Suojaudu punkeilta, myyräkuumeelta ja hyttysiltä – mutta älä mieti niitä koko kesää
Riski saada punkilta tauti on pieni
Suomessa esiintyy kahta kansanterveydellisesti merkittävää punkkien levittämää tautia: borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta (TBE).
Viime vuosina sekä borrelioosi että puutiaisaivotulehdus ovat yleistyneet ja tautien levinneisyys on muuttunut.
Puutiaisaivotulehdus voi aiheuttaa vakavan taudin ja borrelioosiin voi liittyä merkittäviä jälkioireita. Silti riski saada punkkien aiheuttama tauti on pieni. Esimerkiksi puutiaisaivotulehduksen riskialueilla ainoastaan 1-2 % punkeista kantaa virusta. Borrelioosi on merkittävästi puutiaisaivotulehdusta yleisempi tauti, mutta riski tartunnalle vaihtelee paljon alueesta riippuen.
Sairausriskiä ei siis pidä vähätellä mutta ei myöskään suurennella. Punkeista ei kannata murehtia koko kesää ja luonnossa liikkumisesta voi nauttia rauhassa, kun muistaa suojautua punkeilta asianmukaisella tavalla.
Voit estää punkkien pääsyn iholle vaatteiden avulla. Kun liikut punkkialueilla luonnossa, käytä vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja laita housunlahkeet sukkiin. Hyönteiskarkotteesta voi saada lisäsuojaa lisäämällä sitä paljaaksi jääville ihoalueille. Muista suojata myös ulkoileva lemmikkisi puutiaisilta ja tarkistaa sen turkki päivittäin puutiaisten varalta.
Rokote ei suojaa borrelioosilta eikä punkeilta
Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta puutiaisaivotulehdukseen antibiootit eivät tehoa, vaan tautia hoidetaan oireenmukaisesti.
Puutiaisaivotulehdusta vastaan on rokote. Rokote ei kuitenkaan suojaa borrelioosilta eikä estä punkin puremia.
TBE-rokote on suositeltava, jos liikut paljon taudin riskialueilla. Jos tautiriski on pieni, rokotus ei ole tarpeen. Rokotetta suositellaan vain rajatuilla alueilla, ja rokotesuositukset kunnittain voi tarkistaa THL:n karttapalvelusta.
Syynää punkit päivittäin
Paras tapa estää borrelioosi on tehdä päivittäinen punkkisyyni. Jos huomaat ihollasi punkin, irrota se välittömästi. Mitä pidempään punkki on kiinni, sitä suurempi on tartuntariski.
Tartu punkkiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista esimerkiksi pinseteillä tai sormin. Vedä punkki tasaisella liikkeellä suoraan pois. Varo, etteivät punkin suuosat jää ihoon, sillä ne voivat aiheuttaa paikallisen tulehduksen. Borrelioositartuntaa niistä ei kuitenkaan voi enää saada.
Puhdista haava desinfektioaineella ja pese kädet vedellä ja saippualla. Merkitse vielä päivä kalenteriin, jotta se on tarvittaessa tiedossa.
Jos purema-alueelle muodostuu punoittavaa ja laajenevaa, usein rengasmaista ihottumaa tai saat yleisoireita, käänny terveydenhuollon puoleen. Pelkän punkin pureman vuoksi ei tarvita antibioottikuuria.
Suojaudu myyräkuumeelta
Metsämyyrät levittävät myyräkuumetta ja taudin aiheuttava puumalavirus erittyy myyrien virtsaan ja ulosteisiin. Virus tarttuu ihmisiin yleensä hengitysteitse, kun hengitysilmaan pääsee jyrsijöiden eritteitä sisältävää aerosolia. Erityisesti mökkeilijät voivat altistua virukselle esimerkiksi halkoja käsitellessä tai ulkorakennuksia siivotessa.
Suojaudu myyräkuumeelta, siivotessasi tai työskennellessäsi tiloissa, joissa on havaittu metsämyyriä, myyrien jälkiä tai niiden jätöksiä.
Pyyhi myyrien jätökset kostealla liinalla, jolloin ne eivät pölise ilmaan. Älä imuroi, sillä imuri levittää pölyä. Käytä myös henkilökohtaisina suojaimina FFP3-tasoista hengityksensuojainta ja suojakäsineitä. Huolehdi käsien saippuapesusta siivoamisen jälkeen.
Vaatteet suojaavat hyttysiltä
Suomessa kansanterveydellisesti merkittäviä hyttysten välittämiä tauteja ovat pogostantauti ja jänisrutto.
Suojaudu hyttysenpistoilta peittävällä pukeutumisella, hyttysverkoilla ja hyönteiskarkotteilla. Muista suojautuminen etenkin loppukesästä marja- ja sienimetsässä sekä muutoin luonnossa liikkuessasi.
Hyttyskarkotteen teho ei kestä montaa tuntia, joten muista lisätä karkotetta säännöllisesti. Älä levitä hyttyskarkotetta laajoille ihoalueille tai limakalvoille. Tarkista apteekin henkilökunnalta, mitkä tuotteet sopivat pikkulapsille.
Asiantuntija: Henna Mäkelä
Lisätietoa
- Lyhyesti punkki- ja hyttysvälitteisistä taudeista
- Testaa tietoosi puutiaisvälitteisistä taudeista
- Toimi näin jos punkki puree