Altistuneiden seuranta ja tutkimukset

Taulukko: altistuneiden alkututkimukset ja seuranta

Klikkaa kuva suuremmaksi (pdf 107 kt) 

Alle kouluikäiset altistuneet tutkitaan erikoissairaanhoidossa

Altistuneet alle 7-vuotiaat tutkitaan ja heitä seurataan lastentautien poliklinikalla. Tavoitteena on todeta ja hoitaa tuberkuloositartunta ennen kuin se kehittyy sairaudeksi.

Alkututkimukset:

  • haastattelu
  • kliininen tarkastus, myös BCG-arpi
  • THX-rtg
  • La ja PVK
  • IGRA-testi (B-TbIFNg), jos ensimmäisestä altistumismahdollisuudesta on kulunut yli 1 kuukausi.

Jos lapsella on tuberkuloosiin sopivia oireita tai löydöksiä THX-rtg:ssä tai IGRA-testissä, käynnistetään tutkimukset tuberkuloosin toteamiseksi. 

Jos lapsi on oireeton ja muut tutkimukset ovat normaalit, mutta IGRA-testin perusteella todetaan tuberkuloositartunta (B-TbIFNg vähintään 1.0 IU/ml), hoidetaan kuten LTBI. 

Jos lapsi on oireeton ja kaikki tutkimukset ovat normaalit, aloitetaan ehkäisevä lääkehoito (kuten LTBI) niille samassa taloudessa asuville tai vastaavasti altistuneille lapsille, joilla sairastumisen riski on suurin, ”ikkuna-ajaksi”, jonka aikana odotetaan IGRA-testin kääntymistä.

Suurimmassa sairastumisriskissä ovat:

  • alle vuoden ikäiset lapset, jotka asuvat samassa taloudessa tartuttavan tuberkuloosipotilaan kanssa riippumatta siitä, ovatko he saaneet BCG-rokotuksen
  • 1–4-vuotiaat, jotka eivät ole saaneet BCG-rokotusta.

Ehkäisevää lääkehoitoa jatketaan, kunnes on kulunut vähintään 2 kuukautta viimeisestä altistumismahdollisuudesta. Oireettomilta lapsilta tutkitaan uudelleen IGRA-testi. Jos se on negatiivinen, lopetetaan lääkehoito. Rokottamattomalle lapselle annetaan BCG-rokotus.

Jos ehkäisevää hoitoa ei aloiteta eli altistus on vähäinen (rokotettu 1–4-vuotias lapsi, 5–6-vuotias lapsi), uusitaan kliininen tarkastus ja IGRA-testi, kun viimeisestä altistumismahdollisuudesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Jos lapsella ei todeta tuberkuloositartuntaa, seuranta lopetetaan. 

Vastaanottokäynneillä perheelle annetaan tietoa tuberkuloosista ja kehotetaan ottamaan yhteyttä, jos lapsella on tuberkuloosiin viittaavia oireita. Lasten tartunnanjäljityksen tulokset lähetetään seurannan loputtua kotikunnan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille .

Lomake 2. Seuranta alle 7-vuotiaat altistuneet (pdf 130 kt)

Kouluikäiset ja aikuiset tutkitaan perusterveydenhuollossa tai työterveyshuollossa

Altistuneiden tartunnanjäljityksestä vastaa tuberkuloosipotilaan kotikunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri. 

Jos altistuneita on useamman kunnan alueella, tartuntataudeista vastaava lääkäri ilmoittaa heidän henkilötietonsa altistuneen kotikunnan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille C-tartuntatauti-ilmoituslomakkeella tai puhelimitse. 

Eri altistuneiden ryhmiä koskevat toimenpiteet 

  • Altistuneille kouluikäisille (7–16-vuotiaat lapset/heidän huoltajansa) ja aikuisille lähetetään altistumisesta kirje ja kyselylomake, jonka avulla hoitaja perusterveydenhuollossa haastattelee henkilön joko puhelimitse tai vastaanotolla.
    Lomake 7. Kirje ja kyselylomake TB-altistuneelle (268 kt)
  • Altistuneet henkilöt, joilla on sairastumisriskiä lisäävä taustasairaus tai lääkitys, lähetetään suoraan erikoissairaanhoidon poliklinikalle tutkittaviksi paikallisesti sovitun käytännön mukaisesti joko keuhko-, infektio- tai taustasairauden määrittämälle poliklinikalle.

Tärkeimmät tuberkuloosiin sairastumisen riskiä lisäävät sairaudet ja lääkitykset
 Altistuneiden tutkimusten, seurannan sekä LTBI-arvion ja -hoidon toteutus

Kaikille altistuneille tehdään THX-rtg alkutarkastuksen yhteydessä tai viimeistään 2 kuukauden kuluttua tartunnanjäljityksen käynnistämisestä. IGRA-testi tehdään 7–35-vuotiaille 2 kuukauden kuluttua viimeisestä altistumisesta. Testi voidaan tehdä  yhtäaikaisesti THX-rtg:n kanssa. 

Jos IGRA-testin eli B-TbIFNg tulos on vähintään 1.0 IU/ml, lääkäri tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon LTBI-hoidon arviota varten. Lapset lähetetään lastentautien poliklinikalle ja aikuiset paikallisesti sovitun käytännön mukaisesti keuhko- tai infektiolääkärille. 

IGRA-positiivisten vanhempien alle 7-vuotiaille lapsille voidaan harkita BCG-rokotuksen antamista.

Oireilevat henkilöt tulee löytää nopeasti 

  • Oireilevat alle 16-vuotiaat lähetetään kiireellisinä suoraan erikoissairaanhoitoon lastentautien poliklinikalle
  • Oireilevat aikuiset tutkii ensin perusterveydenhuollon lääkäri. Heille järjestetään viiveettä THX-rtg, ysköskeräys (TB-värjäys ja viljely x 3) ja verikokeet. Jos THX-rtg:ssä tai ysköstutkimuksissa on tuberkuloosiin viittaavia löydöksiä, lääkäri soittaa keuhko- tai infektiolääkärille ja tekee kiireellisen lähetteen erikoissairaanhoitoon. 

Altistuneiden tutkimusten, seurannan sekä LBTI-arvion ja-hoidon toteutus

 
Klikkaa kuva suuremmaksi (pdf 1,2 Mt)

Kontrollikuvaus (THX-rtg) ja oirekysely 12 kuukauden kuluttua tehdään 

  • niille alle 35-vuotiaille altistuneille, joilla on erikoissairaanhoidossa todettu este LTBI:n hoidolle tai IGRA-testistä ei saada tulosta
  • yli 35-vuotiaista vain samaan perhepiiriin kuuluville ja riskitoimenpiteeseen osallistuneille. 

Päihderiippuvaisille sekä MDR- ja XDR-tuberkuloosille altistuneille kontrollikuvaus ja oirekysely tehdään 6 kuukauden, 12 kuukauden ja 24 kuukauden kuluttua. 

Alkutarkastuksen ja kontrollikäyntien yhteydessä on tärkeää informoida altistuneita tuberkuloosin oireista ja ohjeistaa hakeutumaan viiveettä tutkimuksiin, jos oireita ilmaantuu jatkossa.

Aluehallintovirasto voi päättää, että terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä (Tartuntatautilaki 16 §) esimerkiksi päihderiippuvaisten joukkoaltistuksissa.

MDR- ja XDR-tuberkuloosille altistuneet

Monilääkeresistenttiä MDR- tai laajasti lääkeresistenttiä XDR-tuberkuloosia sairastavan henkilön tartunnanjäljitys tehdään pääpiirteissään vastaavalla tavalla kuin lääkeherkässä taudissa. 

Myös altistuneiden henkilöiden määrittely ja tehtävät tutkimukset ovat samat kuin lääkeherkässä taudissa. 

MDR- ja XDR-tuberkuloosille altistuneita (>35-vuotiaat ja ne, joilla IGRA eli B-TbIFNg on ≥ 1.0 IU/ml eikä LTBI:n hoitoa ole aloitettu) 

  • seurataan vähintään kahden vuoden ajan (kliininen seuranta ja keuhkoröntgenkuva)
  • informoidaan jokaisen käynnin yhteydessä tuberkuloosiin viittaavista oireista ja kehotetaan hakeutumaan välittömästi tutkimuksiin, jos oireita ilmaantuu. 

MDR- tai XDR-tuberkuloosille altistuneen henkilön mahdollisen LTBI-hoidon lääkeyhdistelmään ottaa kantaa valtakunnallinen tuberkuloosin hoidon asiantuntijaryhmä, johon voi olla yhteydessä paikallisen yliopistosairaalan jäsenen kautta.
Tuberkuloosin hoidon asiantuntijaryhmä (Filha)

Raskaana olevat

Raskaus lisää tuberkuloositartunnan ja infektion aktiiviksi taudiksi muuttumisen riskiä. 

Hoitamaton tuberkuloosi on uhka äidin omalle terveydelle. Vastasyntyneelle tuberkuloosi on hengenvaarallinen sairaus. Raskaana olevan tartuttava tuberkuloosi on tunnistettava ennen synnytystä sekä syntyvän lapsen että muiden vastasyntyneiden suojaamiseksi tartunnalta.

Keuhkojen röntgenkuvaus raskaana ollessa

Raskaana olevat altistuneet tutkitaan samoin kuin muutkin altistuneet. 

Oireettoman, tuberkuloosille altistuneen äidin keuhkojen röntgenkuvausta kuitenkin vältetään ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. THX-rtg otetaan viimeisen raskauskolmanneksen aikana, viimeistään noin 1 kuukautta ennen laskettua aikaa. Jos THX-rtg:ä ei ole otettu, se on otettava viimeistään synnyttämään tullessa. Näin varmistetaan, että vastasyntynyt ei saa tartuntaa äidistään. 

Jos äidillä epäillään oireiden perusteella tuberkuloosia, ei raskaus ole este röntgenkuvalle missään raskauden vaiheessa.

Jos jo synnyttäneellä äidillä todetaan tartuttava tuberkuloosi, vauvalle aloitetaan ehkäisevä lääkehoito, ennen kuin hän voi palata äitinsä hoitoon. Tilanteesta on syytä konsultoida lasten infektiolääkäriä.