaltaisia kertakäyttölaitteita, tai laittomilta markkinoilta hankittuja kertakäyttöisiä nikotiinisähkösavukkeita. Laitteissa oleva neste kulutetaan loppuun ja laite heitetään tämän jälkeen pois. Yhden laitteen sisältämä neste voi riittää jopa tuhansiin käyttökertoihin. Laitteista syntyy vaikeasti kierrätettävää jätettä ja niiden sisältämät kemikaalit voivat valua ympäristöön.
Vape-laitteet on suunnattu uusille, nuorille käyttäjäryhmille. Ne ovat hyvin houkuttelevia värikkäällä ja leikkisällä ulkoasulla sekä makeilla tuoksuilla. Laite voi muistuttaa esimerkiksi korostustussia, kuulokekoteloa, lelua tai sarjakuvahahmoa.
Puhu nikotiinista nuoren kanssa -kampanjakuvia THL:n aineistopankissa
Laitteita mainostetaan ja niiden käyttöä – esimerkiksi erilaisia temppuvideoita – näkyy nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa. Näissä myös myydään ja välitetään tuotteita nuorille, ja tähän voivat osallistua nuoret itsekin. Nuoret voivat pitää vape-laitteiden käyttöä (ns. ”vapetusta”) harmittomana koska ne eivät näytä, haise tai maistu tupakalta.
Vapet sisältävät kuitenkin aineita, jotka ovat erityisen haitallisia nuorille, joiden aivojen ja keuhkojen kehitys on kesken. Nikotiiniriippuvuus syntyy osalle nuorista nopeasti vähäisen käytön jälkeen ja käytön lopettamisen vaikeus voi tulla nuorelle yllätyksenä. Nikotiiniriippuvuus ja vieroitusoireet voivat ilmetä keskittymis- ja univaikeuksina sekä ärtyneisyytenä, joka haittaa esimerkiksi opiskelukykyä.
Uusissa laitteissa yleistyy myös nikotiinisuolan käyttö. Sillä vaikutetaan nesteen happamuuteen ja vähennetään nikotiinin karvasta makua ja kurkun ärsytystä. Näin mahdollistetaan vahvempien nikotiininesteiden käyttö ja aerosolin hengittäminen syvemmälle keuhkoihin. Tällöin nikotiini imeytyy nopeammin.
Myös nikotiinittomien nesteiden kuumentamisessa aerosoliksi syntyy haitallisia aineita kuten erilaisia aldehydeja. Makea maku tai tuoksu tuotetaan lukuisilla kemikaaleilla, joita ei ole tarkoitettu hengitettäväksi. Aerosolin hengittämistä helpotetaan mentolilla tai muilla viilentävän tunteen aikaansaavilla ainesosilla. Myös mauton pohjaneste (propyleeniglykoli ja/tai kasviglyseroli) muuntuu kuumennettaessa. Näistä syntyvät haitalliset yhdisteet voivat aiheuttaa keuhkoissa tulehdustilan ja vaurioittaa soluja. Ne haittaavat myös suun terveyttä.
Nikotiininesteen myynti alaikäiselle on kiellettyä. Alaikäiset eivät saa myöskään pitää nikotiininesteitä hallussaan. Nikotiiniton vape-laite katsotaan tupakkalaissa tupakan vastikkeeksi, jolloin sitä ei saa myydä alaikäiselle mutta sen hallussapito ei ole kiellettyä.
Sähkösavukkeiden teho tupakasta vieroituksessa
Sähkösavukkeiden tehoa tupakoinnin lopettamisessa voidaan arvioida kahdessa eri asetelmassa:
- nikotiinikorvaushoitoihin tai reseptilääkkeisiin verrattavana lääkehoitona (satunnaistetut ja kontrolloidut kliiniset tutkimukset) tai
- vapaasti ostettavana kulutustuotteena (havaintotutkimukset).
Suomessa sähkösavukkeet ovat markkinoilla tupakkalain mukaisella myyntiluvalla kulutustuotteina.
Lääkehoidon näkökulmasta toteutetuissa tutkimuksissa nikotiinipitoiset sähkösavukkeet ovat auttaneet tupakoinnin lopettamisessa ainakin puolen vuoden ajaksi. Pidemmässä seurannassa valtaosa tupakoinnin lopettaneista on kuitenkin edelleen jatkanut sähkösavukkeen käyttöä.
Lääkehoitotutkimuksissa sähkösavukkeiden käyttöä on verrattu kontrolloiduissa oloissa nikotiinittomiin sähkösavukkeisiin tai nikotiinikorvaushoitolaastariin tai -purukumiin. Tutkimuksissa sähkösavukkeiden käyttäjät ovat saaneet usein myös muuta vieroitusohjausta tai tupakoinnin lopettamista on seurattu säännöllisesti 2–3 kuukauden ajan.
Kulutustuotteena käytettynä sähkösavukkeen tehoa tupakoinnin lopettamisessa arvioidaan ns. normaalin käytön perusteella, ilman säännöllistä vieroitusohjausta tai muuta seurantaa tupakoinnin lopettamisen tukena. Tällaisten tutkimusten perusteella sähkösavukkeiden käyttö ei ole yhteydessä tupakoinnin lopettamiseen.
Suuri osa sähkösavukkeella tupakoinnin lopettamista yrittävistä palaa takaisin tupakointiin tai jatkaa molempien tuotteiden rinnakkaista käyttöä. Rinnakkaiskäyttö ylläpitää nikotiiniriippuvuutta. Koska vähäinenkin säännöllinen tupakointi on haitallista, rinnakkaiskäyttö ei vähennä merkittävästi haitallisille aineille altistumista tai terveyshaittojen riskiä. Tupakansavun ja sähkösavukkeen aerosolin hengittämisen yhteisvaikutukset voivat myös olla ennakoimattomia ja haitallisempia kuin yhtä tuotetta käytettäessä.
Lue lisää tupakoinnin lopettamisesta
Lähteet
- Alqahtani MM, Alenezi FK, Almeshari MA, ym. E-cigarette use and respiratory symptoms in adults: A systematic review and meta-analysis. Tob Induc Dis. 2023 Dec 14;21:168. doi: 10.18332/tid/174660.
- Auschwitz E, Almeda J, Andl CD. Mechanisms of E-Cigarette Vape-Induced Epithelial Cell Damage. Cells. 2023 Oct 31;12(21):2552. doi: 10.3390/cells12212552.
- Baniulyte G, Ali K. E-cigarette side effects in otolaryngology: unveiling the vape mirage. Evid Based Dent. 2023 Dec;24(4):184-185. doi: 10.1038/s41432-023-00941-0. Epub 2023 Oct 20.
- Banks E, Yazidjoglou A, Brown S, Nguyen M, Martin M, Beckwith K, et al. Electronic cigarettes and health outcomes: umbrella and systematic review of the global evidence. Med J Aust. 2023 Apr 3;218(6).
- Barhdadi S, Mertens B, Van Bossuyt M, Van De Maele J, Anthonissen R, Canfyn M, Courselle P, Rogiers V, Deconinck E, Vanhaecke T. Identification of flavouring substances of genotoxic concern present in e-cigarette refills. Food Chem Toxicol. 2021 Jan;147:111864. doi: 10.1016/j.fct.2020.111864. Epub 2020 Nov 18.
- Buchanan ND, Grimmer JA, Tanwar V, ym. Cardiovascular risk of electronic cigarettes: a review of preclinical and clinical studies. Cardiovascular Research 2020;116:40-50.
- Eshraghian EA, Al-Delaimy WK. A review of constituents identified in e-cigarette liquids and aerosols. Tob Prev Cessat. 2021 Feb 10;7:10. doi: 10.18332/tpc/131111.
- Fowles J, Barreau T, Wu N. Cancer and non-cancer risk concerns from metals in electronic cigarette liquids and aerosols. Int J Environ Res Public Health 2020;17(6):2146.
- Gong JY, Ghosh M, Hoet PH. Association between metal exposure from e-cigarette components and toxicity endpoints: A literature review. Regul Toxicol Pharmacol. 2023 Oct;144:105488. doi: 10.1016/j.yrtph.2023.105488. Epub 2023 Aug 30.
- Grabovac I, Oberndorfer M, Fischer J, ym. Effectiveness of electronic cigarettes in smoking cessation: a systematic review and meta-Analysis. Nicotine Tob Res. 2020 Sep 17;ntaa181. Advance Access publication September 17, 2020.
- Harvanko AM, Havel CM, Jacob P, ym. Characterization of nicotine salts in 23 electronic cigarette refill liquids. Nicotine Tob Res. 2020 Jun 12;22(7):1239–1243.
- Lindson N, Butler AR, McRobbie H, Bullen C, Hajek P, Begh R, Theodoulou A, Notley C, Rigotti NA, Turner T, Livingstone-Banks J, Morris T, Hartmann-Boyce J. Electronic cigarettes for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2024, Issue 1. Art. No.: CD010216. DOI: 10.1002/14651858.CD010216.pub8.Hedman L, Galanti MR, Ryk L, Gilljam H, Adermark L. Electronic cigarette use and smoking cessation in cohort studies and randomized trials: A systematic review and meta-analysis. Tob Prev Cessat. 2021 Oct 13;7:62. doi: 10.18332/tpc/142320.
- Hiler M, Weidner AS, Hull LC, Kurti AN, Mishina EV. Systemic biomarkers of exposure associated with ENDS use: a scoping review. Tobacco Control. 2023 Jul 1;32(4):480–8.
- Leventhal AM, Tackett AP, Whitted L, Jordt SE, Jabba SV. Ice flavours and non-menthol synthetic cooling agents in e-cigarette products: a review. Tob Control. 2023 Nov;32(6):769-777. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2021-057073. Epub 2022 Apr 28.
- Livingston JA, Chen CH, Kwon M, Park E. Physical and mental health outcomes associated with adolescent E-cigarette use. J Pediatr Nurs. 2022 May-Jun;64:1-17. doi: 10.1016/j.pedn.2022.01.006. Epub 2022 Feb 2.
- Marcham CL & Springston JP. Electronic cigarettes in the indoor environment. Reviews on Environmental Health 2019;34(2):105–124.
- McNeill A, Simonavičius E, Brose L, ym. Nicotine vaping in England: an evidence update including health risks and perceptions, 2022 September. A report commissioned by the Office for Health Improvement and Disparities. London: Office for Health Improvement and Disparities, 2022.
- Münzel T, Hahad O, Kuntic M, ym. Effects of tobacco cigarettes, e-cigarettes, and waterpipe smoking on endothelial function and clinical outcomes. Eur Heart J 2020;41(41): 4057–4070.
- The National Academies of Sciences Engineering Medicine. Public health consequences of e-cigarettes. January 23, 2018.
- O'Brien D, Long J, Quigley J, Lee C, McCarthy A, Kavanagh P. Association between electronic cigarette use and tobacco cigarette smoking initiation in adolescents: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health. 2021 Jun 3;21(1):954. doi: 10.1186/s12889-021-10935-1.
- Pennings JLA, Havermans A, Pauwels CGGM, et al. Comprehensive Dutch market data analysis shows that e-liquids with nicotine salts have both higher nicotine and flavour concentrations than those with free-base nicotine. Tobacco Control 2023;32:e78-e82.
- Pisinger C, Rasmussen SKB. The Health Effects of Real-World Dual Use of Electronic and Conventional Cigarettes versus the Health Effects of Exclusive Smoking of Conventional Cigarettes: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Oct 21;19(20):13687. doi: 10.3390/ijerph192013687.
- Rose JJ, Krishnan-Sarin S, Exil VJ, Hamburg NM, Fetterman JL, Ichinose F, Perez-Pinzon MA, Rezk-Hanna M, Williamson E; American Heart Association Council on Cardiopulmonary, Critical Care, Perioperative and Resuscitation; Council on Epidemiology and Prevention; Council on Cardiovascular Radiology and Intervention; Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Peripheral Vascular Disease; Stroke Council; and Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. Cardiopulmonary Impact of Electronic Cigarettes and Vaping Products: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2023 Aug 22;148(8):703-728. doi: 10.1161/CIR.0000000000001160. Epub 2023 Jul 17. PMID: 37458106.
- Sachdeva J, Karunananthan A, Shi J, Dai W, Kleinman MT, Herman D, Kloner RA. Flavoring Agents in E-cigarette Liquids: A Comprehensive Analysis of Multiple Health Risks. Cureus. 2023 Nov 18;15(11):e48995. doi: 10.7759/cureus.48995. PMID: 38111420; PMCID: PMC10726647.
- Siddiqi TJ, Rashid AM, Siddiqi AK, Anwer A, Usman MS, Sakhi H, et al. Association of Electronic Cigarette Exposure on Cardiovascular Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Curr Probl Cardiol. 2023 Apr 21;101748.
- Szukalska M, Szyfter K, Florek E, ym. Electronic cigarettes and head and neck cancer risk-current state of art. Cancers 2020;12(11):3274.
- Travis N, Knoll M, Cadham CJ, Cook S, Warner KE, Fleischer NL, Douglas CE, Sánchez-Romero LM, Mistry R, Meza R, Hirschtick JL, Levy DT. Health Effects of Electronic Cigarettes: An Umbrella Review and Methodological Considerations. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul 25;19(15):9054. doi: 10.3390/ijerph19159054.
- Venugopal PD, Addo Ntim S, Goel R, Reilly SM, Brenner W, Hanna SK. Environmental persistence, bioaccumulation, and hazards of chemicals in e-cigarette e-liquids: short-listing chemicals for risk assessments. Tob Control. 2023 Oct 16:tc-2023-058163. doi: 10.1136/tc-2023-058163. Epub ahead of print.
- Wang RJ, Bhadriraju S, Glantz SA. E-Cigarette use and adult cigarette smoking cessation: a meta-analysis. Am J Public Health 2020, e1–e17.
- Ward AM ym. Electronic nicotine delivery system design and aerosol toxicants: a systematic review. PLOS ONE 2020;15(6): e0234189.
- Wills TA, Soneji SS, Choi K, Jaspers I, Tam EK. E-cigarette use and respiratory disorders: an integrative review of converging evidence from epidemiological and laboratory studies. Eur Respir J. 2021 Jan 21;57(1):1901815. doi: 10.1183/13993003.01815-2019.
- Wold LE, Tarran R, Crotty Alexander LE, Hamburg NM, Kheradmand F, St Helen G, Wu JC; American Heart Association Council on Basic Cardiovascular Sciences; Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Hypertension; and Stroke Council. Cardiopulmonary Consequences of Vaping in Adolescents: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circ Res. 2022 Jul 22;131(3):e70-e82. doi: 10.1161/RES.0000000000000544. Epub 2022 Jun 21.
- World Health Organization. Technical note on the call to action on electronic cigarettes. 14 December 2023. Geneva: World Health Organization.
- Zhao D, Aravindakshan A, Hilpert M, ym. Metal/Metalloid levels in electronic cigarette liquids, aerosols, and human biosamples: a systematic review. Environ Health Perspect 2020;128(3):36001.