Terveellinen ruokavalio
Terveellinen ravitsemus on kokonaisuus, jossa ratkaisevat jokapäiväiset valinnat pitkällä aikavälillä.
Elimistö tarvitsee riittävästi suojaravintoaineita ja sopivasti energiaa pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä. Kun energiansaannin ja -kulutuksen välillä on tasapaino, paino pysyy vakiona.
Pikavinkit terveyteen
- Syö paljon kasviksia ja hedelmiä monipuolisesti ja värikkäästi jokaisella aterialla ja välipalalla. Muista myös kypsennetyt vihannekset ja palkokasvit.
- Syö laadukkaita, kuitupitoisia hiilihydraatteja eli täysjyväviljaa, kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Vältä puhdistettua viljaa ja lisättyä sokeria.
- Korvaa lihaa monipuolisesti erilaisilla kasviproteiinin lähteillä. Käytä punaista lihaa ja prosessoituja lihavalmisteita kohtuudella.
- Valitse pehmeää rasvaa: kasviöljyjä, kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä eri kalalajeja vaihdellen vähintään 2–3 kertaa viikossa. Rajoita kovaa rasvaa.
- Huolehdi luustostasi D-vitamiinilla ja kalsiumilla. Syö kalaa ja käytä nestemäisiä maitotuotteita tai täydennettyjä kasvijuomia, juustoa sekä täydennettyjä rasvalevitteitä.
- Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita, mausteita ja yrttejä.
- Vesijohtovesi on paras janojuoma. Vältä sokeroituja juomia ja alkoholijuomia.
- Pidä mieli ja ruumis virkeinä liikkumalla paljon!
THL:n ylläpitämästä Fineli-tietopankista löytyy kattavin tieto elintarvikkeiden koostumuksesta.
Fineli-tietopankki