Biverkningar av BCG-vaccin

På denna sida

Förväntade normala reaktioner

Inom 2–6 veckor efter BCG-vaccinationen uppkommer en liten bula vid injektionsstället. När bulan spricker kan varbildning förekomma under några veckor, ibland också längre. I vanliga fall läker såret inom ungefär två månader. Såret efterlämnar ett ärr.

Om injektionsområdet utsöndrar var, ska det täckas med ett torrt och luftigt förband. Annan behandling behövs inte.

Vaccinet ger också ofta upphov till att lymfkörteln närmast injektionsstället förstoras något. En förstorad lymfkörtel har vanligen en diameter som understiger 1 cm och kan kännas öm. Den förstorade lymfkörteln återtar i allmänhet sin normala storlek av sig själv.

I sällsynta fall också feber och huvudvärk förekomma.

Långvarig varbildning eller abscess vid injektionsstället

Ibland kan varbildningen vid injektionsstället fortsätta i månader: sårskorpan lossnar och injektionsstället utsöndrar var flera gånger. Det kan också bildas abscess i injektionsområdet. Enligt anmälningarna i biverkningsregistret har preparatet BCG Vaccine SSI som används i Finland gett upphov till sådana biverkningar i cirka 3 fall per 10 000 vaccinerade.

  • Ett injektionsställe som utsöndrar var ska täckas med ett torrt och luftigt förband eller en ren tröja.
  • Injektionsområdet kan tvättas i samband med att barnet normalt tvättas eller badas. Området behöver inte duschas separat.
  • Långvarig varbildning vid injektionsstället kräver vanligen inte någon annan behandling, inte ens i de fall där varbildningen återkommer efter en tids uppehåll.

Om det kommer var från BCG-ärret i mer än två månader, är det skäl att uppsöka läkare.

Sekundärinfektioner i injektionsområdet är sällsynta. Om såret börjar ömma eller om rodnaden sprider sig, kan sekundärinfektionen behandlas med första generationens cefalosporiner.

En abscess vid injektionsstället behandlas på samma sätt som lokal lymfkörtelabscess.

Lymfkörtelinflammation (lymfadenit)

BCG-bakterierna kan ibland orsaka en långsamt fortskridande inflammation och förstoring av en lymfkörtel nära injektionsstället. Då vaccinet injicerats i överarmen, uppträder en eventuell lymfkörtelreaktion sannolikast i armhålan eller i ovanligare fall i nyckelbensgropen eller på halsen.

En inflammerad och förstorad lymfkörtel är vanligen ungefär 2–4 cm i diameter. Den observeras i vanliga fall 3–7 månader efter vaccinationen. Den läks också långsamt. Det tar i allmänhet flera månader innan lymfkörteln minskar i storlek, och det är möjligt att man kan känna av den i flera år.

Särskild behandling behövs inte. Det räcker med uppföljning. Hos ett friskt barn bidrar lymfkörtelinflammation inte till en ökad risk för sällsynta infektioner på andra ställen, till exempel ben- eller ledinflammation.

Lymfkörtelabscess

Lymfkörtelinflammation ger ibland upphov till en abscess som bildar var. Enligt vaccinationsbiverkningsregistret har BCG Vaccine AJVaccines -vaccinet som andvänds i Finland orsakat 1–2 fall av varig lymfkörtelinflammation i ljumskvecket per 1 000 vaccinerade, när vaccinet har getts i låret. Förekomsten av lymfkörtelabscess har inte förändrats efter att man övergått till att injicera vaccinet i överarmen.

Abscessen kan spricka och då utsöndras var. Varbildningen kan fortsätta i flera veckor och upp till månader. Kratern läker vanligtvis av sig själv från bottnen och upp.

  • När kanalen har öppnats, ska varet försiktigt klämmas ut dagligen.
  • Stället kan tvättas i samband med att barnet normalt tvättas eller badas. Området behöver inte duschas separat.
  • Lokalantiseptika behövs inte.
  • Ett sår som rinner kraftigt kan täckas med en kompress. När sekretutsöndringen har minskat räcker det med en ren skjorta som tvättas i 60 grader tillsammans med barnets övriga tvätt.
  • Man borde undvika simbassänger så länge som såret rinner.

Om barnet i övrigt är friskt, behövs inga tilläggsundersökningar eller andra särskilda behandlingar. Om läkningen drar ut på tiden och kratern fortsätter att utsöndra sekret i mer än 4 månader, finns det skäl att kontakta en barninfektionsläkare.

Ovanliga infektioner som uppträder långt ifrån injektionsstället

BCG-bakterien kan i sällsynta fall orsaka en inflammation långt ifrån injektionsstället. Sådana är

  • ben- och ledinflammationer
  • subkutan abscess eller BCG-infektion som uppträder på huden
  • generaliserad BCG-infektion

Sådana allvarliga biverkningar har konstaterats hos ungefär ett barn per 7 000 vaccinerade efter vaccination med BCG-vaccinet som andvänds i Finland. I de flesta fallen har det då varit fråga om en beninflammation som vaccinbakterien gett upphov till. I Finland har den genomsnittliga inkubationstiden för konstaterade infektioner långt ifrån injektionsstället varit 14 månader (variationsvidd: 2–26 månader).

Generaliserad BCG-infektion är mycket ovanligt. Hos ett friskt barn är risken för generaliserad BCG-infektion mycket liten. I allmänhet finns det då en annan odiagnostiserad bakomliggande sjukdom eller ett tillstånd som försvagar kroppens motståndskraft. Ett barn med svår immunbrist kan till följd av BCG-vaccinationen få en allvarlig allmäninfektion som rentav kan leda till döden. Detta förekommer hos ungefär ett barn per 100 000 vaccinerade.

Infektioner som uppträder långt ifrån injektionsstället och som orsakats av BCG-vaccinet diagnostiseras och behandlas alltid inom specialiserad sjukvård.

Anmälan om biverkningar bord alltid göras om vaccination orsakar allvarliga biverkningar.
Anvisningar om att anmäla biverkningar