Bakgrund och väsentliga förändringar i spårningsanvisningarna

År 2011 gavs rekommendationen om genomförande av kontaktspårning vid tuberkulos. Efter att anvisningen gavs ut har Finlands lag om smittsamma sjukdomar förnyats och tuberkulosprogrammet uppdaterats.

Tuberkulossituationen i Finland har förändrats de senaste åren

Tuberkulossituationen i Finland har förändrats tydligt under de senaste åren. Tuberkulos förekommer fortfarande hos äldre personer som är födda i Finland och som har fått smittan i barndomen. Till följd av ökad invandring har också antalet tuberkulosfall bland personer som är födda i utlandet ökat.

År 2016 konstaterades redan hälften av de nya fallen av tuberkulos bland utlandsfödda. Patienterna är ofta barn, ungdomar och vuxna som går i skolan eller arbetar. De har vanligen mycket kontakt med andra människor och exponeringssituationerna i skolor och på arbetsplatser har ökat.

Också massexponering bland personer med alkohol- eller drogberoende och bostadslösa kräver långsiktigt smittspårningsarbete.

Nya anvisningar som svarar bättre mot de förändrade behoven

Den nationella expertgruppen för tuberkulosbekämpning beslutade under sitt möte den 29 augusti 2014 att anvisningen för kontaktspårning ska uppdateras så att den svarar mot de förändrade behoven.

Med hjälp av den nyare anvisningen strävar man efter att rikta smittspårningen till de personer som exponeras för smitta och som löper störst risk att smittas av och insjukna i tuberkulos, inte till patientens närmaste krets. I fråga om övriga exponerade kommer antalet personer som behöver spåras sannolikt att minska då gränsen för den kumulativa exponeringstiden har höjts.

Anvisningen ger dessutom en rekommendation för hur massexponeringssituationer ska hanteras.

WHO:s riktlinjer påverkar rekommendationerna

WHO har publicerat nya rekommendationer för tuberkulosbekämpning, där man i synnerhet betonar diagnostik och behandling av latenta tuberkulosinfektioner (LTBI).

Enligt WHO:s riktlinjer rekommenderas diagnostik och behandling av LTBI i fortsättningen förutom för personer som på grund av sjukdom eller medicinering löper ökad sjukdomsrisk och för barn, även för unga vuxna.

I den nya anvisningen rekommenderas att IGRA-test (interferon gamma releasing assay) används för diagnostik av LTBI.

De väsentligaste förändringarna i anvisningen jämfört med den tidigare anvisningen från 2011:

  • definitionen av smittsam lungtuberkulos har ändrats
  • gränsen för kumulativ exponering har höjts till 40 timmar (förutom för barn under 7 år om smittrisken är stor)
  • 7–16-åringar undersöks inom primärvården
  • IGRA-testningen utvidgas till personer under 35 år och för personer som smittats övervägs behandling av LTBI
  • ingen uppföljning med lungbilder för personer över 35 år och personer med negativt IGRA-test (med några undantag)