BCG-rokotteen haittavaikutukset

Tällä sivulla

Odotettavissa olevat normaalit reaktiot

BCG-rokote aiheuttaa rokotuskohtaan 2–6 viikon kuluessa pienen paukaman. Kun rokotuskohdan paukama puhkeaa, alue saattaa märkiä muutaman viikon ajan, joskus pitempäänkin. Tavallisesti haavauma paranee noin kahden kuukauden kuluessa. Jäljelle jää arpi.

Jos pistosalue märkii, se peitetään kuivalla, ilmavalla siteellä. Muuta hoitoa ei tarvita.

Usein rokote myös hieman suurentaa sitä imusolmuketta, joka on lähinnä rokotuskohtaa.  Suurentunut imusolmuke on halkaisijaltaan yleensä alle 1 cm ja voi aristaa. Imusolmukkeen suurentuma häviää yleensä itsekseen.

Joskus harvoin voi ilmetä myös kuumetta ja päänsärkyä. 

Rokotuskohdan pitkittynyt märkiminen tai paise

Joskus rokotuskohdan märkiminen voi jatkua kuukausia: rokotuskohdan rupi irtoaa ja märkii useita kertoja. Pistosalueelle voi myös kehittyä paise. Rokotusten haittavaikutusrekisteriin ilmoitettujen tapausten perusteella näitä on Suomessa käytössä olevalla BCG Vaccine SSI -valmisteella ilmennyt noin 3 rokotetulla 10 000 rokotettua kohti.

  • Peitä märkivä pistosalue kuivalla, ilmavalla siteellä tai puhtaalla paidalla.
  • Pistosalueen voi pestä vauvan normaalin pesun tai kylvyn yhteydessä. Erillistä suihkuttelua ei tarvita.
  • Rokotuskohdan pitkittynyt märkiminen ei yleensä vaadi muuta hoitoa, vaikka märkiminen toistuisikin välillä rauhoituttuaan.

Jos BCG-arpi märkii yli kaksi kuukautta, sitä on syytä näyttää lääkärille. 

Pistosalueen sekundaari-infektiot ovat harvinaisia. Jos haavauma muuttuu aristavaksi tai punoitus leviää laajemmalle, voidaan sekundaari-infektio hoitaa 1. polven kefalosporiinilla.

Rokotuskohdan paise hoidetaan kuten paikallisen imusolmukkeen paise.

Imusolmukkeen tulehtuminen

BCG-rokotebakteerit voivat joskus aiheuttaa hitaasti kehittyvän tulehduksen ja suurentaa rokotuskohdan lähellä olevaa imusolmuketta. Kun rokote on annettu olkavarteen, imusolmukereaktio ilmenee todennäköisimmin kainalossa, harvemmin soliskuopassa tai kaulalla.

Tulehtunut ja suurentunut imusolmuke on halkaisijaltaan yleensä noin 2–4 cm. Se havaitaan useimmiten 3–7 kuukauden kuluttua rokotuksesta. Myös paraneminen tapahtuu hitaasti. Imusolmukkeen pienentyminen kestää yleensä useita kuukausia, ja imusolmuke saattaa olla tunnettavissa vuosien ajan.

Erityistä hoitoa ei tarvita. Seuranta riittää. Imusolmuketulehdus ei perusterveellä lapsella lisää harvinaisten etäinfektioiden kuten luu- tai niveltulehduksen riskiä.

Imusolmukkeen paise

Imusolmukkeen tulehdus etenee toisinaan märkiväksi paiseeksi. Rokotusten haittavaikutusrekisterin mukaan Suomessa käytössä oleva BCG Vaccine AJVaccines-rokote aiheuttaa nivustaipeen märkivän imusolmuketulehduksen 1–2 rokotetulle 1000 rokotettua kohti, kun rokotetaan reiteen. Kun on siirrytty rokottamaan olkavarteen, imusolmukepaiseiden esiintyminen on pysynyt ennallaan.

Paise voi puhjeta, jolloin märkä purkautuu ulos. Märkäeritys voi jatkua useita viikkoja, jopa kuukausia. Kraatteri paranee yleensä pohjasta alkaen itsestään.

  • Kun kanava on auennut, tyhjennä märkä päivittäin kevyesti puristamalla.
  • Paiseen kohdan voi pestä vauvan normaalin pesun tai kylvyn yhteydessä. Erillistä suihkuttelua ei tarvita.
  • Paikallisantisepteja ei tarvita.
  • Runsaasti erittävän haavan voi peittää sidetaitoksella. Kun eritettä tulee vähemmän, riittää puhdas paita, joka pestään 60 asteessa muun vauvanpyykin mukana.
  • Uima-altaaseen ei pitäisi mennä niin kauan, kun haava erittää.

Jos lapsi on muuten terve, lisätutkimuksia tai muita erityisiä hoitoja ei tarvita. Jos vaiva pitkittyy ja kraatteri erittää yli 4 kuukautta, on syytä ottaa yhteyttä lasten infektiolääkäriin.

Harvinaiset etäinfektiot

BCG-rokotebakteeri saattaa joskus harvoin aiheuttaa tulehduksen kaukana rokotuskohdasta. Näitä ns. etäinfektioita ovat

  • luu- tai niveltulehdus
  • ihonalainen paise tai iholla ilmenevä BCG-infektio
  • yleistynyt BCG-infektio.

Suomessa käytössä olevalla BCG-rokotteella tällaisia haittavaikutuksia on todettu noin yhdellä lapsella 7000 rokotettua kohden.  Tavallisimmin kyse on tällöin ollut rokotebakteerin aiheuttamasta luutulehduksesta. Suomessa todettujen etäinfektioiden itämisaika on ollut keskimäärin 14 kuukautta (vaihteluväli 2–26 kuukautta).

Sairastuminen yleistyneeseen BCG-infektioon on hyvin harvinaista. Terveen lapsen riski saada yleistynyt BCG-infektio on erittäin pieni. Taustalla on yleensä jokin muu diagnosoimaton sairaus tai tila, joka heikentää elimistön puolustuskykyä. Vaikeasti immuunipuutteinen lapsi voi saada BCG-rokotuksen seurauksena vakavan, jopa kuolemaan johtavan yleisinfektion. Tällainen ilmenee noin yhdellä lapsella 100 000 rokotettua kohti.

BCG-rokotteen aiheuttamat etäinfektiot diagnosoidaan ja hoidetaan aina erikoissairaanhoidossa.

Vakavista haittavaikutuksista tulisi aina tehdä haittavaikutusilmoitus.
Ohjeet haittavaikutusilmoituksen tekemiseen