Usein kysyttyä BCG-rokotuksista
Suositellaanko terveydenhuoltoalalla työskentelevien vanhempien lapsille rokotusta?
Lapselle suositellaan rokotusta, jos vanhempi altistuu työssään merkittävästi tuberkuloosille (esimerkiksi obduktiohenkilökunta) tai MDR-tuberkuloosille. Muuten terveydenhuoltoalalla työskentelevien riski sairastua tuberkuloosiin on hiukan suurempi kuin muiden suomalaisten. Vaara ei kuitenkaan ole niin paljon suurempi, että se aiheuttaisi heidän lapsilleen merkittävän riskin.
Perhepäivähoitajan miehellä on juuri todettu tuberkuloosi. Pitäisikö hoitolapset rokottaa?
Jos mies asuu samassa asunnossa perhepäivähoitajan kanssa, lapsille suositellaan rokotusta. Ensin kuitenkin varmistetaan, että lapset eivät ole saaneet tartuntaa.
Pitäisikö päiväkodin lapset rokottaa, jos päiväkodin henkilökuntaan kuuluvalla todetaan tuberkuloosi?
Kyllä. Ensin kuitenkin varmistetaan, että lapset eivät ole saaneet tartuntaa.
Annetaanko adoptiolapselle BCG-rokotus, jos lapsi on saapunut maasta, jossa tuberkuloosia esiintyy merkittävästi?
Isompien lasten rokottamisessa sovelletaan samoja periaatteita kuin vastasyntyneiden rokottamisessa. Vain riskiryhmiin kuuluvat rokotetaan.
Jos lapsi on adoptoitu maasta, jossa tuberkuloosia esiintyy merkittävästi, lapsi kuuluu riskiryhmään. Jos alle 7-vuotias lapsi ei ole saanut BCG-rokotusta syntymämaassaan, hänet on tärkeää rokottaa Suomessa.
Jos kysymyksessä on 6 kuukautta täyttänyt lapsi, hänelle tulee tehdä IGRA- tai tuberkuliinitesti ennen rokotusta. Rokotus annetaan vain, jos testitulos on negatiivinen.
Jatketaanko korkean tuberkuloosiesiintyvyyden maista saapuneiden adoptiolasten BCG-rokotuksia tavalliseen tapaan?
Isompien lasten rokottamisessa sovelletaan samoja periaatteita kuin vastasyntyneiden rokottamisessa. Vain riskiryhmiin kuuluvat rokotetaan.
Korkean tuberkuloosiesiintyvyyden maasta adoptoitu lapsi kuuluu riskiryhmään. Jos hän ei ole saanut BCG-rokotusta syntymämaassaan, hänet tulisi rokottaa Suomessa.
Jos kysymyksessä on 6 kuukautta täyttänyt lapsi, hänelle tulee tehdä tuberkuliinitesti ennen rokotusta. Rokotus annetaan vain, jos testitulos on negatiivinen.
Lapsen äiti on aikoinaan hoitanut omaa äitiään, jolla on ollut tuberkuloosi. Rokotetaanko lapsi?
Lapsen äiti on aikoinaan altistunut tuberkuloosille, kun hänen äitinsä on sairastunut. Rokotus on suositeltava.
Vanhemmat haluavat lapselleen BCG-rokotuksen, mutta lapsi ei kuulu mihinkään kansallisen rokotusohjelman riskiryhmään. Voisiko lapsi silti saada rokotuksen?
Jos lapsella ei ole todellista riskiä tuberkuloositartunnalle, ei kansallisen rokotusohjelman rokotetta anneta. Rokotusindikaatioksi ei riitä pelkkä vanhempien halu rokotuttaa lapsi.
Rokotetaanko aikuisia BCG-rokotteella?
Yli seitsemän vuoden ikäisiä ei Suomessa rokoteta, koska aikuisiällä saadun rokotuksen suojatehosta ei ole selkeää näyttöä.
BCG-rokotetta on roiskahtanut silmään. Mitä tulee tehdä?
Kunnollinen huuhtelu vedellä riittää.
Jos rokottajalla oli rokotustilanteessa piilolinssit, desinfioidaan happea läpäisevää puolikovaa linssiä peroksidiliuoksessa noin puolen tunnin ajan ja puhdistetaan linssi normaaliin tapaan ennen käyttöä. Peroksidiliuosta saa optikkoliikkeistä.
Pehmeä linssi pitää heittää pois.
Ulkomaille muuttava henkilö on saanut lapsena BCG-rokotuksen. Hänelle tehtiin Mantoux-testi, joka oli negatiivinen. Rokotetaanko hänet?
Hän ei tarvitse uusintarokotusta. Osa rokotetuista on tuberkuliininegatiivisia, vaikka heillä olisikin suoja. Suomessa yli seitsemänvuotiaita ei rokoteta lainkaan.
BCG-rokote on ilmeisesti pistetty neuvolassa liian syvään, koska ns. "papua" ei ole syntynyt. Kärsiikö rokotteen teho?
Teho ei välttämättä kärsi, mutta haittavaikutuksia, kuten märkimistä ja absesseja saattaa herkemmin esiintyä.
Lapsen BCG-pistoskohta märkii. Miten lasta hoidetaan?
BCG-rokotuskohtaan ilmestyy normaalisti 2-6 viikon kuluttua paukama ja edelleen haavauma, joka paranee tavallisesti kahden kuukauden kuluessa. Jäljelle jää arpi.
Jos haava märkii, se peitetään kuivalla, ilmavalla siteellä. Jos märkiminen jatkuu yli kaksi kuukautta, haavaa on hyvä näyttää lääkärille. Haittavaikutusilmoitus tehdään Fimealle.
Keskoselle annettiin BCG-rokote viiden kuukauden iässä, vaikka painoa oli vasta 2 900 g. Oliko lapsi liian pieni?
Lapsi ei ollut liian pieni. Painorajasuositus on 2 500 g. Keskosuus sinänsä ei ole este rokottamiselle.
Lapsen BCG-rokotusarpi märkii joka toinen kuukausi. Ensin tulee rupi, sitten vuotaa ja märkii noin viikon ajan. Märkimisjaksolla esiintyy toisinaan myös kuumeilua. Mitä pitäisi tehdä?
Jos rokotuskohta märkii selkeästi yli kaksi kuukautta, arpea on syytä näyttää lääkärille. Absessi voi vaatia kirurgisen dreneerauksen. Oireesta tehdään rokotuksen haittavaikutusilmoitus Fimealle.