Tausta ja keskeiset muutokset jäljitysohjeisiin

Suositus tuberkuloosin kontaktiselvityksen toteuttamiseksi annettiin 2011. Ohjeen ilmestymisen jälkeen Suomen tartuntatautilakia on uudistettu ja valtakunnallista tuberkuloosiohjelmaa päivitetty.

Tuberkuloositilanne Suomessa on muuttunut viime vuosina

Suomen tuberkuloositilanne on muuttunut viime vuosina selvästi. Tuberkuloosia ilmenee edelleen iäkkäillä suomalaissyntyisillä henkilöillä, jotka ovat saaneet tartunnan lapsuudessaan. Lisääntyneen maahanmuuton vuoksi  myös ulkomaalaissyntyisten tuberkuloositapausten määrä on kasvanut. 

Vuonna 2016 jo puolet uusista tuberkuloositapauksista todettiin ulkomaalaissyntyisillä. Potilaat ovat usein lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka ovat koulussa tai työelämässä. Heillä on yleensä paljon kontakteja, ja altistustilanteet kouluissa ja työpaikoilla ovat lisääntyneet.

Myös joukkoaltistumiset päihderiippuvaisten ja asunnottomien parissa vaativat pitkäjänteistä tartunnanjäljitystyötä.

Uusi ohjeistus vastaamaan paremmin muuttuneita tarpeita 

Tuberkuloosin torjunnan valtakunnallinen asiantuntijaryhmä päätti kokouksessaan 29.8.2014, että kontaktiselvitysohje päivitetään vastaamaan muuttuneita tarpeita. 

Uudemman ohjeen avulla tartunnanjäljitys pyritään kohdistamaan niihin altistuneisiin henkilöihin, joilla on suurin riski saada tuberkuloositartunta ja sairastua, eli potilaan lähipiiriin. Muiden altistuneiden osalta jäljitettävien määrä todennäköisesti vähenee, kun kumulatiivisen altistusajan rajaa on nostettu. 

Ohje antaa lisäksi suosituksen joukkoaltistustilanteiden hoitoon.

WHO:n linjausten vaikutus suosituksiin 

WHO on julkaissut uusia tuberkuloosin torjuntaa koskevia suosituksia, joissa painotetaan erityisesti latentin tuberkuloosi-infektion (LTBI) diagnostiikkaa ja hoitoa.  

WHO:n linjauksen mukaisesti LTBI:n diagnostiikkaa ja hoitoa suositellaan jatkossa sairautensa tai lääkityksensä vuoksi lisääntyneessä sairastumisriskissä olevien ja lasten lisäksi myös nuorille aikuisille. 

Uudessa ohjeessa on suositus IGRA-testin (interferon gamma releasing assay) käytöstä LTBI:n diagnostiikassa ja LTBI:n eri hoitovaihtoehdoista. 

Keskeiset muutokset ohjeessa verrattuna aiempaan vuoden 2011 ohjeeseen: 

  • tartuttavan keuhkotuberkuloosin määritelmää muutettu
  • kumulatiivisen altistuksen raja nostettu 40 tuntiin (paitsi alle 7-vuotiaat, jos näillä on suuri riski saada tartunta )
  • 7–16-vuotiaat tutkitaan perusterveydenhuollossa
  • IGRA-testaus laajennetaan alle 35-vuotiaille ja tartunnan saaneille harkitaan LTBI:n hoitoa
  • Yli 35-vuotiaille ja IGRA-negatiivisille ei keuhkokuvaseurantaa (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta)