Uutisia aiheesta koronavirus COVID-19
-
Syksyn koronarokotukset alkavat hyvinvointialueiden omien aikataulujen mukaisesti. Suomeen on saatu Comirnaty-rokotteita, jotka on päivitetty Euroopan lääkevirasto EMA:n antaman suosituksen mukaisesti koronaviruksen JN.1-varianttia vastaan.
-
Koronaviruksen todettujen tapausmäärien ja jätevesiseurannan tulosten perusteella viruksen ilmaantuvuus on pysynyt matalalla tasolla kevät–kesällä 2024 kautta maan.
-
Tuoreiden pohjoismaisten tutkimusten mukaan iäkkäät ja vaikeasti immuunipuutteiset hyötyivät merkittävästi varianttiräätälöidyistä koronarokotteista.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tulevana syksynä koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille. Suositus on, että rokotukset toteutetaan aiempaa aikaisemmin ja kahdessa vaiheessa.
-
Koronapandemian aikana lisääntyneet nuorten mielenterveysongelmat eivät olleet vähentyneet kevään 2023 Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan. Erityisesti yläasteen tytöillä ongelmat lisääntyivät entisestään.
-
Jätevesitutkimuksen menetelmät ovat kehittyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusmenetelmä mahdollistaa SARS-CoV-2-koronaviruksen muunnosten havaitsemisen ja niiden suhteellisten osuuksien määrittämisen jätevedessä.
-
Pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköiden ikääntyneet asukkaat kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Hoitohenkilökunnan ohjeistaminen ja kouluttaminen suojainten käytössä sekä sitoutuminen infektioidentorjuntakäytäntöjen noudattamiseen on edellytys asukkaiden ja työntekijöiden koronavirustartuntojen tehokkaalle torjunnalle.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos siirtyy 15.4.2024 alkaen hengitystievirusten jätevesiseurannassa kesäseurantaan, jolloin näytteitä otetaan harvemmin kuin muina vuodenaikoina.
-
Jätevesiseuranta on tehokas työkalu infektiotautien esiintyvyyden seuraamiseen yhdyskunnissa. WastPan-hanke tähtäsi jätevesiseurannan avulla pandemiavalmiuden parantamiseen. Jätevesi voi sisältää useita taudinaiheuttajamikrobeja ja tarjoaa näin mahdollisuuden tarttuvien tautien esiintyvyyden seuraamiseen.
-
Tuoreen selvityksen mukaan koronarokotteiden viime syystalven tehosteannokset vähensivät kohtuullisen hyvin koronaan liittyviä sairaalahoitojaksoja ja kuolemia ikääntyneillä Suomessa. THL kertoo ensi syksyn rokotussuosituksista toukokuussa.
-
Koronapandemian vaikutukset nuorten hyvinvointiin korostuivat toimintarajoitteissa nuorissa ja erityisesti niillä, jotka ovat ulkomaalaistaustaisia, selviää THL:n tuoreesta tutkimuksesta.
-
Rokotusepäröinnin kohtaaminen Euroopassa -hankkeessa (VAX-TRUST) tarkasteltiin rokotusepäröintiä Suomessa. Hankkeessa kehitettiin työkaluja terveydenhuollon ammattilaisille rokotteita epäröivien vanhempien kohtaamiseen neuvoloissa.
-
Tuore raportti vertailee suomalaisten terveydentilaa ja terveyspalveluita muihin EU- ja Pohjoismaihin. Euroopan komission julkaisemassa raportissa keskitytään muun muassa koronapandemian vaikutuksiin sekä mielenterveyteen. Vaikka Suomi pärjää vertailussa monin osin hyvin, haasteita on erityisesti terveyspalveluiden saatavuudessa.
-
EU:n tilastotoimisto Eurostat kertoo, että kuolemien määrä oli Suomessa marraskuussa 2023 poikkeuksellisen suuri. Eurostatin mukaan kuolleiden määrä oli 40 prosenttia suurempi kuin vuosien 2016–2019 lukujen perusteella olisi ollut odotettavissa.
-
Koronaepidemian ensimmäisenä vuotena 2020 työikäisten vammaisten henkilöiden kuolleisuus kasvoi muuta väestöä enemmän.
Näytetään 1 - 15 / 15